2009. október 2., péntek

Fokhagymás briós

Alap a brindzás briós tésztája, teljesen beleszerelmesedtem! Nagyon jó állagú, jól formázható, könnyed tészta, öröm vele dolgozni!


A cukor mennyiségét változtatva édes kalácsnak-péksüteménynek is elkészíthető lekvárral, dióval, mákkal, túróval, stb. töltve.


Ez most egy vajas-fokhagymás verzió, a briós és Stahl Judit fokhagymás csigájának gondolati ötvözése. Mit mondjak, remek lett! Sülés közben olyan, de olyan illatok terjengtek...


Fokhagymás briós


Hozzávalók:

  • 3 dl tej
  • 14 dkg vaj
  • 2 tojás sárgája
  • 60 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 tk. cukor
  • 2 kk. só

Töltelék:

  • 5-10 dkg vaj
  • ízlés szerinti fokhagyma (2-4 gerezd)
  • só, bors

A tészta hozzávalóit kenyérsütő gép üstjébe tesszük felsorolás sorrendjébe, dagasztjuk-kelesztjük.

Addig elkészítjük a tölteléket: a puha vajhoz adjuk az összezúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, jól kikeverjük.

Ha megkelt, lisztezett munkalapon téglalap alakúra nyújtuk, s megkenjük a fokhagymás vajjal. Félbehajtjuk, majd a rövidebbik vége felől 1-1,5 cm szélességű csíkokra vágjuk éles késsel.

A csíkokat spirál alakban megtekerjük, majd egyszerűen görcsre kötjük a tésztát.


Sütőpapírral bélelt tepsire ültetjük őket, 20 percig kelni hagyjuk. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a briósokat lekenjük tojásfehérjével, majd aranyszínűre sütjük a péksüteményeket.


Napokig friss finomság!

10 megjegyzés:

  1. Óóóó, ez szenzációs lehet! Szerintem hétvégére meg is sütöm! Miket ki nem találsz :)

    VálaszTörlés
  2. Juj, ez nagyon guszta...
    Milyen tekeresi modszert hasznaltal??? A "tanfolyam" szerint? :D

    VálaszTörlés
  3. Imádom a kelt tésztát nyersen, így már csak ezért is érdemes lenne kipróbálni.

    VálaszTörlés
  4. Szuper!Fokhagymaimádó vagyok:-))

    VálaszTörlés
  5. Garffyka, az :-) Az illata, hajjaj!

    Edit, igen! Még a tekercses tanfolyam hozadéka! Köszi!

    Karulino, perverz vagy :-)) Kelt tészta nyersen, juuuuuuuuj :-)) De ezt remek simogatni, lapogatni...


    Andi, mi is :-) Akkor szeretni fogod!

    VálaszTörlés
  6. Porig vagyok sújtva :-)))) Én eddig úgy hittem (és a családom is erről próbált megerősíteni), hogy nagyszerűen sütök-főzök, finom és ötletes ételeket készítek. De ezek a receptek ... Épp jókor találtam meg a blogod. Már éppen kifogytam az ötletekből. Ez a briós valami csoda lehet. Köszi.

    VálaszTörlés
  7. Kiskukta, köszönöm!

    Ani, jaaaaaaaaj ne :-) Biztos vagyok benne, hogy szuper konyhát vezetsz, erről erősít meg nap mint nap a családod!! :-))
    Örülök, ha tetszik, amiket főzök! A briós meg finom. Mint az állat :-))

    VálaszTörlés
  8. Gondolom már elfogyott:-( pedig mosz ennék egyet-kettöt-hár....

    VálaszTörlés
  9. Kepapi, ez mán bizony elmúlt. El bizony :-(

    VálaszTörlés