2009. július 7., kedd

Hideg sárgabarack krémleves

Khm, még mindig sárgabarack. Vagy már megint? Hiába, abból élünk, amink van :-))

Ha jellemeznem kéne, csak annyit mondanék: mennyei! Hűvös, krémes, dúsan sárgabarackos. Nem sűrűn főzök levest, mert munkába csak egy ételes dobozkát tudunk vinni melegíteni, ezért jobbára "másodikban" utazunk, s csak hétvégén van két fogás.

Ez itt az utóbbi idők legfinomabb levese. Zuram nagyon dicsérte, minden egyes kanál után hmmmmmm hagyta el a száját :-) Azt mondta, olyan, mintha Danone joghurt és lágy puding ötvözetét kanalazná, csak még annál is finomabb!

Én mondom, ennek a pasinak érdemes főzni :-))



Hideg sárgabarack krémleves

Hozzávalók:
  • 50 dkg sárgabarack
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor vagy kivonat
  • 1 rúd fahéj/1 mk. őrölt fahéj
  • 1 ek. ételkeményítő
  • 2 dl tejföl

A barackokat meghámozzuk. Forró, de nem lobogó vízbe merítjük 2 percre, utána hideg vízbe át, pompásan lehúzható a héja, mint a paradicsomnak.

A vajat megolvasztjuk, majd a cukrot aranyszínűre karamellizáljuk rajta. Rádobjuk a barackot, átkevergetjük, hogy a karamellás vaj mindenhol érje, majd felöntjük vízzel. Ízesítjük a vaníliás cukorral, fahéjjal. Felforraljuk.

Néhány perc forralás után a tűzről lehúzva botmixerrel pépesre zúzzuk. A keményítőt kevés hideg vízzel, majd a tejföllel simára keverjük, s apránként felöntjük a forró leves egy részével - hőkiegyenlítést végzünk, nehogy összeugorjon a végén!

A simára kevert habarást a leveshez adjuk, kiforraljuk. Előbb vízfürdőben, majd hűtőben alaposan lehűtjük.

Ha van otthon egy kis vanília fagyi, biztos nem rontja el! Vagy egy kis pirított mandulaszirom...

19 megjegyzés:

  1. Ez tetszik. A karamellizálás jó ötlet, ezt én is alkalmazni fogom.

    VálaszTörlés
  2. WiseLady, elképesztően finom! Ilyen jó gyümölcslevest még nem főztem :-)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon tetszik, bevetem, hátha Manóm is megeszi!

    VálaszTörlés
  4. Garffyka, ha szereti a Danone K+F joghurtot, akkor meg fogja enni :-) Pont olyan, csak E-k nélkül :-)

    VálaszTörlés
  5. Viki,
    ez gyönyörű...Látszik, hogy jó sűrű, tele gyümölccsel!!
    Belekanalazhatok? :DDD

    VálaszTörlés
  6. Kata, köszönöm :-)

    Trinity, gyere a kanaladdal :-DD

    VálaszTörlés
  7. Nagyon jól néz ki, én is elkanalazgatnék egy kis adagot!

    VálaszTörlés
  8. Nálad is sárgabarack? Isteni lehet ez a leves, már a színe is elbűvöl...s a Párodra tényleg érdemes főzni!!:)

    VálaszTörlés
  9. Kiskukta, ebben a hőségben milyen jól esne :-)

    Napmátka, véletlenek márpedig vannak :-)) Élőben pedig még szebb volt a színe, sajnos a kép nem adja vissza.

    VálaszTörlés
  10. Viki, vissza is jöttem kimásolni a recit-meg kell majd főznöm:)))Istenien hangzik!!!

    VálaszTörlés
  11. Én is elkészítem, nagy sárgabarack és Danone joghurt kedvelő volnék!

    VálaszTörlés
  12. Trinity, helló újra :-) Főzzed csak megfele :-))

    Vesta, remélem nem fogsz csalódni :-) Ahogy áll a hűtőben, egyre sűrűbb és krémesebb lesz!

    VálaszTörlés
  13. Jelentem kipróbáltam, mindenkinek csak ajánlani tudom, megéri a barack héjának macerás lehúzása. Viki, te egy istennő vagy!! Puszi Ancsi

    VálaszTörlés
  14. Már megyek is a konyhába és elkészítem ebédre, éppen egy ilyen receptet kerestem, mert rámszakadt egy kis sárgabarack termés :o) Köszi a receptet!

    VálaszTörlés
  15. Kipróbáltam, nagyon finom lett! Annyit változtattam, hogy nem húztam le a barack héját, megdupláztam a barack mennyiségét, viszont a keményítőt kihagytam belőle. Tejföl és tejszín került bele, a többi ugyanaz :) Szóval tényleg csúcs ez a leves :)

    VálaszTörlés
  16. A víz mennyisége annyi legyen, hogy épp ellepje? Szerinted 7 felnőttre hányszoros adagot készítsek?
    Köszönöm!

    VálaszTörlés
  17. NAGYON TETSZIK A RECEPT.ÉN IS EGY RECEPTET KERESTEM,DE NEM IS MEGYEK TOVÁBB,HOLNAP MEG IS CSINÁLOM.ÜGYES VAGY!

    VálaszTörlés
  18. Timi, imádni fogjátok a hőségben! Még desszertnek is elmenne kis túlzással, gombóc vanília fagyival :-)

    Jó étvágyat!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.