2009. október 28., szerda

Szájtátás sógoréknál, avagy fürstenfeldi kirándulás

Szóval Fürstenfeld. Amint már mondtam, Max azzal a metaforával igyekezett szemléltetni az ottani helyzetet, hogy Ausztriában még a fű is zöldebb. Nevettem, de Max kötötte az ebet a karóhoz: majd meglátod!


Megláttam, megláttuk. Csak a benyomásaimat rögzítem, össze-vissza csapongva.


Az utak mellett nincs szemét. Rendezett, rendben tartott, szép minden. Nincs púposra tömött, szanaszéjjel szakadt útmenti szemétgyűjtő, amit valaha egy jóember kihelyezett, s utána soha többet felé sem nézett - mondjuk azért, hogy netán kiürítse.
Ja! Az utak simák. Semmi hepehupa, se kátyúzás nyoma, se nagy pogácsák kiszakadva az aszfaltból. Sima út. Az itteni állapotok után már önmagában ez megdöbbentő kontraszt volt :-)


Fürstenfeldben órákon át császkáltunk egyik boltba be, másikból ki. Nézelődtünk, vásárolgattunk. Ruházati üzletekben is szétnéztünk, de a vérünk persze hajtott, és az idő tetemes részét élelmiszerre specializálódott boltokban töltöttük :-)

Max-ék már rutinos helyismerettel térképezték fel a kínálatot, rá-rámutatva dolgokra. Dolgokra, amik itthon vagy nem kaphatók (miért is?), vagy ha kapható, akkor drágábban! Őrület. Az osztrák átlagfizetés most olyan 2000 euro/hó körül járhat. Mondom átlagfizetés. Rövid szorzás, és az ember szívrohamot kap. Mert az árak olyanok, mint itthon. Vagy alacsonyabbak...

A beszerző túra végeredményei és árai megtekinthetők Max-nál! Sokszor, sok helyen merült már fel, hogy ezt nálunk miért nem lehet? Vagy ha már itt van, miért kell aranyat kérni érte? Ha Ausztriában megéri annyiért adni, itt miért kell ennyit rátenni?

Mondanom sem kell, hogy az üzletekben az eladók előre!! köszöntek! Nem mászkált utánunk biztonsági őr, senki nem lihegett a nyakunkba. Fel sem merült, hogy lopni fogunk.

Aztán. Multik ide vagy oda, bevásárlóközpontok amoda, az osztrákok felismerték, hogy mindenki akkor jár a legjobban, ha a hazai ipart támogatják. A Hofer (Aldi), a Lidl, az Interspar... polcain szép rendben ott ültek az adott tartomány termékei, terményei. Sajtok, tejtermékek. Sörök. Borok. Húsféleségek. Zöldségek, gyümölcsök. Ezt nálunk miért nem lehet? Miért kell nekünk behozni a szlovák és lengyel tejet/tejterméket például? Itt a remek magyar tej - ami senkinek sem kell! Most kezd talán kibontakozni valami kezdeményezés, itt is, ott is tejautomaták bukkannak fel: pénzbedobás után saját palackba, üvegbe lehet tejet "csapolni". Igazi tejet, 3,5%-os tejet. Ami nem megrohad a szav.idő lejárta előtt, hanem megalszik. Aludttej lesz belőle, tejszín száll fel a tetejére, túrónak lehet kihevíteni...

Nálunk miért nem lehet kicsit jobban a hazai pályára fókuszálni? Itt az Alföldön bezártak a malmok... Ó, hát miért is lenne szükség az ország eme szegletén malmokra? Ja, hogy itt vannak a szántóföldek, bevetve gabonával? Megszűnt a cukorrépa termelés, a cukorfeldolgozás. Miért? Miért jobb a kínai cukor? Vagy a kínai fokhagyma!?


