2010. január 17., vasárnap

Vargabéles

Edit hívta fel a figyelmemet egy cikkre, mely nagyon megfogott.

Először az jutott eszembe, hogy igen, ilyet én is szeretnék, ha majd egyszer nyerek a lottón :-)

Utána meg az, hogy huh, vargabélest kéne sütni! Idézek a cikkből, mitől indultam be ennyire:

"Közismert tény volt, hogy Darvasné maga válogatta a nyersanyagot. Így a liszt, a vaj, a tejföl, tojás értelemszerűen a legjobb minőségű és friss portéka kellett hogy legyen. Az elkészítésnek megvolt a maga menete. Először egy nagy és vékony tésztalapot nyújtott a tepsi aljára. Gyúrt tésztából 2 cm széles szalagokat vágott (máskor csak szaggatta), sós vízben megfőzte, majd forró vajba vegyítette. Tojás sárgáját cukorral habosra keverte, ugyanígy külön a fehérjét, majd összevegyítette. Édes tejfölt, kevés grízt, mazsolát és aprított vaníliarudat tett a laskára és összekeverte. Egy másik variánsa szerint tehéntúrót vegyített össze egyenlő arányban a tejföllel. Ezt a keveréket a tepsibe öntötte, majd egy vékony tésztalappal lefedte, és bőven bevajazta. Lassú tűzön 30-40 percig sütötte. Kissé kihűlve felkockázta – békebeli adagokra –, majd vaníliás porcukorral bőven meghintette. Sokan emlegették a habkönnyű tésztakeveréket. A remegő, illatozó kockákat öröm volt fogyasztani.

Egy véletlen esemény tette talán még híresebbé a vargabélest. Ez is sokáig titok volt. Darvasnénak egy napon nem szállították le a tehéntúrót. Nagy megrendeléseknek kellett eleget tennie, így egy kis trükkhöz folyamodott: kissé savanyított tejből maga készített tehéntúrót, és ezt használta fel a vegyítékhez. Az így elkészített vargabéles pikáns ízt kapott, ami óriási sikert aratott. Talán ekkor ugrott a sikerlisták élére a budapesti Gundel étterem desszertjei között, és ekkor szállította naponta taxi a kolozsvári repülőtérre a még meleg süteményt a budapesti járathoz."


Ezek után ugye érthető, hogy nem volt más választásom :-)


Vargabéles


Hozzávalók:


50 dkg cérnametélt
50 dkg túró
3 tojás
1 vaníliarúd kikapart belseje/2 cs. vaníliás cukor
15-20 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
2 dl tejföl
5 dkg búzadara
5-10 dkg mazsola (ki hogy szereti)
1 cs. réteslap (6 lapos)
vaj vagy olaj a réteslap kenéséhez


A cérnametéltet sós vízben kifőzzük, leszűrjük, langyosra hűtjük.

Elkészítjük a túrótölteléket. A túrót összekeverjük a cukorral, vaníliával, csipet sóval, a tojások sárgájával, tejföllel, belereszeljük a citrom héját, hozzáadjuk a megmosott mazsolát. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, a túrókrémbe forgatjuk.

Óvatosan elvegyítjük a cérnametélttel.

A réteslapokat elválasztjuk egymástól, megkenjük őket olajjal. 4 réteggel kibélelünk egy közepes méretű tepsit úgy, hogy kicsit túllógjon a tepsi oldalán. Belesimítjuk a túrós metéltet, majd befedjük a maradék 2 megolajozott réteslappal.

Eredetileg vízfürdőben kellett volna megsütni, én csak simán betettem a sütőbe 40 percre, és aranyszínűre sütöttem.

Hagyjuk kicsit hűlni, mert egyébként szétesik az egész, ráadásul tűzforrón ehetetlen is, majd kockára vágva tálaljuk, ki-ki igénye szerint megszórhatja porcukorral. Én nem szeretem, ha ropog a fogam alatt :-)

Tartalmas levesek után kitűnő második fogás, de hidegen uzsonnára is pompás falat!





30 megjegyzés:

  1. hetek óta fenema fogam egy varga bélesre, csak nem volt kedvem készítei. Esetleg kaphatok? És hogy még a druszámnak is köze volt hozzá.... csak megérdemlem...

    VálaszTörlés
  2. Kicsit lúdbőrös lettem... :D Aaaaannyira jól néz ki!

    VálaszTörlés
  3. Eszméletlen jól néz ki... Nagyon szeretem!!! És a cikk is igen jó, köszi, hogy belinkelted.

    VálaszTörlés
  4. Kedvencem, de rajtam kivul senki sem szereti.
    A cikk nekem is annyira tetszett, azert is kuldtem neked tovabb! De arra nem gondoltam, hogy ennyire beindit :D

    VálaszTörlés
  5. Nagyon gyönyörűen tálaltad! Eddig is szerettem, de valahogy elfelejtődött nálunk. Lehet, hogy ismét nekiállok? :))

    VálaszTörlés
  6. nagyon szeretem :)

    VálaszTörlés
  7. Nem is tudod, mióta tervezem a blogra is feltenni...Imádjuk és nagyon hasonlatosan sütöm!! Egy kocka maradt esetleg??? Annyira finomnak látom:)))))

    VálaszTörlés
  8. Még soha nem készítettem,KöBö biztos szeretné.Nagyon szép!

    VálaszTörlés
  9. Még soha nem álltam neki,de ez itt nagyon guszta!:-))

    VálaszTörlés
  10. Húúú, én ezt nagyon szeretem. Anyukám szokott készíteni, de néhanapján én is nekiállok. Ez nagyon jól néz ki!

    VálaszTörlés
  11. Karulino :-))) Nekem is eszembe jutottál :-))) Természetesen kaphatsz - van még!

    VálaszTörlés
  12. Csipet, a cikktől lúdbőröztél? Annyira tetszett...

    VálaszTörlés
  13. Móni, mi is :-)) És a cikk teljesen elvarázsolt!

    VálaszTörlés
  14. Edit, láttunk már ilyet :-))) Küldtél valamit, én meg ráindultam :-)))
    Gyere hozzánk egy kockára!

    VálaszTörlés
  15. Yasmine - szerintem neki fogsz állni :-)))

    VálaszTörlés
  16. Ancsika, nosza! MiniMax-nak egy kockával :-)

    VálaszTörlés
  17. Trin, maradt még :-) S lássuk a tiédet!!!

    VálaszTörlés
  18. Belly, én ezt nem is akarom elhinni :-)) Át kell essél a tűzkeresztségen!

    VálaszTörlés
  19. Andi, csak ismétlem magam :-) Tűzkeresztség! Nem bonyolult, s nagyon finom!

    VálaszTörlés
  20. ManóAnyó, egyszer lepd meg anyukádat, hogy elkészíted :-) Olyan fini!

    VálaszTörlés
  21. A cérnametélt egyetlen feldolgozási formája a vargabéles, ahogy hajlandó vagyok megenni.... :) Megértem, hogy a cikk olvasása után kedvet kaptál az elkészítéséhez! :))

    VálaszTörlés
  22. Felhőlány :-))) Felénk "bajuszgyalázó" tésztának hívják :-)))

    VálaszTörlés
  23. :)) Ezt még nem is hallottam... :)))

    VálaszTörlés
  24. Felhőlány, komolyan :-))


    Í.Sz, azt elhiszem :-))

    VálaszTörlés
  25. Oopsz, ezt is lekéstem. A fenébe.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.