2010. január 31., vasárnap

Fűszeres kávé-mousse torta

Bocsika... Már megint egy kávés édesség... Nem tudom, meddig fogom még a témát rágni, mint kiskutya a csontot :-) Egyelőre teljesen rákattantam, és hála istennek a közönség is vevő a témára :-)

Ezt a receptet egy francia oldalról horgásztam, a guglival lefordíttattam :-), s tortára applikáltam. Fűszeres-omlós tésztaalapon karamellás kávéhab-galuskák, köztük ropogós csokiréteg... Isteni finom! S nem is olyan ütős, mint a korábbi kávés torta, ami után hajnal 4-ig maradtunk fenn :-)))



Fűszeres kávé-mousse torta


Hozzávalók:

A tésztához:

  • 12,5 dkg liszt
  • 9 dkg cukor
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 1-2 tk. fahéj
  • csipet só
  • 3 g sütőpor (1 tk. körülbelül)
  • 1 nagy ek. forró méz
  • 1-2 ek. tej


A mousse-hoz:

  • 5+5 dkg csokoládé
  • 1 dl erős főzött kávé
  • 1 dl tejszín
  • 2 tojás
  • 4 g zselatin fix
  • 6 dkg cukor


A tészta hozzávalóit rugalmas tésztává gyúrjuk. Sütőpapírral bélelt tortaformába (22 cm) nyomkodjuk, s előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranyszínűre sütjük. Hűlni hagyjuk.

5 dkg csokoládét felolvasztunk, rákenjük a kisült tortalapra, szilárdulni hagyjuk.

Míg hűl a tésztánk, elkészítjük a mousse-t. Lefőzzük a kávét, a tejszínt felforrósítjuk, összekeverjük őket.

4 dkg cukrot forró serpenyőben, kevergetés nélkül megkaramellizálunk. Ráöntjük a forró tejszínes kávét, s hagyjuk feloldódni benne a karamellát, ami természetesen rögtön kőkeménnyé változik ilyenkor... Pár perc az egész.

A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját habüstbe tesszük, s ovális habverővel folyamatosan kevergetve vékony sugárban hozzácsurgatjuk a forró karamellás kávét. Folyamatosan kevergessük, nehogy kicsapódjon a tojás! A habüstöt aztán forró vizes fazékra illesztjük, s a gőz fölött besűrítjük a krémet továbbra is folyamatosan kevergetve - kb. 10-15 perc alatt. Picit hűlni hagyjuk, majd hozzákeverjük a zselatint, valamint a maradék 5 dkg, lereszelt csokoládét.

A tojásfehérjéből kemény habot verünk. Ha jó kemény, hozzáadjuk a maradék 2 dkg cukrot, s habcsók állagúra verjük fel. Óvatosan beleforgatjuk a kávés krémbe, majd hűlni-szilárdulni hagyjuk.

Ha már formázhatóvá hűlt, vízbe mártott kanállal/fagylaltkanállal/karalábévájóval kis halmokat szaggatunk a masszából, és a csokival bevont tortalapra kupacoljuk.

Fogyasztásig hűtőben tartjuk.





17 megjegyzés:

  1. Jaj nekem, legalabb egy szeletet...

    VálaszTörlés
  2. Gyertek Lányok, van még :-DD

    VálaszTörlés
  3. Hát ezek a franciák, ezek tudnak! Jáj Viki, én nagyon örülök, hogy rákattantál az ilyen fajta sütikre, hátha nekem is jut:-))))

    VálaszTörlés
  4. Jesszusom, de gyönyörű!! Meggyőztél :))

    VálaszTörlés
  5. Uhh! Update hányas ez a csoda?Gyötörsz!

    VálaszTörlés
  6. Istenien néz ki!!! Kérek-kérek én is!!!!!!

    Ja és teljesen megfertőződtem itt nálad, így ma nálunk is kávés nasi volt!!!:)

    VálaszTörlés
  7. A lefőzzük a kávét, az még a megboldogultról szól???:)

    VálaszTörlés
  8. Szerintem ez ápdét 20-as,de kit érdekel?Nyami!!!!:-D

    VálaszTörlés
  9. Gondolom nagyon jó minőségű koffeinmentesből is elkészíthető... Különben hozzám mentőt kellene hívni a kávé miatt... El tudom képzelni milyen lehetett a múltkori... :))

    VálaszTörlés
  10. Liz, na nem mondod, hogy tudnak a franciák :-)))))


    Yasmine :-) Üdv a kávéimádók táborában :-)))


    Karulino: update millió :-))) Csak délelőttre! Kicsikét!


    Andi :-DD Ahogy mondod!


    Gizike, örvendek, hogy sikerül terjeszteni a járványt :-)))) Milyen a fogadtatás???


    Szepy, szerencsére maradandó károsodás nem történt!


    Belly, így van :-)) S délelőtt lehet!!!

    VálaszTörlés
  11. Felhőlány! Juj!!! Persze, hogy lehet koffeinmentesből :-) Ennyire kiüt a kávé, a koffein?

    VálaszTörlés
  12. ez nagyon finom lehet! és nagyon mutatós is! :)

    VálaszTörlés
  13. Ancsi, ez olyan nektek való ütős téma :-))

    VálaszTörlés
  14. Mármint, hogy megmaradt? Azt hittem, hogy felrobbant... Nah, félreértelmeztem valamit...:)

    VálaszTörlés
  15. Nem, én fogalmaztam rosszul :-) Mindjárt mutatom, mindjárt!!!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.