2009. július 12., vasárnap

VKF!XXVI - Padlizsánkrém

Elérkezett a 26. VKF! pályamű leadási határideje. Ebben a körben Vesta a nyár bőséges kínálatából készült előételekre helyezte a hangsúlyt.

Igazán volt miből válogatni, nem lehet okunk panaszra :-) Hihetetlen bőkezű az idei nyár, rogyásig a piac, a kert mindenféle finomsággal!

Először is egy nagy klasszikus: padlizsánkrém. Biztos nem én vagyok az egyetlen, akinek ez ugrott be elsőnek!

A recept Erdélyből származó kolléganőm receptje, mondhatnám autentikus verzió :-) A névnapjára mindig egy csodálatos hidegtálat készít a kollégáknak, többek között ilyen paradicsomba töltött padlizsánkrém szerepel a kínálatban.

Tipp és trükk, hogyan juthatunk padlizsánszűke idején is ilyen kencéhez: amikor már tényleg fillérekért hajigálják az ember után a zöldséget, bevásárol 10 kg-t. Parázs fölött szépen sorban megsüti valamennyit, meghámozza, majd adagonként zacskóba teszi, és irány a mélyhűtő!

Padlizsánkrém

Hozzávalók:

  • 1 közepes padlizsán
  • 1 tojás sárgája
  • 1-2 ek. mustár
  • 1 dl olaj
  • só, bors
  • facsarásnyi citromlé
  • tálaláshoz paradicsom és friss kenyér

A padlizsánt parázs fölött, időnként megforgatva megsütjük. Akkor jó, ha a héja szinte megfeketedik, összeráncosodik.

Ha kezelhető hőmérsékletűre hűlt, meghámozzuk, és késes betétű robotgéppel pépesre zúzzuk.

Közben elkészítjük a házi majonézt. Mindig nagyon-nagyon friss tojással dolgozzunk! A tojás sárgájához hozzáadjuk az 1-2 ek. mustárt (így egész biztos nem fog kicsapódni a majonéz), s ovális kézi habverővel simára keverjük. Apránként, vékony sugárban csurgatva az olajat, közben folyamatosan keverve sűrű, vastag krémet készítünk, melyet sóval, borssal, citromlével ízesítünk. Mindössze néhány perces csuklógyakorlat, s mennyivel jobb, mint a bolti műanyag izé!

A padlizsánpürét összekeverjük a friss majonézzel, megkóstoljuk, korrigáljuk, ha kell és alaposan behűtjük.

A paradicsomok kalapkáját levágjuk, húsát kikanalazzuk. Kicsit besózzuk, "arccal" lefelé tányérra tesszük, így kicsöpög a leve, nem fogja hígítani, eláztatni a padlizsánkrémet. Betöltjük, visszatesszük rá a kalpagot, s friss kenyérrel, sok zöldséggel tálaljuk.

Italajánlat: hűvös száraz fehérbor, mondjuk 2005. évjáratú badacsonyi olaszrizling

9 megjegyzés:

  1. Paradicsomba töltött padlizsánkrémmel még nem is találkoztam,és azt sem gondoltam, hogy sütve lefagyasztható a padlizsán! Köszi,remek ötlet !

    VálaszTörlés
  2. Vesta :-) Örülök neki, ha tudtam újat mutatni :-)

    VálaszTörlés
  3. Szia! De jó, hogy még más is ismeri ezt a remek és persze, mutatós előételt! Nálunk általában 15 kg a nyár végi padlizsánadag!:D És a krémbe szoktunk tenni lereszelt vagy nagyon apróra vágott hagymát.
    Kézi mixerrel csuklógyakorlat nélkül is isteni majonéz lesz. Én is eleve beleteszem a mustárt, illetve, ha padlizsánkrémhez készítem, akkor már a legelején nagyon erősem megsózom, (ez is segít a sűrítésében), hiszen a padlizsán majd amúgyis sokat felvesz belőle. Még sosem tudtam úgy megsózni, hogy ne kelljen bele utólag is só.

    VálaszTörlés
  4. Sedith, egyenesen Erdélyből a recept :-) S már volt alkalmam az eredetit is megkóstolni - nekem ez a verzió ízlett a legjobban!

    Igaz, a hagymát kihagytam, de Zuram elég érzékeny rá :-)

    Én is megsóztam, mint állat :-)))

    VálaszTörlés
  5. VIKI!!!!!!
    Be fogsz ájulni, mit csináltam tegnap:))))

    Most már csak azt kell eldönteni, ki kinek az agyában jár:)))) Mégiscsak megcsináltatom a családfát:))))
    (most írom a postot, de folyamatosan van valakinak valami kívánsága, sosem végzek vele....)

    VálaszTörlés
  6. Hihi :-)) Padlizsánkrémet? Egy hónap múlva összehasonítjuk a családi fényképalbumot :-)))

    VálaszTörlés
  7. Van egy üveg felhasználatlan padlizsánkrémem,kipróbálom,ha lesz paradicsomunk.Annyira étvágygerjesztő már maga a fotó.

    VálaszTörlés
  8. Köszi Belly, ez nagyon jól esett :-)

    VálaszTörlés
  9. Nagyon gusztán néz ki......

    VálaszTörlés