2009. október 30., péntek

Szegfűgombás-túrós párnák

Szerdán illatos szegfűgombára bukkantam a piacon, rögtön rácsaptam. Az árától kicsit elszorult a szívem, pláne otthon, amikor félve rátettem a mérlegre, és láttam, hogy alig-alig kell eltolni a kis mutatót az egyensúlyhoz... A piacon ugyanis a mértékegység a "kupac" volt :-))

Mindegy, az ár-érték arány végül kifogástalannak bizonyult, nem is kellett volna belőle több!

A szegfűgomba illatát megérezve pillanatok alatt visszautaztam az időben olyan 18-20 évet. Ha esett az eső, apám vezényletére - mondjuk úgy, parancs szavára - család be a Skoda 120 típusú gépjárműbe, irány a közeli legelő/rét/mező gombaszedési célzattal. Az esetek döntő többségében szegfűgombát találtunk, néha csiperkét. Minekután kényszerített gombaszedés volt, öcsémmel együtt ki nem állhattuk ezt a programot... Mikor eső után kisütött a nap, már húztuk a szánkat, forgattuk a szemünket - persze szigorúan egymás között. A tele kosárnyi gombával aztán ÉN vonultam el a gombaszakértőhöz, mert ez már mindenkinek nyűg volt, utána természetesen meg is tisztíthattam a zsákmányt. Egy élmény volt. Főleg a szegfűgombákkal való szöszmötölés. 10-12 évesen.


Azt hiszem, apám előző életében hörcsög lehetett, mert mindent elraktározott. Így jártak a szerencsétlen gombák is. A friss szedésből még aznap készült egy adag gombapörkölt vagy egy gombás tojás, a többi beköltözött a mélyhűtőbe. S ott is maradt szép hosszú ideig. A tudat volt fontos, hogy van gombánk... X idő után pedig repült a kukába. Felmentés: akkor még nem tudtam főzni! Ma már csak röhögni szoktunk rajta nagyapámmal, ha sztorizunk egymás kedvére, annyira groteszk volt :-)

Vissza a jelenbe! Ha gomba, akkor Zsuzsa gombás blogja! Meg is ihletett a szegfűgombás rétescsigája, kissé átdolgoztam, és a végeredmény fantasztikus finom lett! Illatos, zamatos, könnyed!


Szegfűgombás-túrós párnák


Hozzávalók:


  • 50 dkg (fagyasztott) leveles tészta
  • 10 dkg szegfűgomba vagy más aromás! gomba
  • 25 dkg túró
  • 1 tojás
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 nagy csokor petrezselyemzöld
  • só, bors
  • opcionálisan szezámmag
A vöröshagymát meghámozzuk, finomra vágjuk.

A gombát megtisztítjuk, eltávolítva az esetleges fűszálakat, egyéb nem kívánt alkatrészeket, a szárát kicsípjük - nem ehető -, és negyedekre vágjuk.

A vöröshagymát pici olajon megfonnyasztjuk, rádobjuk a gombát, zsírjára sütjük. A végén hozzáadjuk a finomra aprított petrezselyemzöldet, néhány pillanatig együtt pirítjuk.

A túrót kikeverjük a tojás sárgájával, sóval, borssal, majd hozzáadjuk a hagymás gombát.

A tésztát lisztezett munkalapon téglalap alakúra nyújtjuk, négyzetekre vágjuk. Nekem 24 darabra sikerült. Mindegyik négyzetre 1-1 tk. tölteléket helyezünk, félbehajtjuk, széleit összecsipkedjük, esetleg villával össze is nyomkodjuk. Dizájnos is :-) és nem folyik ki belőle a töltelék.



Tepsire ültetjük őket, lekenjük tojásfehérjével, esetleg megszórjuk szezámmaggal, és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt ropogósra, aranyszínűre sütjük.


Légies, könnyed, remek italkorcsolya! Én pohár fehérborral korcsolyáztam :-)






22 megjegyzés:

  1. Nekem is kell. Imadom, mert az illata is olyan mas!

    VálaszTörlés
  2. Hahóóóóóóó!
    Hoztam tányért, van még? Kaphatok?

