2009. július 1., szerda

Hajtogatott krumplis pogácsa

Ez volt az a pogácsa, amely ha iszik egy korty Red Bullt, tuti szárnyra kap és elszáll :-))) A legutóbbi VKF-re alkotott tészta pogácsa alakú reinkarnációja - elsöprő sikerrel!

Légies volt, könnyed, magas és fantasztikusan finom. A hétvégi szülinapozásra készült ez is, hogy legyen, ami felszívja az étvágygerjesztőket :-) Két tepsinyi mennyiségből 3 darab maradt - szerintem már senki nem merte kivenni az utolsókat... S recept iránti igényét nyújtotta be anyósom és sógornőm is!

Zuram - látva a sikert - elégedetten düllesztette a mellét: az én csajom! Persze röhögtünk.


Hajtogatott krumplis pogácsa


Hozzávalók 2 tepsinyi adaghoz:

  • 2 kisebb/közepes főtt krumpli
  • 20 dkg puha margarin
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1 dl tej
  • 1 egész tojás
  • 50-55 dkg liszt
  • 2 tk. cukor
  • 1 ek. só
  • 1/2 kocka friss élesztő

Tetejére:

  • tojás
  • reszelt sajt

A krumplit kockára vágva sós vízben megfőzzük, leszűrjük, és áttörjük/átpasszírozzuk. Teljesen kihűtjük.

A tészta hozzávalóit felsorolás sorrendjében kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, és dagasztó-kelesztő programon csak megdagasztjuk.

Dagasztás után lisztezett munkalapon egész vékony téglalappá nyújtjuk, majd hármas hajtással hajtogatjuk. Felülről-alulról, majd jobbról-balról. Tehát a felső harmadát magunk felé hajtjuk, majd az alsó részét felhajtjuk, kapunk egy keskeny tésztacsíkot. Jobb szélét behajtjuk kicsit tovább, mint a fele, majd a bal szélét is ráhajtjuk.Hajtogatás után pihentetjük 15 percet, majd a nyújtást-hajtogatást még kétszer, összesen tehát háromszor megismételjük. Eközben az élesztő is végzi a dolgát: a tészta gyönyörű hólyagosra kel.

Ha háromszor meghajtogattuk, szabályos téglalappá nyújtjuk, bő ujjnyi vastagságban. A tetejét most kenjük le a felvert tojással és most hintjük meg sajttal. A "szabási hulladék" elkerülése végett ugyanis éles késsel egyszerűen felkockáztam a tésztát, így újragyúrt, újraszaggatott "bodagok" nélkül 100%-os tésztakihasználás volt.

Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk őket, 20 percig még kelni hagyjuk. A sütőt előmelegítjük - aljában egy kis edényke vízzel, s a pogácsákat 20-25 perc alatt aranyszínűre sütjük.

23 megjegyzés:

  1. Szia!
    Én küldöm a Red Bullt,te meg reptess ide pár pogit.Holnap megcsinálom,mmert utazunk sógorékhoz és nehogy éhenvesszünk,míg odaérünk:-D

    VálaszTörlés
  2. Belly, KöBö kezet fog csókolni, ha ezzel traktálod az úton :-) Sógoréknak is maradjon, mert megharagszanak!


    Szepyke, parancsolj, vegyél egyet :-)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép lett! Tényleg olyan légies és milyen finom lehetett frissen :)

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm, finom volt!
    Máskor is jövök.
    Lesz még ebből? :D

    VálaszTörlés
  5. Lúdanyó, köszönöm :-) Foszlós leveles volt - anyósom a mérce, hogy receptet kért :-D

    Szepyke, egészségedre :-))) Legyen? Mit gondolsz?

    VálaszTörlés
  6. Nagyon finomnak néz ki, és tényleg olyan könnyednek és puhának!

    VálaszTörlés
  7. Na, én kérés nélkül kóstoltam-isteni volt:))))
    Mondtam már, hogy a kedvenc pogim???

    Jó a fotód!!!!

    VálaszTörlés
  8. Karulino, és nem PhotoShop :-)))

    Trinity, nem kell kérni, van bőven :-D Nem, még nem mondtad :-)

    VálaszTörlés
  9. No, ezt ki kell próbálni! Én még hajtogatva sosem csináltam a krumplis pogácsát...

    VálaszTörlés
  10. Napmátka, íme eljött az időd :-))) Itt a pontos leírás :-)

    VálaszTörlés
  11. Lemaradtam????? Biztos :(
    Nem baj, a recept itt maradt! Köszi Vikk!

    VálaszTörlés
  12. De kár, hogy nem kaptam belőle...:(

    VálaszTörlés
  13. Csibe köszi :-)

    Ancsika, miről maradtál volna le? A pogi reprodukálható :-)

    Kata, ez bizony már történelem :-D

    VálaszTörlés
  14. Ha pogácsak,akkor ezentúl csakis EZ!!Vajpuha és isteni finom!!!!!!

    VálaszTörlés
  15. Ennyire jót még az életben....
    Nagyon egyszerű,és másnapra-persze,ha még marad belőle- is isteni puha!!!! Nagyon köszi a receptet!!!!!!!!!!! Éva

    VálaszTörlés
  16. Nagyon köszönöm ezt az isteni receptet, könnyű volt a tésztával dolgozni, én ketté vettem pogácsa és kolbászos táska/darálthúst ízesítettem pizzásra/ készült belőle.Siker élmény volt végig, köszönöm, a többi recepted is kipróbálom!!Angéla

    VálaszTörlés
  17. Nagyon jó recept!!!!A nővérem találta a héten.Már 2x megsütötte, ma meg én is de szerintem ez most sokáig sláger lesz!!!

    VálaszTörlés
  18. Isteni finom!!!!!!!!!!!!!
    Köszönet a receptért!
    Üdv: Falcsy

    VálaszTörlés
  19. Annyira örülök a visszajelzéseknek és a sikerélményeknek, de annyira :-))) Köszönöm!

    VálaszTörlés
  20. Szia, a kérdésem az lenne, hogy miután hajtogattuk és pihentettük, le lehet fagyasztani a tésztát? Ha igen utána hogy dolgozzunk vele?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A legutolsó hajtogatás után már nem pihentetném/keleszteném, hanem fóliába csomagolva fagyasztanám.

      Sütés előtt olvadjon ki szobahőmérsékleten, nyújtás, szaggatás, és langyos helyen pihenjen még 20-30 percet, és utána be az előmelegített, gőzös sütőbe!

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.