2009. január 27., kedd

Mákos csomó

Nemrégiben Limaránál láttam egy csodás brióst, amitől felbukkant az agyamban egy emlék.

Gyalogolunk a barátnőmmel az általános iskolába, már felsősök vagyunk - háááááááát, ennek több, mint másfél évtizede... Útközben volt egy pici élelmiszerbolt, s rendszeresen betértünk friss mákos csomót (fogalmam sincs, mi volt valójában a neve) s hozzá egy fél liter tejet venni :-) Emlékszem, imádtam a közepéből kitépni a csücsköt, s azzal kezdve élvezettel befalni!

Az emléket muszáj volt életre hívnom, s megsütöttem a mákos tetejű kis "bogokat".




Mákos csomó


Hozzávalók:

  • 1 ek olaj
  • 1 ek ecet
  • 3 dl langyos víz
  • 50 dkg liszt
  • 2 tk. cukor
  • 2 mk. só
  • 1/4 friss élesztő
  • a tetejére 2-3 evőkanál mák

A hozzávalókat a felsorolás sorrendjében kenyérsütőgép üstjébe pakoljuk, dagasztó-kelesztő üzemmódban elkészítjük a tésztát.

A megkelt tésztát lisztezett nyújtólapra borítjuk, kicsit átgyúrjuk, s 8 egyenlő darabra vágjuk. A darabokat egyenként kb. 20 cm hosszú rudakká sodorjuk, s egyszerűen görcsre kötjük a hurkát. Kikent sütőlapra sorakoztatjuk őket, hagyjuk kelni 20 percig. Sütés előtt lekenjük vízzel, s megszórjuk egész mákkal.

A sütőt - aljában egy kis edényke vízzel - előmelegítjük 180 fokra, majd 25 perc alatt megsütjük a péksüteményeket.


2 megjegyzés:

  1. Viki, ez desszerteu-ra kívánkozik :-)

    VálaszTörlés
  2. Ha megörökítettem volna a mozzanatokat :-) De csak sitty-sutty összedobáltam.
    Szombati reggeli? Hm? :-)

    VálaszTörlés