Mert édesen már bizonyított. Mert sütöttem már sósan is, és kiderült, hogy úgy is működőképes! Mert inspiráló fotókat láttam egy külföldi blogon, és a hangya rögtön útnak indult a fejemben. S mert véletlenül volt otthon füstölt sajt :-)
Lényeg a lényeg, a kalács szokott formáját hozta a szó minden értelmében: kibuggyant a formából, mint korábbi testvérei :-))), de fantasztikus ízű és illatú lett! Az ember legszívesebben csak tépkedte volna úgy, ahogy volt.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhPRDiYmFSIE4AW3xZaPyYB5Vry08P-6heZ5KaGC3D-o_DhwNFxJwywMpJtPEr1T-KTIhVcyPJuR0r93wE9JgAGg3qn3-J_5xnJGX2Bnqua3IO253RT_Qjm31ulJib5Fa539ilA2R6Sd9qs/s400/Hokkal%C3%A1csc.jpg)
Sajtos Hokkaido kalács
Hozzávalók:
- 15 dkg tejszín
- 25 dkg tej
- 1 tojás
- 60 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 2 kk. cukor
- 2 kk. só
- 10 dkg füstölt (vagy egyéb karakteres ízű) sajt
A sajt kivételével (!) a kalács valamennyi hozzávalóját kenyérsütő gép üstjében megdagasztjuk-megkelesztjük. Ennek hiányában a leghagyományosabb módon tésztát dagasztunk.
Ha megkelt, alaposan átgyúrjuk, s lisztezett munkalapon 4 részre vágjuk.
Egyesével hosszúkás, keskeny formára nyújtjuk a tésztadarabokat, meghintjük a reszelt sajt 1/4-1/4 részével, feltekerjük. A tekercseket egymás mellé ültetjük egy kivajazott formába, s kelni hagyjuk 20-30 percig.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhtmUjuVurv5FMUDUwAIUTd7i9B9s8tIKZpHKDENq_OgPXJBtcPaigvgzwRk6lGwx1xuiEGZACXpRbnQf52bDwTRPGrYf9nLjqebiiQ1k2m69g3ig2o88e0iLPMpPHQHM2Db4LQnr4Hgj5y/s400/Hokkaido.jpg)
Nagyon guszta! Kiprobalom!
VálaszTörlésEdit, köszi :-D
VálaszTörlésAz az igazság, ha egy ilyen a közelembe kerülne, én is nekilátnék.. De hát ki nem?? Külön tetszik, ahogy kibuggyan a formából. Attól csak még gusztusosabb!! :-))
VálaszTörlésNem merem megsütni, mert felfalom egyben...:)
VálaszTörlésEzt én is ki fogom próbálni. Nagyon guszta lett.
VálaszTörlésYasmine, ez nem egyszerűen kibuggyant, hanem határt nem ismerve kimászott a formából :-))
VálaszTörlésNapmátka, ha még az illatát is éreznéd...
Gabi, szinte még önmagában is jólesik eltépkedni!
Olyan csodásan olvadozik benne a sajt! Szuper ötlet!
VálaszTörlésAlig hűlt, rárepültünk :-)
VálaszTörlésEz nálunk is tuti nyerő lesz!
VálaszTörlésEz jó ötlet ez a sajtos,már ugyis unom a sós-fűszeres kalácsom, most jöhet ez. Nagyon finom lehet(ett) a füstölt sajttal!!
VálaszTörlésKata, az biztos :-)
VálaszTörlésAndi, akkor én meglesem a fűszeres kalácsodat :-D
Zödfűszeres a neve, a kalácsoknál van,pont ma vittem a kollégáimnak, mostanában ezt kérik tőlem.Persze dupla adagból sütöttem.:-))
VálaszTörlésFinom,csak én mindig inkáb újabbat szeretnék sütni,azért próbálom ki majd ezt a sajtosat,meg a Yasmine virága is szerintem jó lenne füstölt sajtosan is,nem?
Rákeresek Andi, köszi!
VálaszTörlésTe is kapatod a kollégákat? :-)))
Yasmine virága? Sajttal? De nagyon ám!
Húúúú ez gyönyörű lett, mondjuk a kalács elnevezés egy picit zavar, mert édesre asszociálok, de a látvány csodás és elképzelem az ízét mmmm. Én majd máshogy nevezezem!:))
VálaszTörlésHát kapatom,kapatom,dehát olyan szépen kérik:-))
VálaszTörlésHát kapatom,kapatom,dehát olyan szépen kérik:-))
VálaszTörlés