Másik döbbenet: a közlekedési kultúra. Kéremszépen, az autók kivétel nélkül megállnak a zebránál, ha ott téblábol egy gyalogos. Átengedik. Nem nyomja még inkább a gázt, nem rázza az öklét a szélvédő mögül. A mögötte lévő nem dudál, hogy miért állt meg 10 másodpercre. Nincsenek index nélkül száguldozó őrültek. Élhető! Én kibírnám, az biztos :-)


Muszáj leírnom. Olyan WC-ben pisiltem az utcán, de olyanban! Kitty-vel csak tátottuk a szánkat döbbenten, és tényleg sajnálom, hogy nem fényképeztem le. Utcai konténer, férfi és női szakasz. Sehol rajta egy graffiti. A WC patyolat tiszta... Pót papírtekercsek elhelyezve, ha elfogy, legyen mihez nyúlni. Fel sem merült senkiben valószínűleg, hogy a szatyrába tömje és hazavigye. A kis előtérben nagy tükör a tiszta mosdókagyló felett. Szappanadagolóban folyékony szappan. A mosdókagyló alatt hőfokszabályzós kis bojler, kinek milyen meleg vízre van szüksége. Miért ne? És ha adjuramisten mosni kell? Vérző orr utáni foltot vagy gyerek fagyipacás pólóját? Konnektor. Kézszárító. Működő hősugárzó, hogy meglegyen az a komfortérzet! Mindez: ingyen! Rá két napra megálltunk az inárcsi pihenőben, és a húgyszagú (pardon) mellékhelyiségben sikerült pisilnünk fejenként 100 Ft-ért.


Apróságok. Mert mennyibe kerül egy mosoly? Hogy az eladó nem méla undorral méri ki a felvágottat. Mennyibe telne mondjuk előre köszönni a boltban? Ha nagyon morc vagyok, néha beszólok 1-1 unott emberkének: helló, én vagyok a vevő! Nem ismersz meg? Ronda vagyok, tudom. Nálunk KRESZ módosítást fontolgatnak, hogy közelítsük meg a zebrákat, mert sorozatos gázolások vannak a zebrákon! Kis odafigyelés, hisz az egész élet egy nagy társasjáték, mi vagyunk a szereplők!

Apróságok, s mégis mennyivel élhetőbb az élet! Hangulata volt, sugárzása, nyugalom. Sokat beszélgettünk róla hazafelé az autóban. Hogy akármerről nézzük, Ausztria is egy vesztes ország volt a II. világháború után. Egy romhalmaz volt. Ugyanannyi idő alatt ők hol tartanak, mi hol tartunk. Nem jól mondom. Mi mikor fogunk ott tartani, ahol most ők?


Hiába no. A szomszéd fűje mindig zöldebb :-) Max, messzemenően igazad van!


Majd elfelejtettem! Kitty oooooooooooolyan finom almás sütit sütött szombat reggel, rögtön két tepsivel, de olyat! Ilyet ni!




Recept itt, kép copy/paste!




20 megjegyzés:

  1. Mi nemrég mentünk egy közeli osztrák outletbe bevásárlási szándékkal. Nálam is a wc vágta ki a biztosítékot véglegesen... ott a nyilvános illemhely finom illatú, nyomott mintás vastag papírral és illatos szappannal. Pár napja itthon kellett elszaladnom egy nívós étterem mosdójába. Illat nincs (sőt), wc papír nincs, szappan kifogyott, kéztörlő papír is kifogyott... és egy rakat pénzt fizettünk az étteremben.
    És ott tényleg olyanok a szántóföldek is, mintha rendszeresen nyírnák, gereblyéznék. :-(
    Mi rendszeresen síelünk az osztrákoknál, azt tudtam, hogy az egy más világ, ott minden szép, mindenki kisimult, de ez az outlet mindössze negyed órányira van a határtól. :-(

    VálaszTörlés
  2. A határhoz közel lakunk, sokat járunk át, a Fertőzugban a kiváló tőzegtalajon osztrák oldalon nagy fóliák, zöldségtermelés, magyar alkalmi munkásokkal, szőlő, bortermelés, a nem művelhető helyeken a nemzeti park kismillió bringás és vízi turistával, az osztrákok által levédetett!! szürkemarhákkal és pusztaromantikával, leutánzott magyar gasztronómiával, magyar oldalon roggyant bicajút meg olyan gyomos gabonatáblák, hogy be sem takarítják.

