2010. január 30., szombat

Tárkonyos csirkezúza óriás grízgaluskával

Itt következik az a recept, melyben több "évszázados" hagyomány látszik megdőlni :-)

Gyönyörű rózsaszín csirkezúzát kaptam a baromfiboltban, otthon épp csak át kellett mosnom, átnézni kicsit és már lehetett is vele dolgozni. Visszatért az ihlet!

Hagyomány I. - a zúzáról nekem első körben a jó kis szaftos zúzapörkölt jut eszembe, tarhonyával, savanyú uborkával, ahogy az kell. Lehetőleg valami hangulatos kis vendéglőben, ahol vérbeli házikoszt van. Ugye? Tiszta sztereotípia :-)

Hagyomány II. - zúzát legtöbbször húsleves kísérőjeként eszünk legtöbbször. Jó esetben igazi kapirgálós csirkéből, összes belsőségével, ahogy azt kell. Rendszerint ez egy darab, s jöhet a vetélkedés, kié legyen! Ilyenkor vagy kettévágtuk igazságosan, vagy a szemfülesebb egész egyszerűen bedobta a szájába :-) Tesómmal masnis húsnak hívtuk :-))

Hagyomány III. - a köret. Grízgaluska, amivel legtöbbször a fent emlegetett húslevesben találkozunk levesbetétként, de köret gyanánt még nem sűrűn futottam bele. Pedig egy misét mindenképp megér mártásos fogások mellé!

Így aztán amondó vagyok, rúgjuk fel a hagyományokat, és evezzünk picit más jellegű vizekre!





Tárkonyos csirkezúza óriás grízgaluskával



Hozzávalók:


  • kb. 70 dkg csirkezúza
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 dl tejszín
  • 1-2 ek. ételkeményítő
  • 1 gerezd fokhagyma
  • tárkony
  • 1-2 ek. tárkonyecet/balzsamecet
  • só, bors


A grízgaluskához:

  • 20 dkg búzadara
  • 10 dkg zsír
  • 2 tojás


A zúzákat alaposan átnézzük, megmossuk, megtisztítjuk, a nagyobb darabokat félbevágjuk. A hagymát megpucoljuk, pici olajon megpároljuk, rádobjuk a zúzát. Sózzuk, borsozzuk, felöntjük kicsivel több vízzel, mint amennyi ellepi, sózzuk, borsozzuk, s vajpuhára főzzük. Én egész egyszerűen kuktába borítottam, s forrástól kb. 40 perc alatt készre főztem. Szétfőni nem fog, nem kell megijedni :-)

Ha puhára főtt, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a tárkonyt, az ecetet. A keményítőt elkeverjük a tejszínnel, a zúzához adjuk folyamatosan kevergetve, majd kiforraljuk.

Elkészítjük a grízgaluskát. A hozzávalókat alaposan összekeverjük, pihentetjük legalább fél órán át. Forrásban lévő, sós/leveskockás/vegetás vízbe szaggatjuk a tésztát evőkanál segítségével, s szelíd forrásban tartva készre főzzük. Ne ijedjünk meg: akár 20 perc is lehet! Érdemes egyet kivenni, kettévágni és ellenőrizni a közepét!

Azon forrón tálaljuk a tárkonyos ragunkkal!



7 megjegyzés:

  1. Én imádom a zúzát...nekem jöhet! Majd a grízgaluska helyett eszem mással....

    VálaszTörlés
  2. Belsőséget enni pedig jó dolog. Punktum :-)

    VálaszTörlés
  3. Ezt ki fogom próbálni, nagyon jól néz ki!

    Me

    VálaszTörlés
  4. Jókaja, szerintem is :-))) Láttam a pejslidet :-))) De én a pacalt is szeretem... Piruló smiley :-))


    Mesi, köszi! Remélem, ízleni fog!


    Szepy, miért nem csodálkozom? :-DDD

    VálaszTörlés
  5. Lehet a tárkony miatt még a zúzát is megenném!:-))

    VálaszTörlés
  6. Elsőre meglepő a galuskás köret, de ahogy modod: egy misét megér.

    VálaszTörlés