2009. szeptember 29., kedd

Sajtos Hokkaido kalács

Mert édesen már bizonyított. Mert sütöttem már sósan is, és kiderült, hogy úgy is működőképes! Mert inspiráló fotókat láttam egy külföldi blogon, és a hangya rögtön útnak indult a fejemben. S mert véletlenül volt otthon füstölt sajt :-)


Lényeg a lényeg, a kalács szokott formáját hozta a szó minden értelmében: kibuggyant a formából, mint korábbi testvérei :-))), de fantasztikus ízű és illatú lett! Az ember legszívesebben csak tépkedte volna úgy, ahogy volt.




Sajtos Hokkaido kalács


Hozzávalók:

  • 15 dkg tejszín
  • 25 dkg tej
  • 1 tojás
  • 60 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 kk. cukor
  • 2 kk. só
  • 10 dkg füstölt (vagy egyéb karakteres ízű) sajt

A sajt kivételével (!) a kalács valamennyi hozzávalóját kenyérsütő gép üstjében megdagasztjuk-megkelesztjük. Ennek hiányában a leghagyományosabb módon tésztát dagasztunk.

Ha megkelt, alaposan átgyúrjuk, s lisztezett munkalapon 4 részre vágjuk.

Egyesével hosszúkás, keskeny formára nyújtjuk a tésztadarabokat, meghintjük a reszelt sajt 1/4-1/4 részével, feltekerjük. A tekercseket egymás mellé ültetjük egy kivajazott formába, s kelni hagyjuk 20-30 percig.



Tetejét átkenjük tojással/tejjel/tejszínnel, és előmelegített sütőben, 180 fokon 25-30 percig sütjük.





16 megjegyzés:

  1. Az az igazság, ha egy ilyen a közelembe kerülne, én is nekilátnék.. De hát ki nem?? Külön tetszik, ahogy kibuggyan a formából. Attól csak még gusztusosabb!! :-))

    VálaszTörlés
  2. Nem merem megsütni, mert felfalom egyben...:)

    VálaszTörlés
  3. Ezt én is ki fogom próbálni. Nagyon guszta lett.

    VálaszTörlés
  4. Yasmine, ez nem egyszerűen kibuggyant, hanem határt nem ismerve kimászott a formából :-))

    Napmátka, ha még az illatát is éreznéd...

    Gabi, szinte még önmagában is jólesik eltépkedni!

    VálaszTörlés
  5. Olyan csodásan olvadozik benne a sajt! Szuper ötlet!

    VálaszTörlés
  6. Alig hűlt, rárepültünk :-)

    VálaszTörlés
  7. Ez nálunk is tuti nyerő lesz!

    VálaszTörlés
  8. Ez jó ötlet ez a sajtos,már ugyis unom a sós-fűszeres kalácsom, most jöhet ez. Nagyon finom lehet(ett) a füstölt sajttal!!

    VálaszTörlés
  9. Kata, az biztos :-)


    Andi, akkor én meglesem a fűszeres kalácsodat :-D

    VálaszTörlés
  10. Zödfűszeres a neve, a kalácsoknál van,pont ma vittem a kollégáimnak, mostanában ezt kérik tőlem.Persze dupla adagból sütöttem.:-))
    Finom,csak én mindig inkáb újabbat szeretnék sütni,azért próbálom ki majd ezt a sajtosat,meg a Yasmine virága is szerintem jó lenne füstölt sajtosan is,nem?

    VálaszTörlés
  11. Rákeresek Andi, köszi!

    Te is kapatod a kollégákat? :-)))

    Yasmine virága? Sajttal? De nagyon ám!

    VálaszTörlés
  12. Húúúú ez gyönyörű lett, mondjuk a kalács elnevezés egy picit zavar, mert édesre asszociálok, de a látvány csodás és elképzelem az ízét mmmm. Én majd máshogy nevezezem!:))

    VálaszTörlés
  13. Hát kapatom,kapatom,dehát olyan szépen kérik:-))

    VálaszTörlés
  14. Hát kapatom,kapatom,dehát olyan szépen kérik:-))

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.