2009. január 12., hétfő

Sültfokhagyma-krémleves

Szeretem a krémleveseket. Sőt Zuram is szereti, holott énelőttem soha életében nem találkozott eme levesfajtával. Na jó, talán a paradicsomlevessel, de az "gyárilag" olyan állagú :-)

Van egy szuper kis botmixerem - tombolán nyertem 10 évvel ezelőtt. Se előtte, se utána nem nyertem semmit, Fortuna ezzel bevégezte velem a dolgát :-))


Ha beköszönt a hűvösebb idő, csak krémlevesben tudok gondolkodni. Most meg igen-igen hűvös van! A fokhagymaleves egy klasszikus nálunk, Stahl Judit adta az ötletet, hogy előtte süssük meg a fokhagymát, úgy kerüljön a levesbe. Az ötlet pedig jó! Utána még társaságba is mehetünk ;-))















Sültfokhagyma-krémleves

Hozzávalók:

  • 3-5 egész fej! fokhagyma (ez aztán tényleg ízlés dolga)
  • 3 ek olaj
  • 1 púpos ek. liszt
  • 8 dl víz
  • 1 leveskocka (elhagyható)
  • 1,5 dl (száraz) fehérbor
  • 2 dl tejföl
  • só, bors



A fokhagymákkal kezdjük. Megskalpoljuk az egészben hagyott fejeket, éppen csak a gerezdek hegyét vágjuk le. Meglocsoljuk pár csepp olajjal, sózzuk, borsozzuk. Jénaiba ültetjük őket, és sütőben kb. 30-40 perc alatt krémesen puhára sütjük. Azért néha lessünk rá, nehogy megégjen, mert keserű lesz!

Az így megsütött fokhagymát langyosra hűtjük, aztán a gerezdekből kiskanállal szépen kiszedhető a krémes belseje.

Míg a hagyma hűl, addig az olajból és a lisztből világos rántást készítünk, felengedjük apránként 8 dl hideg vízzel, csomómentesre keverjük. Visszatesszük a tűzre, kevergetve felforraljuk. Hozzáöntjük a fehérbort, beledobjuk a leveskockát, kiforraljuk. Beletesszük a fokhagymabelsőket, együtt forraljuk még néhány percet, hogy a leves átvegye a fokhagyma zamatát. Botmixerrel turmixoljuk, majd belekeverjük a 2 dl tejfölt (hőkiegyenlítés!) Ekkor már nem szabad forralni, mert a tejföl azonnal összeugrik! Megkóstoljuk, és ízesítjük sóval, borssal.

Pirított kenyérkockával, levesgyönggyel tálaljuk, ilyen köhögős-prüszkölős időben maga a mennyország... Színe miatt rendkívül rosszul fényképezhető, sorry!





1 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehet, azt hiszem a napokban megcsinálom!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.