2009. szeptember 23., szerda

Rozmaringos sertésoldalas sajttal töltött krumplival

Zuram oldalast kívánt. Én meg kinéztem a Nők Lapjából ezt a töltött krumplit, fotó alapján nyomban beleszerettem. A kettő együtt: szuper házias ízű-illatú koszt!

Időhiánnyal küzdő háziasszonyok figyelmébe ajánlom, mennyire jól előkészíthető!

Az oldalas megpárolható előző nap, másnap forró sütőben csak pirosra kell sütni.

A krumpli szintén megfőzhető előző nap héjában, kihűlve még könnyebb vele dolgozni, közel sem olyan törékeny, mint friss állapotban. Ha ezeket - ügyesen kihasználva az esetlegesen rendelkezésre álló időt - megcsináljuk előre, 30-40 percen belül olyan ebédet tálalhatunk, amitől leesik a család vagy a vendégek álla :-) De tényleg :-)




Rozmaringos sertésoldalas és sajttal töltött krumpli

Hozzávalók:

  • 1 kg oldalas
  • 1 fej fokhagyma
  • 2 ágacska rozmaring
  • só, bors

Köret:

  • 8 db körülbelül azonos méretű krumpli
  • 10 dkg trappista sajt
  • 10 dkg füstölt sajt
  • 1 tojás sárgája
  • 2 ek. liszt
  • 0,5 dl tej
  • só, bors, szerecsendió

Az oldalast megmossuk, csontjai mellett feldaraboljuk, bedörzsöljük sóval, borssal. Tepsibe rakosgatjuk, mellédobjuk a fokhagymagerezdeket és a rozmaringágat, majd kevés vizet aláöntve, fólia alatt puhára pároljuk (kb. 1 óra). A fóliát levéve róla pirosra sütjük.

A körethez héjában megfőzzük a krumplit, meghámozzuk, hűlni hagyjuk. Ha kihűlt, óvatosan kettévágjuk, és kiskanállal vagy karalábévájóval kikanyarítjuk a belsejét úgy, hogy kb. fél cm vastag oldala maradjon.

A sajtokat lereszeljük, óvatosan sózzuk (a füstölt sajt sós!), borsozzuk, pici szerecsendióval ízesítjük, összeforgatjuk a liszttel. Hozzáadjuk a tojás sárgáját és a tejet, jól összekeverjük. Ezzel a sajtos masszával töltjük be a kivájt krumplicsónakokat, s forró sütőben 20-25 perc alatt aranyszínűre sütjük.

Hagyjuk picit hűlni, mert tűzforró a belseje! Köretként is pompás, de salátát kínálva mellé akár egytálételként is megállja a helyét! Különleges, finom!





14 megjegyzés:

  1. Remek ötlet ez a krumpli megint!! Valami gyönyörűséges, mikor aranyszínűre pirul a teteje! Mindig örülök, ha valami új köretre bukkanok, főleg, mikor ilyen szépre! Az oldalast mi is imádjuk! :-))

    VálaszTörlés
  2. Garffyka, kérsz mééééééééég? :-DDD

    Yasmine, köszönöm :-) Tényleg nem a hagyományos krumplipüré, és annyira egyszerű elkészíteni! Munkahelyen látta egy kolléganő, mit eszek, és megkérdezte, hogy étteremből rendeltem? :-D

    VálaszTörlés
  3. Most én integetek az oldalasnak, mint Szepy szokott-tudod, az epém miatt, de krumplit azt dupla adagot kérek!!!

    VálaszTörlés
  4. Hasonló krumplit én is szoktam sütni nyáron egy nagy bögre jéghideg aluttejjel esszük, nagyon finom. Köretnek még nem kínáltam.

    VálaszTörlés
  5. Ezt a krumplit en is szoktam, de sutoben sutom meg a krumplit.

    VálaszTörlés
  6. Trin, kapsz mellé salátát, jó? :-)


    Gabi, aha! Nem rossz! Sőt! Amilyen egyszerű, olyan nagyszerű, igaz? Nyam :-)


    Edit, én az olyanhoz kolbászzsírt kérek :-) Papa mindig így csinálta: apró szemű krumpli héjában megsüt, megpucol, zsíron átforgat. Imádtam!

    VálaszTörlés
  7. Oldalas, nyami! Pont most vettem gyönyörű rozmaringot a piacon, így aktuális.

    Remélem ez a rozmarink tovább marad életben, mint az előző. :(

    VálaszTörlés
  8. Karulino, gombhoz kabát :-)) Rozmaring már van, csak oldalast kell venni :-))

    Ültesd át esetleg a töves rozmaringot, nagyobb cserépbe, virágföldbe.

    VálaszTörlés
  9. Ha elöbb olvastam volna......... :(
    Ma oldalas volt ebédre, de csak fokhagymával! Nagyon földhözragadt vagyok!!! :)))

    Töltött krumpli nagyon jó ötlet! :)

    VálaszTörlés
  10. Nagyon jó. Én idáig csak a darált hússal töltött változatot ismertem, de ez így nagyon szupi.

    VálaszTörlés
  11. Ancsi, egyre jár az agyunk :-)) Még hogy földhözragadt... Jaj!


    Ani, köszönöm :-) Próbáljátok ki!

    VálaszTörlés
  12. Nagyon guszta lett, és biztosan finom!!!! Én kolbászhússal szoktam készíteni, de ezt a sajtos változatot feltétlen kipróbálom. Az oldalas is jöhet.

    VálaszTörlés
  13. Gizi, köszönöm! Ez akkor a light verzió :-) Kolbásszal sem utolsó, annyi szent!

    VálaszTörlés