2010. augusztus 6., péntek

Sült hekk





Úgy emlékszem, két hete volt az a cudar vasárnap, amikor az ájult forróságból pikk-pakk az októberi szürkeségbe és egész napos esőzésbe csöppentünk.

Este benn ücsörögtünk, háttérként szólt a tévé, benne a Napló. Amiben is a balatoni hekket "járták" körül :-)

Olyan szinten csurgattuk a nyálunkat egy jó kis sült halért, olyan szinten nosztalgiáztunk a Balaton iránt, hogy cselekedni kellett!





Sült hekk


Hozzávalók:


  • 1 kg gyorsfagyasztott hekktörzs
  • 3-4 ek. liszt
  • só, bors
  • pirospaprika
  • őrölt kömény
  • sütéshez olaj


A halat kiolvasztjuk (esetleg fokhagymás tejben...), megmossuk, megtisztítjuk, leszárogatjuk.

Besózzuk, fél órát állni hagyjuk.

A lisztet összekeverjük a fűszerekkel, meghempergetjük benne a haltörzseket, és forró olajban ropogósra sütjük. Csupán percek kérdése.

Puha kenyérrel, kovászos uborkával abszolúte hozza a balatoni feelinget :-)


22 megjegyzés:

  1. Imádom, nagyon jól néz ki

    VálaszTörlés
  2. Nekem nem is kellene a Balaton, csak egy hetet had vendégeskedjek nálad.:) Most én is csorgatom a nyálam, vágynék a képen szereplő hal után!

    VálaszTörlés
  3. Hú de régen ettem, de az ízét még most is a számban érzem.

    VálaszTörlés
  4. Bianka, isteni!


    Poppy, ha elalusztok a földön... :-DDD

    Cs.T - jaj mi is! Azonnal heves nosztalgiázásba fogtunk :-)

    VálaszTörlés
  5. Szívesen megkóstolnám, biztos nagyon finom!

    VálaszTörlés
  6. Én akárhol megalszom, mint a tej. Akkor, mi is a cím?:P

    VálaszTörlés
  7. Úúúú, Viki ez nagyon ott van, de rég ettem már! Jövőhéten nagy tételben????:-)))

    VálaszTörlés
  8. Jutka, mint a csuda! Tiszta Balaton :-)


    Köszi Csipet!


    Poppy :-DDD


    Liz, egynek jó lesz! Feltéve, ha beálltok lisztbe hempergetni :-))

    VálaszTörlés
  9. Mi is csorgattuk, eg kíváncsiak voltunk a fejére:-)) De ez naggggyon ott van:-))

    VálaszTörlés
  10. Nagyon-nagyon guszta!!! Húúú, de régen ettem, és nekem is rögtön a Balaton jutott róla eszembe.:))

    VálaszTörlés
  11. Ilyent ettem Akarattyán a Bezerédi strand bejáratánál. Szuper volt.

    VálaszTörlés
  12. Reméllem tudjátok hogy a hekk nem balatoni hal.

    VálaszTörlés
  13. és ha jó hekket szeretnél enni,nyuzd meg és utánna füszerezd.

    VálaszTörlés
  14. mert a böre nem engedi a füszerek átitatosát a halba

    VálaszTörlés
  15. senki ne kérdezzen probálja ki

    VálaszTörlés
  16. mivel hogy pikkelyes a faroktovetol folfele jol megpucolom folvagom a hasat , kiszedem azt a hartyat a kozepebol ,megmosom lecsurrgatom ,es durva soval es pici vegetaval be dorzsolom a belsejet is legalabb fel napot hagyom hogy olvadjon bele a so lisztbe foforgatom es majd higabb paprikas lisztes panirba ,nem suru ki huzom az ujjammal a belsejebol a panirt mert ragados marad , forro ojajban 5-5 percig sutom es neha mozgatom .az olaj ha faradtabb jobban sul es ropogosabb lesz , es szkis szurovel leszurom az olajat a kovetkezo sutesig , tuti recept sokat suttem a balcsin ,,,probaljak ki

    VálaszTörlés
  17. Hűűűűűűűha, köszönjük a bennfentes tippet!!!

    VálaszTörlés
  18. " forró olajban ropogósra sütjük."
    Hihetetlen, de igaz, sehol nem írják oda, hogy bő olajban vagy kevés olajon forgatva. Mintha nem tartozna a recepthez. Éppen most sütöttem alul rácsos vastepsiben, kevés olajon, kiolvasztva, sózva, lisztezve, és ezer darabra szétesett, leragadt, a látvány katasztrofális. És egy korrekt recept nincs sehol, ami részletesen leírná a módját a halsütésnek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jogos! Az olaj bő, mint minden hirtelen sültnél (pl. rántott hús), de alapvetően nagyon sok függ a hal minőségétől is. A mostanában kapható tengeri halfilék és törzsek kiolvadás után rémesek, csupa víz az egész, és széthullik ezer darabra :-(

      Törlés