2010. február 21., vasárnap

Búbos karaj: barackkal, sonkával, mandulával, sajttal

Oly szédületesen gyönyörű bőrös-csontos karaj nézett rám a húspultból, ráadásul meglepően korrekt áron, hogy aléltan kértem is belőle gyorsan 6 szeletet. Remélem, nem holmi kényszervágás végterméke volt :-))

Emlékeimben élt egy recept, gyümölcs és hús persze, mely nagyon finom volt, így az emlékfoszlányok mentén bevásároltam hozzá. Majdnem eltaláltam egyébként: az eredetiben barack helyett ananász, és mandula helyett dió volt - de ez teljesen mindegy végeredményét tekintve!

Zuram többször elmondta, mennyire kedvére való az ebéd, s biztosított róla, hogy újfent elvenne feleségül :-DD Kell-e ennél több? Munkára fel!




Búbos karaj


Hozzávalók:

  • 6 vastagabb szelet karaj (vagy bármi más, pl. csirkemell, pulykamell, tarja...)
  • 1 szál póré/1 fej vöröshagyma
  • 1 doboz őszibarack befőtt
  • 15 dkg füstölt-főtt sonka/tarja
  • 10 dkg dió/mandula
  • 15 dkg sajt
  • só, bors
  • görög/provence-i fűszerkeverék


A húst megmossuk, leszárítjuk, klopfolóval gyengéden megütögetjük. Meghintjük a fűszerkeverékkel, s tepsibe egymás mellé fektetjük őket.

Elkészítjük a rakományt. A hagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk, és kevéske olajon puhára pároljuk. Rádobjuk a felcsíkozott tarját, élénk tűzön átpirítjuk, majd hozzáadjuk a kockára vágott őszibarackot, összerottyantjuk. Sózzuk, borsozzuk.

A mandulát durvára vágjuk, a sajtot szálasra reszeljük, összekeverjük őket.

A barackos-tarjás keveréket a hússzeletekre halmozzuk, tetejüket dúsan megszórjuk mandulás sajttal. Előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük. Ha vastag a hús, vagy éltesebb volt a jószág, érdemes pici vizet aláöntve 15-20 percig fólia alatt párolni amúgy rakottan, s csak utána rásütni a rakományt.

Párolt rizzsel, s további barackbefőttel körítve tálaljuk.





Ihlet: Nők Lapja Konyha 2005/4.

7 megjegyzés:

  1. Kár, hogy már tegnap elterveztem a mai menüt és elő is készítettem, így nem tudok nekirugaszkodni ennek a gyümölcsös csodának, de megvan a jövő heti vasárnapi ebéd.
    A fotó annyira csábító, hogy érzem az illatát és az ízét a számban.
    Enikő

    VálaszTörlés
  2. Kérem, így ahogy van...brutál íze lehet!
    Viszem a receptet! :-)

    VálaszTörlés
  3. Köszi Enikő :-) Ami késik, nem múlik! Lesz itt még hétvége :-)


    Andi, brutál finom :-DD

    VálaszTörlés
  4. Búbos vagy nem, dió vagy sem, de guszta

    VálaszTörlés
  5. Én imádnám! Mehetek? Csak maradt egy kis maradék a tepsi sarkában :)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon jópofa ez a névtetszik!:-))
    Rendes a Tiéd is, ha mindig biztosít róla!:-))
    Az olyan jólesik az ember lányának,igaz?

    VálaszTörlés
  7. Ez a búbos nagyon finom lehetett!!!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.