2009. január 31., szombat

Kérdés: Mit olvastam 2008-ban?

Házi feladatot kaptam - kettőt is! Mit olvastam - Max-tól, kedvenc szakácskönyveim - Trinity-től.

Ha házi feladat, azt illik szépen megcsinálni, s engem arról is ismertek a suliban, hogy mindig! kész volt a házim, sőt jól is volt megoldva, így bátran le lehetett másolni óra előtt, szünetben :-) Matek érettségin legnagyobb meglepetésemre sikerült helyesen megoldani egy logaritmusos példát, amit papír zsebkendőre kiírtam, s szépen körbejárt a zsepi a teremben :-D Ó, nagyon meleg volt, törölgetni kellett gyöngyöző homlokunkat :-D

Olvasási szokásaim... Egy megátalkodott könyvmoly vagyok, mindig olvasok. Imádok elmerülni a történetben, együtt lélegezni a szereplőkkel, átélni gondolatban a cselekményt, kóborolni ismeretlen tájakon. Még a legdurvább vizsgaidőszakban is olvastam lefekvés előtt néhány oldal egyéb irodalmat, nehogy véletlenül integrálás, deriválás, ne adj' isten "limes tart a végtelenbe" szerepeljen álmomban is :-))

Nehéz kiemelnem 5 könyvet, mert ennél lényegesen többet olvastam - láttam, mások is megütköztek az ötös számon. Bár valahol olvastam egy statisztikát, hogy átlagban csak valami 1,4 könyvet olvasunk? Hihetetlen...



No lássuk a top 5-öt:

Robin Cook összes - mínusz a Vakság

Az összes Robin Cook kötet megvan (kivéve a Vakság című), ez szám szerint 26 db könyvet jelent egy írótól. 13-14 éves voltam, mikor a birtokunkba került a Kóma c. klasszikus, amit anyám félretett, hogy unalmas... Érdeklődve vetettem rá magam, s még aznap felfaltam az egészet - onnantól pedig nem volt megállás. Orvoskrimi ötvözve némi Agatha Christie-szerű cselszövéssel, összeesküvéssel, megdöbbentő fordulatokkal a legvégén. A gyűjtemény darabjait minden nyáron végigolvasom újra és újra.

Dallos Sándor: A Nap szerelmese és az Aranyecset

Munkácsy Mihály életrajzi kötete, gyakorlatilag kívülről tudom. A festőóriás részletes, regényes életrajza, hogyan lett az árva asztalosinasból a 19. század Rembrandt-ja. Magánélete, küzdelmei, fantasztikus képeinek keletkezése lebilincselő stílusban megírva. Megszámlálhatatlanul sokszor olvastam.

Henryk Sienkiewicz: Quo vadis

A világirodalom klasszikusai című könyvsorozat egy gyöngyszeme! Nero uralkodása idején játszódik, amikor az őrült cézár felgyújtatta Rómát, csak hogy ihletet merítsen egy költeményéhez, s gyávaságában a keresztényekre fogta a bűnt, akikre aztán szörnyű üldöztetés és halál várt. A kereszténység elterjedését mutatja be egy szerelmi szállal ötvözve, letehetetlenül izgalmas, felemelő mű.

Margaret Mitchell: Elfújta a szél

Filmen láttam még tiniként, imádtam. A polgárháború Amerikája, Észak és Dél küzdelme, Scarlett O'Hara életén keresztül bemutatva. Egy regény viharos szerelmeiről, örök szenvedélyéről, a családi birtokról. Az Alexandra nyári 50%-os akcióját kihasználva le is csaptam rá.

Mario Frank: Halál a Führer-bunkerben

A barátnőmtől kaptam születésnapomra. Képtelenség letenni. Aki látta a Bukás c. filmet, no ahhoz tudnám hasonlítani. Mindössze 21 nap eseményeit idézi fel, a háború utolsó napjait. A történéseket óráról órára, kronológikus sorrendben, igen precízen, minden spekulációtól és találgatástól mentesen meséli el - jelen időben, mely mintegy szemtanúvá emeli az olvasót.


Kinek is passzolnám tovább a kérdést? Ahogy látom, lassan a kör bezárul, sokak könyvtárába, ízlésébe bepillanthattunk már. Szóval aki úgy gondolja, hogy inge, vegye magára, s ossza meg a bloggertársadalommal kedvenc műveit!

Kép innen

4 megjegyzés:

  1. Azt gondolom, az olvasással is úgy vagyunk, mint a többi dologgal, ha egyszer leülnénk beszélgetni róla, napokra lenne témánk.

    VálaszTörlés
  2. Szerintem is :-) Mondjuk MP4?

    VálaszTörlés
  3. Üdv a könyvmolyok között!!!Mi sosem fogunk unatkozni, az biztos:)))

    VálaszTörlés
  4. A lakásban konkrétan elfogyott a vízszintes felület, ahova további könyveket pakolhatnék :-) Elképzelhetetlen, hogy valaki nem szeret olvasni, fel sem bírom fogni!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.