2009. január 20., kedd

Hortobágyi palacsinta

Hétvégi nagybevásárlás előtti szokásos kérdés Zuram felé: mit főzzek? Nincs valami ötleted? Mit ennél szívesen? Most kb. 1 perc után kibökte, hogy hortobágyi palacsintára vágyakozik. Hm, miért is ne?

Palacsinta ellen azóta nem lázadozok, mióta Max-nál ráleltem a tökéletes receptúrára! Tökéletes! A szakadási mutatója 0!! Nulla! Nem ragad, nem szakad, csak sütni kell boldogan egyiket a másik után.

Bátran vágjunk bele akár hétköznap is, hírével ellentétben nem pepecselős. Kikavarjuk a palacsintatésztát, pihenni félretesszük. Míg a tészta pihenkél, odakészítjük a darált húst pörköltnek, s míg készre fő, simán kisütjük a palacsintákat. Utána már csak össze kell állítani :-)



Hortobágyi palacsinta

Hozzávalók 12-15 darabhoz:

  • 2 db tojás
  • 30 dkg liszt
  • 4 dl tej
  • 3-3,5 dl szóda/buborékos ásványvíz
  • 0,5 dl olaj
  • 1 kk. cukor
  • 2 kk. só

A töltelékhez:

  • 80 dkg darált hús
  • 1 fej vöröshagyma
  • só, bors, őrölt kömény, pirospaprika

A mártáshoz:

  • 2 dl tejföl
  • 1 púpos ek. ételkeményítő

A palacsintatészta hozzávalóit simára keverjük, kicsit félretesszük pihenni. A hús odakészítése után egyiket a másik után szépen kisütjük.

A vöröshagymát finomra vágjuk, kevés olajon megpároljuk, beletesszük a pirospaprikát - pörköltalapot készítünk. Beletesszük a darált húst, fehéredésig kevergetjük, felöntjük tisztes mennyiségű vízzel, bőven legyen rajta. Így megspóroltuk a kész pörkölt ledarálását, illetve a hosszú léből rögtön továbbkészíthető a mártás is! Természetesen ízesítjük sóval, borssal, köménnyel.

A pörkölt-darált húst leszűrjük (!), levét felfogjuk egy kisebb lábasban. A hússzemecskéket "összefogjuk" 1-2 ek tejföllel, s megtöltjük vele a palacsintákat. Zsebkendőszerűen, illetve tetszés szerint hajtogatjuk - nekem erre áll rá a kezem.

A felfogott pörköltszaftot felforraljuk, s behabarjuk a tejfölben elkevert ételkeményítővel (hőkiegyenlítés!), s éppen egyet forralunk rajta.

6 megjegyzés:

  1. Ez olyan gyermelyis lett:

    KÉREK MÉÉÉÉGGG!

    VálaszTörlés
  2. Ott a pont! A palacsintatészta egyszerűen maga a tökély, így könnyű :-))

    VálaszTörlés
  3. Mmmm. Az egyik nagy kedvencem...

    VálaszTörlés
  4. Jaaaj de guszta!
    Kééééééééreeeeeeek!
    Imádom! :)))
    nagyi50

    VálaszTörlés
  5. Hmmmmm, a magyaros kaják közül azon kevesek közé tartozik, amit IMÁDOK!

    VálaszTörlés
  6. Ha nem ismerném a férjed biztos lennék benne, hogy már a szobát sem tudja elhagyni olyan kövér ettől ma sok finomságtól

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.