2009. január 7., szerda

Stroganoff - halból

Ez az az étel, amit már majdnem mindenféle húsféléből főztem, kivéve az eredeti receptúra szerinti bélszínből :-) Az igazsághoz hozzátartozik, hogy igazi gyönyörű, érlelt bélszínnel 18 éves koromban találkoztam, a szakmai gyakorlati érettségin, ahol a Matrózhús párizsiasan című tételt húztam (előtte frankfurti leves, utána tiroli almás rétes, 3 óra alatt kellett előállítanunk).


Volt már Stroganoff nálunk sertésből, volt pulykából, csirkéből, most a fagyon üldögélt egy fél zacskó tengeri halfilé, hipp-hopp összedobtam a Stroganoff-halat. Vagy valami nagyon hasonlót :-)



Hal Stroganoff-módra

Hozzávalók:

  • 60 dkg (tengeri) halfilé
  • 1 fej vöröshagyma
  • 40 dkg gomba
  • 4-5 db savanyú uborka
  • 2 dl tejszín
  • 2 dl tejföl
  • 1 púpos ek. mustár
  • 1 púpos ek. ételkeményítő
  • só, bors, pici pirospaprika
  • 2 ek. liszt a hal forgatásához
  • provanszi fűszerkeverék by Max :-)

A halat kiolvasztjuk, tenyérnyi darabokra vágjuk, besózzuk. A lisztet összekeverjük pirospaprikával és a provanszi fűszerkeverékkel, meghempergetjük benne a haldarabokat, s forró olajban hirtelen átsütjük mindkét oldalát.

A mártáshoz a vöröshagymát finomra vágjuk/reszeljük, kevés olajon üvegesre pároljuk. Rádobjuk a szeletekre vágott gombát, zsírjára sütjük. A csemegeuborkát vékony csíkokra vágjuk. Az ételkeményítőt simára keverjük egy kevés hideg vízzel, a tejszínnel, tejföllel, mustárral, a hagymás gombához keverjük, ekkor adjuk hozzá az uborkacsíkokat is. Kiforraljuk, ízlés szerint ízesítjük sóval és borssal.

Párolt rizzsel tálaljuk.

1 megjegyzés:

  1. ez biztos nagyon finom, multkor megcsináltam ,csak nekem már nem jutott!

    VálaszTörlés