2009. január 22., csütörtök

Szilvalekváros papucs

Egy házias finomság, mely nagymamám csodálatos konyháját s hajdanvolt disznótorok emlékét idézi bennem. Mikor torok után még friss volt a tepertő, s a süteményekbe nyárízű, sűrű, édes szilvalekvár került.

Édes és sós ragyogóan megfér egymás mellett, szívből ajánlom kipróbálni, hálás kis sütemény!

Szilvalekváros papucs

Hozzávaló 32 nagyobb/64 falatnyi darabhoz:

  • 500 gr liszt
  • 2x175 gr (2 kispohár) kefír
  • 1 tojás
  • 1 kk. cukor
  • 25 gr friss élesztő
  • 250 gr sertéstepertő (bőr nélkül!)
  • 2 tk. só
  • fél kk. őrölt (fehér) bors
  • 400 gr (házi) szilvalekvár
  • tetejére 1 tojás

A kefírt meglangyosítjuk. Kenyérsütő gép üstjébe helyezzük a langyos kefírt, az egész tojást, a lisztet, a cukrot és a friss élesztőt a felsorolás sorrendjében, majd dagasztó-kelesztő programon elkészítjük a tésztát.














































Míg a tészta kel, a tepertőt átválogatjuk, a bőrkéjét levágjuk, ledaráljuk, ízesítjük sóval, borssal.
















A megkelt tésztát lisztezett nyújtólapra borítjuk, kézzel kicsit széthúzogatjuk, rákenjük az ízes tepertőt, s kézzel beledolgozzuk. Vigyázat, a tepertő zsírossága lágyítja a tésztát, 2-3 ek. liszttel korrigálni kell!



























































A tepertős tésztát aztán lisztezett nyújtólapon, pihentetés nélkül 5 mm vastagságú téglalap alakúra nyújtjuk, s 32/64 db, egyenlő nagyságú négyzetre vágjuk.































A négyzetek közepébe 1-1 kiskanál szilvalekvárt halmozunk, a négyzet egyik csúcsát ráhajtjuk a lekvárra, a vele szemköztit a ráhajtott tészta sarkára, két ujjunkkal óvatosan összenyomjuk.
















Kikent tepsibe sorakoztatjuk őket, s 25 percig langyos helyen kelesztjük.
















A sütőt előmelegítjük 200 fokra, aljában egy vízzel telt edénykével. A papucsok tetejét megkenjük a felvert tojással, s tepsinként 25 perc alatt aranyszínűre sütjük.
















Tipp és trükk

: a kész sütemény remekül tűri a mélyhűtést, érdemes egyből dupla adagot készíteni belőle. Ha kihűlt, dobozba sorakoztatjuk, lefagyasztjuk. Fogyasztás előtt szobahőmérsékleten 1,5-2 óra alatt hagyjuk felengedni, eztán esetleg 180 fokos sütőben éppen csak átmelegítjük.

9 megjegyzés:

  1. Tudtam, hogy ma is sütöttél...Megéreztem-és megéheztem:) Nagyon jól néz ki!!!

    VálaszTörlés
  2. Egyszerűen nem bírok ellenállni a szirénhangoknak :)) Nagyon finom, olyan nagymamás süti :-)

    VálaszTörlés
  3. Jaj, de klassz, kár hogy nem láttam hamarabb! :))

    VálaszTörlés
  4. Ez a viláég legvagányabb sütije, gyerekkorom egyik legédesebb emléke. Én is sütöm, a sok Pesti nem is ismeri, úgyghogy terjesszétek jóhírnevét.

    VálaszTörlés
  5. isteni finom a gondolatára is össze fut a nyál a számba

    VálaszTörlés
  6. A hétvégén kipróbáltuk: ISTENI! :-) Köszi!

    VálaszTörlés
  7. Terjesszétek :-DDD

    Örülök, hogy ízlett!

    VálaszTörlés
  8. Nagyon jól néz ki, és nagyon megkívántam. A kamrába találtam egy üveg három éves szilvalekvárt, amit még anyukám főzött.Késsel kellett feldarabolni kis kockákra, olyan kemény volt. Igaz tepertőm nem volt itthon, de helyette 15 dkg zsírt használtam. Igy is nagyon finom lett, persze a tepertős tésztának nincs párja.

    VálaszTörlés
  9. Ősszel én is találtam egy három éves szilvalekvárt a kamrámban, amit késsel kellett feldarabolni :-)

    Ha ez ízlett, akkor ajánlom ezt a tésztát: http://thechefviki.blogspot.com/2010/11/tejfolos-pogacsa.html

    Zseniálisan működik a szilvalekvárral!

    VálaszTörlés