2010. január 15., péntek

VKF!XXXI - Zakuszkás barátfüle

A sorban immár 31. VKF! forduló stafétája ebben a körben Garffyka barátnőmnél landolt :-) Hogyan használjunk fel ügyesen-ötletesen kisebb-nagyobb mennyiségben megmaradt ételeket, vagy varázsoljunk alapételből valami újdonságot, finomságot.

A VKF! alapötletén túl ezt az ételt Gizike is inspirálta a hívogató barátfüléjével :-) Jaj de megkívántam! Egy bibi van: ha megfőzök egy lavórnyi derelyét mondjuk szilvalekvárral, tuti felhabzsoljuk az egészet úgy, ahogy van! Full szénhidrát, ezt pedig most igyekszünk mérsékelni :-))) Gyors döntés: köret lesz, sós lesz! Maradt krumplipürém innen, s roppant elégedetten begyúrtam a tésztát - és zakuszkával töltöttem meg.

Isteni lett. Szaftos sült csirkecomb mellé remek köretté avanzsált!





Zakuszkás barátfüle




Hozzávalók:

  • 40 dkg krumplipüré (vagy főtt krumpli)
  • 1 tojás (fehérje)
  • 15-20 dkg liszt
  • só, bors
  • zakuszka


A csirkecombhoz:

Pác:
  • 3 ek. olaj
  • 3 ek. ketchup
  • 1-2 ek. méz
  • bors
  • bazsalikom
  • 4 db felső csirkecomb

A hűtőhideg krumplipürét összegyúrjuk a tojásfehérjével, liszttel, utánaízesítjük, ha szükséges. Sima tésztává gyúrjuk. A hideg krumpli miatt nem fog nyúlni, ragadni a tészta, szuper vele dolgozni!

Vékonyra nyújtjuk lisztezett munkalapon, négyzetekre vágjuk, mindegyik négyzet közepére kiskanálnyi zakuszkát halmozunk. Félbehajtjuk, széleit villával összenyomkodjuk, majd sós, lobogó vízben kifőzzük. Ha feljöttek a víz tetejére, adjunk még nekik 1-2 percet és már készen is van! Szűrőkanállal kihalásszuk s pici olajjal meglocsoljuk, ne tapadjanak össze.

A csirkecombokat kicsontozzuk.

A pác hozzávalóit összekeverjük, néhány órára beledobjuk a combokat, majd olaj nélkül, forró serpenyőben oldalanként 4-4 perc alatt puhára-szaftosra sütjük.

A zakuszkás barátfülével tálaljuk.

13 megjegyzés:

  1. Az ízét csak elképzelni tudom a fénykép alapján, de látványnak nem utolsó :-)
    Meg is jött a kedvem hozzá. (No nem ment nehezen.)

    VálaszTörlés
  2. Nahat! Megyek elasom magam. Nekem nem jonnek ilyen otleteim! Pedig teli vagyok zakuszkaval...

    VálaszTörlés
  3. Ani, örülök ha meghoztam a kedvedet :-) A zakuszka persze bármilyen sós töltelékkel kicserélhető, továbbfejleszthető!

    VálaszTörlés
  4. Editem, ne ásd el magad :-) Inkább főzz derelyét :-))) Lehet még Imonak is bejönne! Ki tudja?

    Karácsonykor megfőztem a második eresztés zakuszkát, és már csak 3 üveg van belőle... Hol van pedig még a nyár...

    VálaszTörlés
  5. Milyen jó ötlet! Eszembe sem jutott volna sós derelyét készíteni!

    VálaszTörlés
  6. Egyszerre két gondolatom volt, ahogy megláttam: ez zseniális! te kis boszika, hogy juthatott eszedbe ez az furcsa, de szuperjó párosítás?
    Lengetem a kalapom :)

    VálaszTörlés
  7. Izgalmas páros, Viki!! Tetszik!

    VálaszTörlés
  8. Remek ötleteid vannak!!! Biztosan isteni finom, legalább is a képekből ítélve. Hol van ehhez az én barátfülémhez?(sehol) De miért is kell neked vigyázni a szénhidráttal, hiszen olyan jól nézel ki.

    VálaszTörlés
  9. Viki, micsoda pazar ötlet!:)
    Milyen jó kis köret lett a zakuszkából!

    VálaszTörlés
  10. Most látom milyen hülyeséget írtam!! Azt akartam írni, hogy az én barátfülém, messze elmarad a tiedtől!!!:))

    VálaszTörlés
  11. Kiskukta, örülök, ha ötletet adtam! Egy misét megér!


    Garffyka :-) Néha kihagy az agyam, és beugranak ilyen dolgok a semmiből. Küldöm a linket róla!


    Trin, nagyon finom volt!


    Gizike, télleg jól sikerült, köszönöm az inspirációt!!! De, a karácsony nyomot hagyott :-)))
    A tiéd meg a klasszikus, amit egyébiránt imádok! Sok-sok szilvalekvárral :-)


    Szepy! És tetszik, és tetszik! Felírjuk :-)))

    VálaszTörlés
  12. Az 5let kiváló, és különleges kaját lehet így rittyenteni.
    Viszem a receptet, de maradok, és követlek!

    VálaszTörlés
  13. Illetve már követlek, csak valami gubanc volt abban, ahogyan ide jutottam egy receptláncon, és azt hittem, hogy Garffykának írok... :-))

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.