2009. január 25., vasárnap

VKF.XXII/2. - Délszaki csirke római tálban

A római tálam dobozának hátán szerepelt ez a recept. Bár már évek óta megvan az edény, minden mást készítettem benne. Most a VKF!XXII. kapcsán alaposabban áttanulmányoztam, gondolatban "megfőztem", jónak ítéltem, s megvalósítottam.
A végeredmény lenyűgözően finom, gyümölcsös ízek a hús mellett - az egyik kedvenc kombinációm! Sajnos a képek nem lettek túl jók, nem adják vissza az élményt :( Ez persze ne szegje senki kedvét!




Délszaki csirke római tálban

Hozzávalók:

  • 4 db egész csirkecomb
  • 5 dkg mazsola
  • 2 alma
  • 5 dkg vaj
  • 2 dl tejföl
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 1 mk. őrölt (fehér) bors
  • 1 késhegynyi őrölt fahéj
  • 3 szem összetört szegfűszeg
  • só, bors, cukor

Köret:

  • 75 dkg burgonya
  • 3 nagyobb alma
  • 2 fej vöröshagyma
  • só, bors, kakukkfű

A római tál tetejét beáztatjuk 20 percre.

A burgonyát, hagymát, almát meghámozzuk, cikkekre vágjuk. Belehalmozzuk a római tálba, ízesítjük sóval, borssal, kakukkfűvel - megágyazunk a csirkének.

A combokat megmossuk, bedörzsöljük sóval, borssal. A vajat megolvasztjuk, ügyelve rá, hogy ne barnuljon meg. Összekeverjük a tejföllel, a citrom reszelt héjával, kifacsart levével, a fűszerekkel. A meghámozott almákat is belereszeljük. Enyhén sózzuk, s annyi cukorral ízesítjük, amennyitől kellemesen édes-savanykás, pikáns lesz. A combokat ráfektetjük az almás-burgonyás ágyra, meglocsoljuk a tejfölös-almás-citromos szósszal, megszórjuk mazsolával. Lefedjük, hideg! sütőbe toljuk kb. 70-80 percre.

2 megjegyzés:

  1. Hogy-hogy senki nem ír? :OO
    Nagyon finomságos, gratulálok!!!Kell vennem egy római tálat nekem is, eltörött a régi és kedvet kaptam!!

    VálaszTörlés
  2. Tessék szépen beruházni egy tálra, meglátod, újra a rabja leszel egy ideig :-)

    VálaszTörlés