    VálaszTörlés
  3. Nah, igen..
    Az utakkal kapcsolatban.. Hogy nálunk miért van ennyi kátyú? Mert tíz centi asztfaltot, vagy mit húznak rá az alapra, Németországban ez 30 centi...
    Abból kicsit nehezebb kitörni egy darabnak...
    De ott az útba kerül, aminek oda kell kerülnie, nálunk, valakinek a házába, kertjébe, stb....

    VálaszTörlés
  4. Nóra, ezért is írtam róla ilyen részletesen! Egyszerűen döbbenetes volt! Ezt miért nem lehet itthon?


    Hédi, pontosan! Ahogy átlépni a határt, mellbevágó a különbség... Érhetetlen. Elegendő volna először csak a hozzáálláson javítani. Ha rendet tartanánk, ésatöbbi. Képzelheted, hogy nekünk mekkora kontraszt volt a keleti végekről!


    Szepy, totál olyan érzésem volt, mint a londoni beszámolód :-))
    Hát ja... Itt a legdrágább 1 méternyi autópálya vagy simán csak út. Oszt a minőség a béka segge alatt.

    VálaszTörlés
  5. Tavaly a tengertől hazafelé jövet az osztrák határ mellett a túloldalon tankoltuk tele a kocsit jóval olcsóbban, mint itthon tettük volna. Így hogy védje az ember a hazai terméket? Ki az ellensége a saját pénztárcájának? Mert el kell döntenem, hogy a hazai terméket védem, vagy a pénztárcámat. Ugye? :(((

    VálaszTörlés
  6. Jah, és isteni finom a joghurtjuk. Még ilyen finomat soha nem ettem. Itthon ilyen nem kapható.. De miért? Nem olyan bonya joghurtot csinálni, és mégsem megy... :(

    VálaszTörlés
  7. Igen Yasmine :-) Ezt írtam is valahol, valamikor, hogy az emberek a bukszájukhoz lojálisak, nem a gazdasághoz. S igen, ott én is vásároltam többféle dolgot!

    Fú, a joghurt... Az valami mennyei finom!!! Még desszertként is el lehetne adni vagy tálalni otthon, mert annyira fantasztikus ízű!

    VálaszTörlés
  8. Jó vót mi? És azt hitted hogy túlzok, nem túzok, hanem túlzásokba estem. Pedig nem, és tökéletsen felismerték azt hogy ezt el tudják adni a magyarnak.

    VálaszTörlés
  9. Azt nem írta senki, pedig nyilvánvaló, hogy nálunk az útépítesekkor folyamatosan lopták/ják ki az anyagot az alapból, abból, ami elsőre nem látható.Csak 1 év alatt tönkremegy. Szóval nálunk ez is zsebekbe vándorol, itt ezt is megengedhetik maguknak, akik a tűz közelében sütögetik a pecsenyéjüket...

    Ausztriában is ott voltak az oroszok az 50.es évek közepéig. Akkor indultak el felfelé, mikor kivonultak...
    Mikor fogunk ott tartani???
    Sajnos, ezt kell írnom, sosem...Mert ha most valami csoda folytán meg is indulnánk, akkor is van néhány behozhatatlan évtized előnyük, amit képtelenség átugrani.

    Olyan, hogy magyar gazdaság már nem létezik-csak nyomokban. Ma már az nem látna el 10 millió embert. A pillanatnyi viszonyok közt pedig nem képes olyan árakkal felvenni a versenyt, mint a nyugati termékek. Így aztán meg sem indul a feljődés.

