2009. október 3., szombat

Expressz croissant - természetesen Limarától!

Tudtam, hogy el fog érkezni az idő. Csak azt nem tudtam, hogy mikor. Az idő, amikor végre én is beállok a sorba, és végre-végre megsütöm Limara csodáját, a croissant-okat, melyek lelkes ovációt váltottak ki valamennyi gasztrobloggerből. Naná, hogy nem alap nélkül!


A kelt tészták Nagyasszonyának receptje ezúttal sem okozott csalódást. Egyszerűen tökéletes. Zuram bódultan állt az illatozó tepsi felett, és áhítattal szemlélte az eredményt, aztán szemle után "minőségellenőrzést" is végzett szaporán, és teli szájjal kérdezte, honnan a recept, mert ez egyszerűen fantasztikus :-) Limara, fogadd el az újabb gratulációt!



A tésztából kétféle péksütemény készült, sajtos és szilvalekváros. De milyen szilvalekvár! Garffyka barátnőmtől kaptam a nyáron, s már akkor mondtam neki, hogy nem akarom "elpazarolni" palacsintába vagy kalácsra kenve. Mit mondjak, jól tettem, hogy eddig vártam vele. Az íze... Az illata... Életemben nem ettem ennyire finom lekvárt, ennyire fűszeres-aromás, zamatos lekvárt! Jó hírem van, tart még a szilvaszezon, piacon még kapható, saját konyhánkban reprodukálható, s mindenkit biztatnék is rá, annyira nem mindennapi!


Fűszeres szilvalekvár receptje ITT, aki kicsit bizonytalan a metódusban, videón megnézheti ITT az elkészítését! Bizony! S én személyesen ismerem!!!




Expressz croissant


Hozzávalók 16 nagy darabhoz:

  • 1 kis doboz kefír/joghurt
  • 2 dl tej
  • 2 tojás
  • 70 dkg liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 4-5 ek. cukor
  • 1 kk. só
  • 25 dkg margarin


A margarin kivételével a tészta hozzávalóit kenyérsütő gépben megdagasztjuk, megkelesztjük.

Ha megkelt, átgyúrjuk, majd 8 egyforma darabra vágjuk. Megmértem, a darabok kb. 15 dkg súlyúak lesznek.

Egyesével kinyújtuk őket lisztezett munkalapon, kb. lapostányérnyi méretűre. A margarint 7 egyforma részre vágjuk. Rétegezni kezdjük: kinyújtott tészta, egy adag margarin ráreszelve, majd újabb kinyújtott tésztakorong, újabb adag margarin ráreszelve, míg tartanak a hozzávalók. A tetejét tésztakorong zárja!

Lisztezett munkalapon 2-3 mm vastagságúra kinyújtjuk a tésztát. Úgy tessék számolni, hogy konyhaasztal méretű lesz a végeredmény!

16 egyenlő részre, hosszú szárú háromszögre vágjuk a tésztánkat. Széles végére halmozzuk a nekünk tetsző tölteléket, és feltekerjük, mint a kiflit. Már ekkor látszik, hogy messze-messze kenterbe veri a "bóti" péksüteményt!


Sütőpapírral bélelt tepsire ültetjük őket, nem túl szorosan, mert még nőni fognak. 20-30 percig kelni hagyjuk, majd lekenjük tojással. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, aljában egy kis lábaska vízzel, majd aranyszínűre sütjük a kifliket (20-25 perc).





Egyszerűen maga a tökély, kár is tovább ragozni :-)

11 megjegyzés:

  1. Latom teged is utolert a "virus". Nem csodalom. Mar a kezemen sem tudnam megszamolni hanyszor keszult e recept szerint a croissant nalunk...

    VálaszTörlés
  2. Nagyon aranyos vagy! :)))Gyönyörű a croissant!Nem gondoltál rám és repítettél nekem egyet? :)))

    VálaszTörlés
  3. Hu anyám, az a lekváros kép... Jesszusom!

    VálaszTörlés
  4. Ugye,hogy milyen finom és tényleg express.Próbáld még ki csokisan,úgy is mennyei.

    VálaszTörlés
  5. Óriási veszély áll fenn! A család tömi magába még forrón. Ott állok, hessegetni. Na, ki akar gyomorfájást kapni a forró kifliktől? Nah, ki??
    Könyörgöm, legalább annyit várjatok, míg kihűl!!
    Jól mondom, Viki? :-DD

    VálaszTörlés
  6. Na ugye, hogy ugye, Viki ???
    Valóban veszélyes, ahogy Yasmine írja! Isteni!!

    VálaszTörlés
  7. Edit, járványszerű :-))) Fantasztikus!


    Limara, repíteni??? Miből??? :-DD Zuram kézcsókját küldi!


    Szepy, és a lekvár maga, ha tudnád mennyire finom volt!!!


    Belly, jaaaaaaaaaj de jó ötlet!!! Amiben csoki van, az nálam abszolút befutó!


    Yasmine, valld be, hogy jártál nálunk :-DD Se fenyegetés, se könyörgés nem használ ilyenkor :-)))


    Trin, igen-igen! Mesés!

    VálaszTörlés
  8. Nálunk is csak eszik,csak eszik, most éppen nutellásan...
    Gratulálok ,gyönyörű lett:-))

    VálaszTörlés
  9. Andi, nutella... Jaaaaaaaaaaj :-)))

    VálaszTörlés
  10. Viki, hű, nagyon örülök, hogy ennyire ízlett a lekvár! A croissant meg, ...., idáig érzik az illata ... ahhhh :) Csodaszépek :)
    Kis pontosítás apró betűkkel - nálam egy postban van a "sima" és a fűszeres - amilyet te is kóstoltál - szilvalekvár; a videón egy narancsos-gyömbéres készül, a fűszeres szilvalekvár menete is u.a., csak a fűszerek mások :)
    Köszönöm!

    VálaszTörlés
  11. Garffykám, kinyaltam az üveget :-)) Nem véletlenül mondtam, amit mondtam!

    Így van, a metódus ugyanaz! A fűszerezés meg szembeötlő. De egyik is, másik is nagyon-nagyon finom!!!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.