2009. szeptember 15., kedd

Majonézes karfol

Végtelenül egyszerű, ugyanakkor roppant jól variálható saláta, grillköret, könnyed vacsora - ki minek szeretné!


Egyik kolléganőm kóstoltatta meg velem még a nyáron, azonnal belészerettem! Ez egy minimál változat: roppanósra főtt karfiol, lilahagyma és hamis tartár.


Ez az alap, innentől csak a fantáziánk szab határt, mi mindennel turbózzuk fel: maradék sült hús, főtt tojás, sonkacsíkok, sajtkockák, alma, zöldfűszerek...





Majonézes karfiol

Hozzávalók:

  • 1 kisebb fej karfiol
  • fél fej lilahagyma
  • 2 dl tejföl
  • 1-2 ek. mustár
  • só, bors, csipet cukor
  • ételízesítő/leveskocka

A karfiol leveleit letörjük, torzsáját kivágjuk, megmossuk. Kisebb rózsákra bontjuk, és sós/leveskockával ízesített vízben roppanósra főzzük. Ügyeljünk rá, szét ne főjön, mert a végeredmény karfiolmassza lesz :-)

Amint jónak ítéljük, leszűrjük és langyosra hűtjük. Ha kihűlt, a karfiolrózsákat falatnyi darabokra vágjuk.

A hamis tartár 2 perc. A tejfölt kikeverjük a mustárral, sóval, borssal, cukorral, belereszeljük a lilahagymát. Lazán a karfiolhoz keverjük, majd lefedve hűtőbe tesszük egy éjszakára, hogy az ízek szépen összesimuljanak.

5 megjegyzés:

  1. Nyami-hami :)
    Emlékeztet a karfiolkrémre, csak ahhoz összetörtem a karfiolt és házi majonézzel kevertem ki.

    VálaszTörlés
  2. Ezt én is nagyon szeretném. Még nem hallottam róla soha, de nagyon klassz ötletnek tartom. Ügyes! :-))

    VálaszTörlés
  3. Garffykám, erdélyi kolléganőtől származik a recept :-)

    Yasmine, hozzá egy kicsi a gyönyörűséges kenyeredből, sok-sok lilahagymával :-)

    VálaszTörlés
  4. Még sosem ettem, de szerintem nagyon fogom szeretni!!!

    VálaszTörlés
  5. Ennek előtte én sem, pedig milyen pofonegyszerű! És nagyon fini :-)

    VálaszTörlés