2010. január 21., csütörtök

Kávéhab torta

Hétvégére készült, traccsolós bulit tartottunk.

Az ihletet ismét Bereznay Tamás adta, kávémousse-t alkotott a Nők Lapja 2. heti számában, s a hangya szépen elindult a fejemben.

Ropogós csokis kekszalapon üldögélő kávés hab, szinte már latte :-)

Többen kóstoltuk, többféle értékelés érkezett a tárgyban:
- nagyon finom (hihi)
- kicsit kesernyés a kávétól, de a csokis keksz édessége jól ellensúlyozza, finom
- juj, nem haragszol, ha teszek rá még pici cukrot? lehet, hogy túl édesen iszom a kávét? :-)

Khm, magamból indultam ki: cukor nélkül, sok tejjel iszom a kávét, és nekem teljesen elég volt benne a cukormennyiség :-)

Mivel ez egy kísérleti példány volt, metszeti kép két okból nem készült róla. Ránézésre nem tűnt túl stabilnak, féltem, hogyha lepattintjuk a karimát, szétplatty az egész - ettől szerencsére alaptalanul tartottam. A másik pedig, hogy nekiestünk és megettük :-)))

A hozzávalók már módosított mennyiséget tartalmaznak, hogy garantáltan ne essen szét a végeredmény!




Kávéhab torta


Hozzávalók:



A ropogós kekszalaphoz:
  • 15 dkg kakaós-omlós keksz (Győri teljes kiőrlésű)
  • 7,5 dkg vaj/margarin

A kávéhabhoz:


  • 2 dl erős főzött kávé
  • 25 dkg natúr krémsajt
  • 5-10 dkg porcukor (ki milyen édesen szereti)
  • 3 dl tejszín
  • 1 cs. zselatin fix
  • fél tábla étcsokoládé
  • 1 ek. cukrozatlan kakaópor


A kekszet késes betétű robotgéppel durvára aprítjuk, s összegyúrjuk az olvasztott vajjal. Egy kapcsos tortaformát (22 cm) kibélelünk sütőpapírral, majd a kekszmorzsát kézzel beletapicskoljuk, s előmelegített sütőben 10 percig sütjük, majd langyosra hűtjük.

Elkészítjük a krémet.

A natúr krémsajtot kikeverjük a porcukorral, a lefőzött és kihűtött kávéval és a zselatin fix-szel. A tejszínből kemény habot verünk, óvatosan a kávés krémhez forgatjuk, lehetőleg minél kevésbé törjön össze!

Az elősütött kekszrétegre simítjuk, majd letakarjuk, és hűtőbe tesszük min. 6-8 órára, de az sem baj, ha egész éjszakára.

Tálalás előtt megszitáljuk kakaóporral, krumplihámozóval csokiforgácsokat gyártunk rá, s már tálalhatjuk is.

Vigyázat! Hacsak nem készülünk hasonló, hajnalba nyúló traccspartira, este már ne együnk belőle túl sokat - nem elhanyagolható koffeintartalma miatt!

15 megjegyzés:

  1. Én is megcsináltam, de az eredeti verziót - csak és kizárólag habra vágytam -, de nem volt sajnos tökéletes. Így viszont krémsajttal tuti finom lehetett!

    VálaszTörlés
  2. Cukor nélkül, sok tejjel! Pacsi!
    Finom lehet, a kávés süteményeket mind szeretem!:)

    VálaszTörlés
  3. Kata, akkor jó, hogy továbbgondoltam :-) Én meg tortára vágytam meg kekszre - fene a gusztusomat :-DD

    VálaszTörlés
  4. Szepy, légy a vendégem :-))) Ínyedre való ezek szerint!

    VálaszTörlés
  5. Most iszom épp -cukor nélkül, sok tejjel-de lehet tejszínhab is:)) Úgyhogy kérem az a tortát!!

    VálaszTörlés
  6. Jajj, Viki, tudod milyen jó volt másnap:-)) arra kelni, hogy még kanalazhatok a maradékból! Amúgy érdekes másnap még finomabb volt, és olyan mintha édesebb lett volna, vagy lehet, hogy a pezsgő elferdítette az ízlésemet? Nagyon köszönjük, mondhatom mindenki nevében! És igen, szerintem ezért bírtuk 4-ig, mert mennyi is? 2 deci kávé volt benne.

    VálaszTörlés
  7. Trin, parancsolj :-))) Kávé mellé kávétorta :-)))

    VálaszTörlés
  8. Liz, akarom mondani, aznap :-DD

    Lehet, hogy érnie kell 1 napot? Na kipróbálom! De milyen jó volt, hogy olyan sokáig bírtuk :-)) Folyt. köv!

    VálaszTörlés
  9. Nagyon finom lehet! Imádom az ilyen kávés, nem túl édes finomságokat :)

    VálaszTörlés
  10. Nagyon jó kis recept, meghalok egy szelet krémes tortáért!!! A kávés krém meg a kedvencem, így kérhetek egy szeletkét??:)

    VálaszTörlés
  11. Lúdanyó, tudom :-)) Kezdek rettentően rákattanni a témára!

    Gizike, meg ne halj, könyörgöm :-))) Gyere gyorsan egy szeletért!

    VálaszTörlés
  12. Elkészítettem,örök hála a receptért!!! :)
    Nagyon finom,és ami fontos:annyira egyszerű az elkészítése!!
    (igaz,az alappal bénáztam :()

    VálaszTörlés
  13. Andi :-) Láttalak! És nagyon örülök, hogy ízlett!

    Remélem, nem este ettétek :-)))

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.