2009. szeptember 22., kedd

Gyuvecs

Gombhoz kabát ebédünk :-) A következő szavakat írtam be a Mindmegette keresőjébe: rizs és padlizsán, lévén fix hozzávalók otthon.

Mit adott fel? Gyuvecs! Erről már olvastam a bolgár útikönyvben, s persze mindig volt valami más helyette, nem kóstoltuk, amikor a helyi konyha közelében voltunk. Megtetszett, nekiláttam. Sok zöldséges, kevés húsos, rizses fogás. Összetettségéhez meglepően könnyű étel!

Jótanács: érdemes akkor hozzáfogni, amikor van maradék pörköltünk :-) Álcázásnak is tökéletes - a pörkölt új arca, s ezzel az egyetlen fogással nem koszoljuk össze a fél konyhát... És a benne lévő edényeket...




Gyuvecs


Hozzávalók:


  • 1 fej vöröshagyma
  • 40 dkg színhús (sertés, csirke, pulyka)
  • 30 dkg paprika
  • 5-6 fej paradicsom
  • 1 közepes padlizsán
  • 2,5 dl rizs (nyersen)
  • 1 nagy pohár tejföl
  • só, bors, pirospaprika


A hagymát finomra vágjuk, kevés olajon megpároljuk, pirospaprikát keverünk hozzá, majd a kockákra vágott húst - pörköltet készítünk, a lehető leghagyományosabb módon.

A padlizsán két végét levágjuk, 1 cm vastag karikákra vágjuk, fél órára besózzuk. Utána leöblítjük, papírtörlővel leitatjuk a nedvességet, majd parányi olajon mindkét oldalát megsütjük.

A paprikát karikákra vágjuk, s a padlizsán serpenyőjében megfonnyasztjuk.

Felkarikázzuk a paradicsomot, és megfőzzük a rizst.

Ennyi előkészítő munka után összeállítjuk a gyuvecset. A fele mennyiségű rizst kikent forma/tepsi/jénai aljára simítjuk, megpakoljuk a padlizsánkarikákkal és a megfonnyasztott paprikával, megsózzuk. Rásimítjuk a pörköltet, szaftjával együtt, melyet aztán beborítunk a felkarikázott paradicsommal.



Ráhalmozzuk a maradék rizst, s az egészet bevonjuk a tejföllel.

Forró sütőben 25-30 perc alatt összesütjük. Kockára vágva tálaljuk.






5 megjegyzés:

  1. Hasonlít a muszakához, de jól hangizk. Szeretem a tejföllel nyakon öntött finomságokat.

    VálaszTörlés
  2. Igen, olyasmi, mint a muszaka - alig hússal, sok zöldséggel :-)

    VálaszTörlés
  3. Nekem is egyből a muszaka jutott eszembe! Én is nagyon szeretem az ilyesmiket.

    VálaszTörlés
  4. Igencsak egy fészekből származnak ezek a kaják :-) Déli népség fazekaiból :-)

    Meg is látszik rajtuk a sok zöldség!

    VálaszTörlés
  5. Biztosan annyira finom is, mint a muszaka!!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.