2009. szeptember 17., csütörtök

Zakuszka

Edit receptje, mely első kóstoláskor azonnal magával ragadott, és tudtam, hogy ha törik, ha szakad, ezt nekem is meg kell csinálnom, hogy újra érezzem az ízét!

A munkát érdemes elaprózni, tekintettel a mennyiségre. Így ha apránként megcsináljuk a munkafázisokat, két óra alatt végzünk az egész főzéssel. Ebből egy órán át a sütőben ül a fazék munka nélkül :-)

Fél adagnyit készítettem, ennyiből 5 liternyi lett - a kalkulálás végett írom. A kész remekmű felhasználása már csak fantázia kérdése: pirítósra, friss kenyérre, ropogós zöldséget mártogatni bele, főtt tészta mártásaként...




Zakuszka

6 kiló padlizsán
6 kiló kápia vagy pritaminpaprika
1 kiló hagyma
1 l kész, házi paradicsomlé
1 l olaj
só, ízlés szerint
1 kk. szemes bors
2 db babérlevél
1-2 ek. méz
ízlés szerint 5-6 gerezd fokhagyma

Megsütjük a padlizsánokat. Ideális parázs felett, meg-megforgatva, feketére, ennek hiányában tökéletes gáztűzhely sütőjében is. Alufóliával béleljünk ki egy nagy tepsit (nem kell utána csiszatolni az esetleg kifolyt levet), fektessük rá a padlizsánokat, szurkáljuk meg 1-2 helyen. Forró sütőben süssük mindaddig, míg héja meg nem ráncosodik, illetve feketére nem sül. Félidőben érdemes egyet fordítani rajtuk. Ha langyosra hűlt, lehúzzuk a héját, majd deszkára téve lecsepegtetjük.

Ha nem dolgozunk vele aznap tovább, zacskóba dugjuk, és a mélyhűtőbe tesszük felhasználásig.

Hasonlóképpen járunk el a paprikákkal is, mint a padlizsánnal. Ha héjuk feketére sült, azon forrón tegyük őket nájlonzacskóba, s hagyjuk saját gőzében puhulni 15-30 percet. Héja ezután könnyedén lehúzható. Lecsepegtetjük, s vagy mélyhűtőbe tesszük, vagy továbbdolgozunk vele.

Amikor hozzálátunk a zakuszkafőzésnek, ledaráljuk a hagymát/almareszelőn lereszeljük, és az olajon üvegesre dinszteljük. Nem szabad pirítani!

A padlizsánt és a paprikát is ledaráljuk – késes betétű robotgéppel vagy húsdarálóval, külön-külön.

A megpárolt hagymára dobjuk a padlizsánt, picit összerotyogtatjuk, hozzáadjuk a paprikát, végül a paradicsomlevet. Ekkor tesszük bele a sót, babérlevelet és a borsot is. Kevergetve felforraljuk, majd a fazekat levéve a tűzről berakjuk a sütőbe – fedő nélkül.

Lassú tűzön egy órán keresztül sütjük, teendő nincs vele!

Ha letelt az egy óra hossza, kivesszük a sütőből, átkavarjuk, megkóstoljuk. Ízlés szerint sózzuk, és most csurgatunk bele 1-2 evőkanál mézet, ezt is ízlés szerint. Adjunk hozzá mésfél kk. tartósítószert (Na-benzonát pl.) és üvegekbe töltjük.

Lezárás után az üvegeket fejük tetejére állítjuk pár percre, majd plédekbe jól betakarva hagyjuk kihűlni (szárazdunszt).

16 megjegyzés:

  1. Kostóltam és még mindig a hatása alatt vagyok
    Nagyon nagyon finom és valóban elő lehet rá készülni Ajálom mindenkinek hogy kostólja meg és ne hagyja ki ezt az élményt A.E.

    VálaszTörlés
  2. Jovore majd duplaadagot fogsz eltenni!
    En meg pizzara is kentem. Tenyleg sokoldaluan lehet felhasznalni!

    VálaszTörlés
  3. Örülök, ha ízlett :-)) Majd hozok még!


    Edit, biztos! Szorítok neki helyet a kamrában! Pizza... Hm...

