2009. január 6., kedd

Burgonyás kenyér

2007. nyarán nyitott nálunk a "hülyeazértnemvagyok" üzletlánc egy tagja, szerintem a fél megye várta lélegzet-visszafojtva a nyitási akciókat, amikor is ugye ingyen hajigálnak az ember után mindenféle csudi dolgokat :-D


Akkoriban már nagyon sóvárogtam egy kenyérsütő gép után, de kiböjtöltük a nyitást, hátha... Persze árengedmény nem volt ezen termékcsoportra, de nagy boldogan beruháztunk a gépre, azóta tart a szerelem. Bolti kenyeret azóta 1-2 alkalommal vettünk, amikor már nagyon megszorultam időben.

Eleinte szigorúan üst alakú kenyereket sütöttem, és dagasztásra-kelesztésre használtam, s egy fél éve álltam át a dagaszt-keleszt, utána sütőben megsüt típusú kenyerekre. Imádjuk... Még langyosan levágni a sarkát, és magában befalni...

Igyekszem mindig újabb és újabb kenyereket sütni, ízesítésben variálok jobbára. Most egy burgonyás kenyeret sütöttem, még vasárnap, közben néztem a Lesz ez még ígysem! c. filmet, ahhoz képest kimagaslóan jól sikerült. Még van belőle, és még mindig puha, foszlós!







Burgonyás kenyér



Hozzávalók

  • diónyi puha zsír (!)
  • 1 ek ecet
  • 3 kisebb főtt burgonya
  • 2,5-3 dl langyos víz
  • 55 dkg liszt
  • 2 tk. cukor
  • 2 mk. só
  • kevés bors
  • 1/4 kocka friss élesztő
A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, összetörjük és hűlni hagyjuk. A hozzávalókat érkezési sorrendben az üstbe tesszük, dagasztjuk-kelesztjük (nálam ez másfél óra). A víz mennyisége liszt- és burgonyafüggő, nézzünk rá, nehogy nagyon kemény vagy ragacsos legyen a tészta!

Ha megkelt, lisztezett munkalapon kicsit átgyúrjuk, veknit formázunk belőle, kikent sütőlapra tesszük, és kelesztjük még egy fél órát. A sütőt forróra előmelegítjük, aljában egy kis edényben vízzel (gőzös sütő). A kenyeret tetszés szerint 2-3 helyen bevágjuk, lekenjük vízzel, és sütőnk ismeretében 30-40 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha kong az alja.

A kenyeret rácsra téve hagyjuk hűlni.



Kérdés: tessék mondani, a cserepeket hogyan kell rá felszerelni?

7 megjegyzés:

  1. Szia !
    Gratulálok a kenyredhez,nagyon szép!
    Cserepekhez jénai,vagy sütőzacskó szükséges.Ezekben gőz képződik,ha sütés előtt bespricceled a tésztát vízzel.Amikor kiveszed a sütőből,akkor is egy kicsit.és mehet a hideg folyosóra.
    Sok szerencsét!

    VálaszTörlés
  2. Aham, szóval a fedettségben van a titok! Be kell ruháznom egy termetes jénaira, úgy látom :-)

    Köszönöm a tanácsot!

    VálaszTörlés
  3. Elsőre egy csomag méretes sütőzacsi is megteszi, szerintem.....
    A kenyér amúgy gyönyörűséges!!!!
    Lilian

    VálaszTörlés
  4. Viki, a cserepeken elgondolkodtam, hirtelenjében nem értettem, mit és hova akarsz szerelni erre az ínycsiklandóan kínálkozó kenyérre ...
    :-)

    VálaszTörlés
  5. Azta, ez igen!!!

    Hogy is van ez az "öregekárnyéka"????????

    VálaszTörlés
  6. Én lábasban vizet teszek a sütő aljára. Légkeveréses sütőm van és úgy tapasztaltam ki, hogy ha gőzben sütöm nem szárad ki és ropogós lesz a teteje. Ezt a receptet is megsütöttem nagyon finom és szép lett!!! Gabi

    VálaszTörlés
  7. Szia! Gratulálok, nagyon szép kenyeret sütöttél! Cserepek titka valóban a sok gőz, de a sokburgonyás kenyér soha nem lesz olyan cserepes mint a síma. Viszont tényleg nagyon finom! Ha a burgonya főzővizét használod a dagasztáshoz, akkor még tökéletesebb!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.