2009. január 13., kedd

Túrós bagett - lépésről-lépésre

A recept tavaly télen jelent meg egy füzetkében, a kedvenc hetilapomban volt. Olyan gusztusosan, gyönyörűen fényképezték, hogy miután elolvastam a leírást, délután bevásároltam és még aznap este meg is sütöttem.


Könnyű, finom tészta, a túró miatt napokig friss marad - persze ha időközben nem tűnik el! Bátran próbálja ki bárki, aztán dagadó mellel söpörje be az elismeréseket :-))





Túrós bagett

Hozzávalók 4 db bagetthez:

  • 1 ek olaj
  • 1 ek ecet
  • 2,5 dl víz
  • 25 dkg túró
  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 ek cukor
  • 1 csapott ek. só
  • tetszés szerint szezámmag, mák, köménymag, durva szemű só, stb.


A tészta hozzávalóit a felsorolás sorrendjében kenyérsütő gép üstjébe helyezzük, s dagasztó-kelesztő programra állítva elkészítjük a tésztát (nálam ez 1 óra 30 perc).















A megkelt tésztát lisztezett nyújtólapra borítjuk, s négy egyenlő részre vágjuk.
















Hosszúkás bagett formára sodorjuk a tésztadarabokat. Kikent sütőlapra/tepsire sorakoztatjuk őket, éles késsel bevágjuk, vízzel lekenjük, ízlés szerint szezámmaggal, mákkal, köménymaggal, durva szemű sóval, stb. meghintjük.















A sütőt - kis edény vízzel az aljában - előmelegítjük 180 fokra, s a bagetteket 25 perc alatt ropogós pirosra sütjük.

6 megjegyzés:

  1. Hmmm ez érdekes, mármint az hogy itt van egy olyan füzet mellettem az éjjeli szekrényen:-)

    VálaszTörlés
  2. Nagyin ínycsiklandó bagettek....Hozzá az előző fokhagymaleves-és máris éhes lettem, a csudába:)))

    VálaszTörlés
  3. késő van:))
    jav: nagyon

    VálaszTörlés
  4. Viki! Úgy érted, hogy még én is meg tudnám csinálni?:-)
    A&Sz&R

    VálaszTörlés
  5. Kedves Viki!
    Kiprobaltuk a recepted, nekunk nagyon bejott.
    Sutom, esszuk, ismet sutom es ismet elfogy.
    Koszi. AM.

    VálaszTörlés
  6. Kedves Házi Asszony!

    Köszönetemet küldöm a receptért. A sütit tegnap éjjel én is megsütöttem. Az íze nagyon finom lett, és a receptben megadott értékek teljesen beváltak (főleg a sütési idő).
    A tészta alja viszont elég lágy lett, és reggelre sem keményedett, szikkadt meg. Én ropogósabb aljzatot vártam. Hiába? A gőzőlgő lábas miatt?

    K.F.A.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.