2009. szeptember 10., csütörtök

Mézes csirke túrós puliszkával

Pár éve reneszánszát éli a puliszka köretként történő hasznosítása. Gyerekkorom után legközelebb tavaly, Garffyka barátnőmnél ettem újra puliszkát, az MP3 keretein belül :-) Annyira finom volt, de annyira, hogy szerintem mindenkit az illendőség tartott vissza attól, hogy az utolsó morzsáig elpusztítsuk a tál tartalmát...

Ez a recept a Nők Lapja Konyha 2004. évi tavaszi számából származik. Mondom, hogy pár éve menő a puliszka :-)) A húst bátraknak ajánlom: fahéjjal és mézzel ízesített! Szenzációs finom lett, ahogy sülés közben a méz lágy karamellé olvadt, enyhén fahéjas ízzel!

Zuram háromszor szedett - referenciaként említem!




Mézes csirke túrós puliszkával




Hozzávalók:


  • 8 db csirke felsőcomb
  • 2+2 ek. (akác) méz
  • 1-2 tk. őrölt fahéj
  • tej

A puliszkához:
  • 5 dl víz
  • 3 dl kukoricadara
  • 1 fej vöröshagyma
  • só, bors
  • 25 dkg túró
  • 2-3 dl tejföl


A csirkecombokat megmossuk, bőrét lehúzzuk, kicsontozzuk. Meghintjük a fahéjjal, meglocsoljuk a mézzel, alaposan összekeverjük, majd felöntjük annyi tejjel, amennyi épp ellepi. Néhány órára vagy akár egész éjszakára hűtőbe tesszük.

Másnap a húsokat kiemeljük a tejből, lecsepegtetjük kissé, de nem szárítjuk le! Rácsorgatjuk a maradék 2 ek. mézet. Pici olajat forrósítunk teflon serpenyőben, és oldalanként 3-3 perc alatt közepes lángon megsütjük a combokat. Vigyázzunk, a méz oda ne kozmáljon! Ha megsültek, meghintjük sóval.


Elkészítjük a puliszkát. A vizet felforraljuk, belereszeljük a hagymát. Sóval, borssal ízesítjük. Ha forr, ovális habverővel folyamatosan kevergetve beleszórjuk a kukoricadarát, s "puffogósra" főzzük. Ha már nagy buborékokat akar ránk pöfögni, na akkor jó! Lefedjük, és saját gőzében hagyjuk még kicsit dagadni-szilárdulni.

A túrót 1-2 ek. tejföllel simára keverjük, tetszés szerint ízesítjük. Egy tűzálló tálba simítjuk a puliszka felé, megkenjük a tejfölös túróval, s befedjük a maradék puliszkával. A tetejét megpöttyözzük tejfölpamacsokkal, és sütőben 20 perc alatt átforrósítjuk.


10 megjegyzés:

  1. Az én "Zuram" is ilyen háromszor szedős! :-DDD
    Megpróbáljam szerinted a mézes csirkét? Csak mert gyönyörű a fotókon, ahogy csurran-cseppen a szaftja ... Hmmm. Hogy Te miket tudsz!! :-))

    VálaszTörlés
  2. Én meg még sose nem is ettem puliszkát! Legföbb ideje, hogy kipróbáljam! Nagy kedvet csináltál hozzá! :)

    VálaszTörlés
  3. Én sem ettem puliszkát még soha.
    Viszont ez nekem tetszik! :D

    VálaszTörlés
  4. Ezt a modorosságot! Csak azért is Zuram!!! Szegény Zenész:-)
    A puliszka jó, a csirke jó, tehát együtt NAGYON JÓÓÓÓÓÓ

    VálaszTörlés
  5. Yasmine, hagyd el a fahéjat, és igen, csak mézzel! Szerintem szuper lesz, éppen csak enyhe karamell ízű :-)


    Ancsika, nem mondod komolyan?! :-O Tessék gyorsan kipróbálni!


    Szepy, te is :-) Itt örvendezek, hogy most nem csak integetsz :-D


    Max, nagyon elnézést kérek... De sokan megkérdeznék, hogy tán új pasim van :-DD
    Az volt. Nagyon jó!

    VálaszTörlés
  6. Én sem ettem puliszkát-de mézes csirkét annál gyakrabban! Aki nem-az sürgősen pótolja, finom nagyon!!
    Viki,
    új pasi:DD Mikre nem kell figyelni:))

    VálaszTörlés
  7. Trin, a puliszkát tessék gyorsan bepótolni :-))

    Mit szólsz? Zuramból Zenész, hajjaj :-)) Vagy Zenész Zuram? ZZ :-DD

    VálaszTörlés
  8. Én mostanában gondolkoztam a puliszkán.Megadtad a lökést:-)
    Viki!
    ZZ TOP{BOCSIKA-)}

    VálaszTörlés
  9. Nagyon guszta!!! Kérek én is egy adagot. Én is ízesítem így a hús, még szegfűszeget is teszek hozzá. Puliszka valóban isteni finom, gombás raguval szoktam csinálni.

    VálaszTörlés
  10. Belly, már csak harangozó nagy szakállat kell növesztenie, mert a gitár adott :-DDD


    Gizi! Micsoda ötlet a gombás ragu! Elindult a vezérhangya :-) Köszi!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.