2009. szeptember 2., szerda

Joghurtos pite - szilvával

A nyár közepén sütött sárgabarackos pitéből vittem a munkahelyemre is, mely az asztalomról elég rövid idő alatt szépen el is párolgott. Sokan elkérték a receptjét, miután elregéltem, hogy 10 perc összedobni, se habverés, semmi faxni, csak össze kell kavarni mindent, tepsibe vele, megdobálni gyümölccsel és már lehet is sütni.

Egyik kolléganőm nemrégiben megkeresett, hogy jaj, nagyon köszöni a receptet, egész nyáron ezt sütötte, s mindig óriási sikert aratott vele, mindenki vitte magával a receptet útravalóul :-) Hozzátette, hogy legutóbb szilvával sütötte, s milyen isteni lett - húha, ezt nekem sem szabad kihagynom, gondoltam!

Garffyka barátnőm ötlete is eszembe jutott, miszerint érdemes elfelezni a tésztát, s az egyik felébe kakaót keverni, hogy csinos márványos legyen a sütink! Háááát, mit mondjak? Sülés közben mennyei illatok terjengtek mindenfelé, alig győztük várni, hogy kezelhető hőmérsékletűre hűljön. Érdekes, ez a verzió is veszedelmesen párolog! A tányérról :-)



Joghurtos pite - szilvával

Hozzávalók:

  • 2 kis pohár natúr joghurt (a pohár lesz a mérce)
  • 3 tojás
  • 3 pohár liszt
  • 1-1,5 pohár cukor
  • 1 pohár olaj
  • csipet só
  • 1 cs. sütőpor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 2 ek. kakaópor
  • kb. 50 dkg szilva
  • 1-2 tk. őrölt fahéj

A hozzávalókat egész egyszerűen összekeverjük egy nagy tálban. A tojásokat a joghurttal, aztán a cukorral, vaníliás cukorral, sóval és az olajjal, végül a sütőporral elkevert lisztet is hozzáadjuk. Érdemes ovális kézi habverővel dolgozni, mert pillanat alatt simára keverhető a tészta!


Kikent-lisztezett vagy sütőpapírral borított tepsibe (30x25 cm) öntjük a tészta felét. A másik felébe beleszitáljuk a kakaóport, s a sárga tészta tetejére kanalazzuk. Tessék-lássék elkenjük, így vidám márványos lesz!

A tetejét megpakoljuk a kimagvalt, elfelezett szilvákkal, fátyolnyi fahéjjal meghintjük, és előmelegített sütőben 35-40 perc alatt (tűpróba!!) készre sütjük.

9 megjegyzés:

  1. Finom ám! Én szilvával úgy sütöttem, hogy a belsejével felfele fordított, sűrűn rakott szilvákat megszórtam még egy kis fahéjas cukorral. Nyammi!
    Nagyon sokszor "használtam" ezt a recepted, az egyik kedvencünk lett.

    VálaszTörlés
  2. Garffyka, én is: belsejével felfelé, de csak szimplán fahéjjal, nagyon finom érett volt a szilvám.

    Nagy előnye, hogy villámgyorsan elkészül! Mi is nagyon szeretjük :-)

    VálaszTörlés
  3. Rosszul írtad Vikikém: nemcsak a tányérról-fogadni mernék, hogy egyenesen a tepsiből is párolog már...Na, nyertem????:DDD

    Ez jó ötlet-én is a jól bevált tésztákat próbálgatom más-más gyümölcsökkel. A szilva különösen zamatos tud lenni..Most is jól jönne 1-2 kocka. Kérhetnék???

    VálaszTörlés
  4. Trin, hát már hogy kérnél? Most mondtad, hogy már a tepsiből párolog :-))) De télleg :-))

    VálaszTörlés
  5. Akkor megint lemaradtam! :( Pedig szeretném megkóstolni. Kénytelen leszek magamnak sütni! :)

    VálaszTörlés
  6. Volt egy joghurtos pite receptem, de ez sokkal egyszerűbb! Köszönöm!!!

    VálaszTörlés
  7. Isteni lett ez is (korábban már sütöttem valamit házias konyha módra), hétvégén újra játszik!

    VálaszTörlés
  8. A legjobb, legegyszerűbb, amit valaha sütöttem.Anna

    VálaszTörlés
  9. Nagyon-nagyon örülök, hogy jól sikerült és ízlett Mindenkinek :-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.