    VálaszTörlés
  3. Edit :-) Varázslatos illata volt...


    Szepy :-))) Na neeeee! Lesütök még egy adagot, várj!

    VálaszTörlés
  4. Viki drága, nekem is, plíííízkeplíííízke :)
    Idáig érzik az illata és én imádom a gombát!

    VálaszTörlés
  5. Garffykám, Szepy után második sorszámot kiosztom :-)) Lesütök még egy adagot és feleztek :-))

    VálaszTörlés
  6. Hűha!! Az epediétámnak annyi.. :-)) Ennek nem tudnék ellenállni, az tuti.. Gyönyörűséges a fotón!! :-))

    VálaszTörlés
  7. Yasmine, legfeljebb kihagyod a hagymát :-) Vagy nem az bánt?
    Köszi :-)


    Ancsika, az tuti, hogy imádnád :-)) Fiiiiiiiiiinom!

    VálaszTörlés
  8. Bánt engem minden ilyenkor Viki... A levegővétel is. :DDD
    De a szememnek gyönyörű, úgyhogy csak nézegetem. Már harmadszor jöttem vissza.. :-))

    VálaszTörlés
  9. Hát ez nagyon jó ötlet, elmentve..:-))
    Nálunk csak apu gombászott, a tesómat vitte magával,még a szomszédnak se mutatta meg a titkos leelőhelyeit.:-)) Én az összes gombát imádom,de a szegfűnek micsoda friss illata volt....

    VálaszTörlés
  10. Itt vagyok én is beállok a sor végére és kezdheted az újabb adag sütését. Nagyon gusztusos!

    VálaszTörlés
  11. Gyerekkoromban mi is nagyon sok szegfűgombát megettünk. Apukám mestere volt a szedésnek és a főzésének is. Mióta ő nincs, nem is ettem még ugyanolyan finomat. Nálunk nincs ilyesmi a piacon, ráadásul másban nem is bíznék meg, hogy valóban jó gombát szed-e. (Sajna elérhető közelségben nem tudok gombaszakértőt.)
    Sebaj. Másféle gombából fogom elkészíteni. Tudom, hogy nem lesz ugyanolyan, de talán akkor is finom lesz. Nem talán. Tuti. :)))

    VálaszTörlés
  12. Én is sorban állok érte egy tányérral, mert nem ettem még szegfűgombát!
    Alapvetően tartok a gombától, bár tudom,ennyire azért nem kellene...

    VálaszTörlés
  13. De guszta ez a gomba! Én is vadászok rá már egy ideje, csak nem jön szembe!:)
    A túróval a párnákban isteni együttest alkothat.

    VálaszTörlés
  14. Nagyon finom lehet.Imádom a szegfűgomba jellegzetes illatát.

    VálaszTörlés
  15. Yasmine, jaj! Ki kell kísérletezzünk valamilyen diétás verziót!!

    VálaszTörlés
  16. Andi, nálunk ez családi program volt :-) Szóval apukádnak még titkos lelőhelyei is voltak, ejha!

    Az illata részegítő...

    VálaszTörlés
  17. Dóri :-) Gyere csak a Lányokkal, csapunk egy párnaevő bulit :-))

    VálaszTörlés
  18. Ani :-) Tuti biztos, hogy finom lesz más aromás gombából is :-))

    Én is csak véletlenül mentem neki a piacon! Nálunk szerencsére több helyen is árulnak friss gombákat, sokfajtát, és szakértők, bátran lehet vásárolni tőlük!

    VálaszTörlés
  19. Trin, nem ettél még szegfűgombát? :-o Valahogy pótolnod kell, mert mámorító az illata és nagyon finom!

    VálaszTörlés
  20. Napmátka, rám meg egyesen rámköszönt :-) Nagyon finom lett a végeredmény!

    VálaszTörlés
  21. Belly, akkor ez egy neked való fogás!

    VálaszTörlés