2009. január 14., szerda

A Dubarry debütálása

A szomszéd város mellett van egy csodálatos nagybani zöldség- és gyümölcslerakat. Nonstop! Télen-nyáron! Az árujuk mindig gyönyörű, hatalmas a választék, ráadásul nagybani lévén az ár több, mint baráti. Ennek megfelelően mindig nyüzsgés is van, soha nem tudtunk még úgy menni, hogy ne kelljen embereket kerülgetni, sorokat állni.


Ha arra járunk, mindig megállunk. A hegyekben álló szépséges zöldségektől és gyümölcsöktől sajnos csődöt mond az önkontrollom, sokat és sokfélét szoktunk vásárolni. Többek között bekerült a szatyorba egy fej karfiol (gyönyörű volt...) Hm. Karfiol. Karfiolt kellene főzni... Hm. Zuramnak nem tartozik a kedvencei közé... Ajjaj... A családi legendáriumban kering egy történet, miszerint ha Zuram anyukája rakott karfiolt készített a családnak, a tepsiben elkülönített egy sarkot Zuramnak, ahol a rakott karfiolból csak a rizs és a hús szerepelt :-D
Megoldás: álcázás :-)) Így debütált a tányérunkon a Dubarry-mód :-D



Sertésszelet Dubarry-módra

Hozzávalók:

  • 1 kg sertéshús (comb, lapocka, karaj, tarja - opcionálisan)
  • 1 közepes fej karfiol, kb. 80 dkg
  • 15 dkg főtt-füstölt tarja
  • 4 dl tej
  • 1 púpos ek. liszt
  • olaj
  • só, bors, szerecsendió
  • kb. 2 ek. mustár
  • tetejére reszelt sajt

Köret:

  • 80 dkg burgonya
  • 2-3 csokor petrezselyemzöld

A karfiolt megmossuk, rózsáira szedjük, és sós vízben megfőzzük.

A húst szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk, mustárral megkenjük, és tepsiben előbb fólia alatt, majd a fóliát levéve róla pirosra sütjük. (igen, ez itt egy elkalandozás a hagyományos receptúrától).


Az olajból és a lisztből világos rántást készítünk, apránként - közben kis kézi habverővel folyamatosan kevergetve - felöntjük tejjel, sima mártássá forraljuk. Sóval, borssal, pici reszelt szerecsendióval ízesítjük.

A tarját csíkokra vágjuk.

Tűzálló tálba sorakoztatjuk a megsült hússzeleteket, megszórjuk a tarja felével. Ráhalmozzuk a megfőtt karfiolrózsákat, amire rátesszük a maradék tarjacsíkokat. Bevonjuk a besamelmártással, s a tetejét megszórjuk reszelt sajttal. Forró sütőben a sajt aranyszínűre pirulásáig sütjük.

Petrezselymes burgonyát főztem mellé köret gyanánt. Végeredmény: elégedett hümmögés :-D

1 megjegyzés:

  1. ha jól vagyok lakva is és látom ezeket a finomságokat újra éhes leszek

    VálaszTörlés