    Jajjjj, nagyon sok tényező összjátéka kellene ehhez, szinte reménytelen.....:((

    VálaszTörlés
  10. Kepapi, jó vót bizony! A túzok meg itt van a közelben, a rezervátumban! :-))
    Hiába, élni tudni kell! Mi meg még élni sem tudunk...

    VálaszTörlés
  11. Trin, de írtuk :-) Szepy is, én is :-) Kéz kézzel lopnak, tiszta sor, bünti meg sehol!

    Jajaja, ezt írtam, hogy Ausztriát is ledózerolta a világháború, mégis hol járnak ugyanannyi idő alatt!

    A magyar gazdaság pedig szép csendben átalakult felvevőpiaccá. Valakinek egészen biztos érdekében állt így alakítani, s az a valaki egészen biztos fejedelmi módon él belőle/általa.

    VálaszTörlés
  12. Ezek utan nem is tudom mit fogsz majd szolni novemberben, mikor atleped a hatart... csak most nem nyugatra, hanem keletre.

    VálaszTörlés
  13. Edit, arról is meg fogok emlékezni :-))) De nyugi, azt ismerem :-) Pl. Belényesen voltunk már. Meg Szalontán!

    Na csak figyeld meg, miket fogok írni :-DD

    VálaszTörlés
  14. Viki,
    nem is kevesen élnek ebből pazarul...
    Ja, hogy írtátok-bocsi..Biztos annyira felhúztam magam( mert ha kimegyek én is mindig sárga leszek), hogy nem figyeltem eléggé....

    VálaszTörlés
  15. Az uram is mindig azt mondja,hogy felvevőpiacnak kellettünk..S lassan belátom,hogy igaza volt.:-((
    Nem tudod,hogy ebbe az almásba nem kell semmi vaj,olaj,semmizsiradék?Mert teszik.

    VálaszTörlés
  16. Hát nagyon irigy-irigy :D Nem azért, mert jártatok ott, ahol a fű is zöldebb, de azért, mert barátokkal, Maxékkal voltatok.
    A többit nem kommentálom, ahogy Manóm mondaná, csakazértnem ... Mi, emberek felnőttünk - na nem mind, van még akinek be kéne nőjjön feje lágya -, úgy látszik a vezető/döntéshozó/végrehajtó hatalom (?) még nem ...

    VálaszTörlés
  17. Trin, okés, de hogy mi ezt nem tudjuk felismerni! Na itt a hiba, a mi készülékünkben!


    Andi, hidd el, tök igaza van Zuradnak! :-(
    A süti meg úgy tökéletes, ahogy írva vagyon! Az alma miatt még napok múltán is friss-finom!


    Garffyka :-)) Szűk három hét ;-))

    VálaszTörlés
  18. Határ menti lakó vagyok, mi folyamatosan átjárunk és egy ideje IGEN, sok minden olcsóbb mint nálunk. tök ugyanaz az ariel mosópor (bocs a reklámért) jóval olcsóbb, és a választék pedig hmmm
    Az utakról annyit hogy Ausztriában ha nem jó az út akkor nem toldozzák foldozzák hanem kérem újat csinálnak, jó anyagból...
    Az emberek nem szemetelnek mert fontos nekik hogy néz ki a lakóhelyük...

    Hát, hm, a közlekedés, az engem inkább idegesít, bocsánat. MErt hogy városban nagyon lassan haladnak, zebra elött MINDIG megállnak, akkor is ha nem kéne...

    VálaszTörlés
  19. Kedves Névtelen :-) Randa irigy vagyok! Most is mondom, kérdezem: nálunk miért nem lehet így?? Mennyibe telne összeszedni a szemetet, nem kilopni az útanyagot, mifene!

    Mi gyalogosként a zebrás téma előnyét élveztük :-))) Először persze csak hüledeztünk...

    VálaszTörlés
  20. Sziasztok!Tudnátok felvílágosítást adni ,hogy hol tudnék olcsó mosószert venni ??Kedves névtelen te írtad ,hogy kint sokkal olcsóbb az Ariel.Előre is köszi ...Anita

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.