2009. szeptember 21., hétfő

BB - brindzás briós

Vannak receptek, melyek rabul ejtenek, nem mennek ki a fejemből, és sürgető kényszert érzek, hogy máris megvalósítsam.

Ez is ilyen. Edit barátném küldött egy linket, rajta a briós, gyönyörű fázisfotókkal. Jött, látott, győzött. Még aznap este megsütöttem vacsorára - Zuram aléltan falta :-DD

A tészta rendkívül jó alapanyag, öröm vele dolgozni! Megéri kísérletezni vele mind sós, mind édes irányban - foszlós, puha, másnap is friss! Itt és most sajttal, brindzával, oregánóval... Míg sült, olyan, de olyan illatok terjengtek!




BB - brindzás briós




Hozzávalók:

  • 3 dl tej
  • 14 dkg vaj/margarin
  • 2 tojás sárgája
  • 60 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 tk. cukor
  • 2 kk. só

Töltelék:

  • 4-5 dkg vaj
  • 10-15 dkg sajt
  • 10 dkg brindza/juhtúró
  • morzsolt oregánó


A tészta hozzávalóit kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, dagasztjuk-kelesztjük. Nagyon jó textúrájú tésztát kapunk!

Ha megkelt, átgyúrjuk, majd lisztezett munkalapon téglalap alakúra nyújtjuk. Megkenjük olvasztott vajjal, ráreszeljük a sajtot, rámorzsoljuk a juhtúrót, meghintjük oregánóval. Félbehajtjuk, kicsit összenyomkodjuk.


Éles késsel csíkokra vágjuk, spirál alakban megcsavarjuk, majd brióst kanyarítunk belőle. Sütőpapírral borított tepsire ültetjük őket, 20 percig kelni hagyjuk.

Megkenjük a maradék tojásfehérjével, s előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük.



9 megjegyzés:

  1. Megint eszméletlen jót találtál ki Viki!!! Ezt nekem sütötted, gondolom én a brindza miatt:)))
    Van még netán? :))

    VálaszTörlés
  2. Ha mardt még egy, akkor azon osztozzunk meg Trinity! Én is imádnám!!!! :)

    VálaszTörlés
  3. Jaj, mar megint valami finom!
    Ti sosem pihentek?

    VálaszTörlés
  4. Én is nézegettem ezeket a román oldalakat, magyar gasztroblogokon több hivatkozás is van rájuk. Valami elképesztő, hogy miket tudnak! Az ember azt hinné, hogy már nem lehet újat kitalálni, de igen, lehet. Mindig lehet! Ez a csavart briós is valami szenzációs! Nagyon mutatós! :-))

    VálaszTörlés
  5. De szépek lettek!!!
    Maradt még?
    Én is nagyon imádnám:DDD

    VálaszTörlés
  6. Én már úgy, de úgy várom a hétvégét! Manapóm fogyózik és az ilyen nyalánkságokat mindig 7végére időzítem, mert a kúra 5 napos :)

    VálaszTörlés
  7. Trin, Ancsika, ezek már elfogytak, azóta reinkarnálódtak fokhagymás változatban :-))

    Edit, kenyér helyett ez volt ;-)

    Yasmine, annyira, de annyira kreatívak! Sokszor elég lefordítani a hozzávalókat, s minden ott van gyönyörűen a fázisfotókon!

    Gabi, köszi :-) Fokhagymás? Jöhet?

    Garffyka, mindig mondom: M. egy hős! Nagyon erős önfegyelme van! Na majd hétvégére!

    VálaszTörlés
  8. Megcsinaltam, mennyei...

    VálaszTörlés