2009. július 31., péntek

Bolgár útinapló folyt. köv.

Reggel tempós szél fújt a tenger felől. Lebattyogtunk a szemközti kisboltba joghurtért, két lépéssel arrébb egy péksüteményes van, csodálatos dolgai vannak! Langyos, friss kelt tészta joghurttal, ez volt a reggelink, íme! A joghurt nyári különkiadás, mint otthon a karácsonyi ízvilágú csokoládék, ez itt vaníliafagyi névre hallgat, és olyan az íze, mint a Milli krémtúrónak...

A szélnek köszönhetően remek hullámok fodrozták a tengert, melyek aztán a parthoz közeledve egyre nagyobbak lettek, majd fehér tajtékfodorral rohantak kifelé a homokra. Kicsi és nagy, öreg és fiatal sikítozva, kacagva élvezte a "hullámmedencét", fel-le ugráltunk a habokban! Egyre beljebb és beljebb úsztunk, mindig felugorva 1-1 hullámra, mint élő szörfdeszkák :-) Hála istennek vékony fátyolfelhőzet takarta az eget, épp csak szűrve a sugarakat, mert 2 éve pont ilyen hullámzós, vízből ki nem szállós napon sikerült ronggyá égnünk - akkor este uborkapakolás alatt feküdtünk mindketten :-)) Aztán a nyaralás végén egyben le lehetett húzni a szemhéjamról a felső bőrréteget... Mondom, ronggyá! Most nem, és gyerek módjára viháncoltunk a vízben!

Este vacsi. Ovcsarszka saláta előételként, egy adag kettőnknek, mert itt a lavór a mértékegység... Sopszka saláta felturbózva gombával, sonkával, tojással, szenzációs finom!



Kjufte helyi kaskavál sajttal, vegyes körettel. Amennyi zöldséget megesznek a bolgárok, hihetetlen! Mindenhez adnak friss valamit, nagyon helyesen és egészségesen!



Vacsora után lesétáltunk az óvárosba, a kikötőbe, ki lehet tenni a megtelt táblát, annyi a turista!

Gyümölcspiac! Minden hatalmas, még mindig van eper, friss füge, öklömnyi barackok, lószemű szőlő!



A fagylaltkínálatuk lenyűgöző:

























A bácsitól meg fantasztikus fűszerkeveréket vettünk! Végigkóstoltam, mindegyikhez mondta, mi mihez való. Kb. két szót beszéltünk egymás között, bácsika beszól: madzsar? Hogy honnan jött rá? Szendvicshez való fűszerkeverék, grillezéshez és halakhoz!



Végezetül Szepy, ezt Neked fotóztam :-D

6 megjegyzés:

  1. Jajj, de jó....Minden amit írsz, csábító...
    Fügét egyél helyettem, légyszi!!!

    VálaszTörlés
  2. ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ!
    A francba, megyek, csomagolok!
    Ott van Nescafé frappé?
    Hát, ott a helyem! Viki, ez a Bulgária tényleg nem az a Bulgária, ahol én voltam x éve!

    VálaszTörlés
  3. Örülök, hogy írogatsz a élményekről. 30 évvel ezelőtt voltam, visszanézve tök jó volt. Tavaly elgondoljoztunk, hogy elmenjünk, de lefújtuk. Most pedig majd vizslatok:)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon nagy kedvet csináltál nekem is Bulgáriához!

    VálaszTörlés
  5. Trin, már szemeztem a fügével :-)

    Ancsika, teleregényt írok :-D

    Szepy, mondom én, hogy ez már nem a balkáni Bulgária! Ahol még Frappé is van...

    Kata, akár jövőre megfontolás tárgyává is tehetitek az utazást!

    Lúdanyó, pont ez a célom :-) Hogy eloszlassam a sokéves előítéletet Bulgáriával szemben!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.