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szeretem, legszívesebben mindenbe beletenném, de a családom azt már nem tolerálná, azt hiszem...

    VálaszTörlés
  5. Jajj, de finom volt Edité-emlékszem...Most is ennék belőle, Viki, biztosan ugyanolyan szuper lett!

    VálaszTörlés
  6. Megyek edényt nyalogatni :D
    Finom is ám, egy kis kemény sajtocskával csak úgy magában elkanalazva is (hm, leánykori gasztro(?) emlékek :)
    Viki, a köv sütésnél tegyél el egy kis adagot padlizsán nélkül, aztán próbáld ki, hogy főzőtt szemesbabbal kevered össze. Én a paprikás-hagymás-paradicsomos alapot sokféle piros ételhez használom (pöri, paprikás, mártások, bolognai, stb) ízesítőnek.

    VálaszTörlés
  7. Ha nem lenne megterhelő, khhhm, én úgy szeretném, hogy puha fehér kenyérre kenve, csak úgy natúron, végtére is válság van:-)

    VálaszTörlés
  8. Móni, már sorakoznak a fejemben a tervek, mi mindenbe fogom belepakolni :-) Már látom, hogy főzhetek újabb "fél" adagot!

    Trin, ollllllllyan fini! A receptje járványsebességgel terjed!

    Garffyka, még az edénykét is kitörölgette a kolléganőm kiflivel :-))
    Aha! Telemea sajttal...
    Lesz köv. sütés, lesz :-)


    Max, mán hogy lenne megterhelő? Friss, puha kiflivel tudok szolgálni hozzá :-) Jó lesz-e?

    VálaszTörlés
  9. Ó, Viki, ez fantasztikus. Bárcsak elkészíthetném. A paprika miatt vagyok meglőve. :(

    VálaszTörlés
  10. Szia!
    A sütőben nem puffog? Én a tűzhelyen főzem és sikerült beteríteni a fél konyhát. Válaszod előre is köszönöm, mert e hét végére terveztem a következő adag készítését. Köszi Ági

    VálaszTörlés
  11. Bevallom, ezt az elnevezést én nem ismertem, de el tudom képzelni milyen finom lehet. Imádom a padlizsánt! Az ott az orra, vagy ...hmm? :) Szerinted mindenképp kell ezt dunsztolni, vagy frissen is használható?

    VálaszTörlés
  12. Szia Ági! Nem, csodák csodájára nem puffog! A gázon annál inkább, keverni kell szaporán. Utána a sütőben, alacsony hőfokon szépen megnyugszik, és a teteje picit megsül/bebőrösödik. Hajrá-hajrá!!!


    Pixie, elképesztően finom... És nagyon-nagyon sokoldalúan felhasználható!
    Igen, az az orra :-DDD De jót röhögtem, amikor megláttam, egyből ráraboltam :-)))
    Dunsztolni az eltarthatóság miatt kell (hatalmas adag), egyébként frissen is fogyasztható, persze! Ami nem ment már üvegbe, mert nem lett volna tele, azt azonnal megettük.

    VálaszTörlés
  13. Sziasztok!
    azt szeretném kérdezni mennyi az az alacsony höfok a sütöben?? Mert az nem mindegy :-) Megcsinalom ha megtudom:-)) köszi

    VálaszTörlés
  14. Ja a nevem lemaradt!:-) Mano

    VálaszTörlés
  15. Cimbike-Manó :-) Egész takarékláng! Épp csak melegedjen-párologjon belőle a folyadék, de nem puffogjon a sütőben!

    Meg tudod csinálni :-) És imádni fogod! Hajrá!!!

    VálaszTörlés
  16. szia Viki! aranyos vagy persze hogy meg,de nekem villany sutom van, es ebben mi a takarek lang,,,??? na majd kinevezem valamelyik höfokot:-))) Amikor gáz sütöm volt takarekom:-) Én nem teszek bele tartositot,mindent ugy teszek el, hogy 1 cm olaj a tetejere, fejreallitom par perc, es mehet parnak köze. A paradicsom elteveseben is forradalmat csinaltam, ha valakit erdekel leirom.Nagyon gyors es csoda!!! Köszi a valaszt, szep napokat mindenkinek.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.