2009. október 14., szerda

Környezettudatos vásárló vagy?

Alíz célzott meg egy kérdéssel, amitől egyből beindultak a kis fogaskerekek az agyamban. Erdélyben zajlik ez a kezdeményezés, de itthon is vannak képviselői természetesen.

Nagyon-nagyon helyesnek tartom az egészet így, ahogy van, mégis van egy határozott érzésem, miszerint ezzel már régesrégen elkéstünk.

Három gondolat suhant át azonnal az agyamon, míg olvastam.
  • Szepy írása a szuper marcipán tortabevonóról, amit Londonban csekkolt és ájult el tőle. Megkeresvén az itthoni képviseletet azt a választ kapta, hogy bocsika, de ez nem felel meg a magyar fogyasztói célcsoportnak... Mert úgyis annyit rápakolnak a multik és a kereskedők, mármint árrésként, hogy a kutya nem venné meg. Kereslet persze van muffinporra, brownie-porra, kókuszgolyó porra (???) ésatöbbi, ésatöbbi. Mindegy, ez tudományosan meg lett magyarázva, miért is nincs nekünk erre szükségünk :-))
  • Egy cikk a friss Nők Lapjából, Meryl Streep-ről és az új filmjéről, melyben egy szakácsnőt alakít (Julie&Julia). Meryl Streep visszaemlékszik egy saját gyerekkori élményére, miszerint egy ízben fura dologra lett figyelmes a szomszédban. Anya és lánya ülnek az asztalnál, és kerek dolgokkal babrálnak. Kérdezte, mit csinálnak? Válasz: krumplipürét! Anya és lánya krumplit pucolt együtt. Kislány Meryl döbbenten kiáltott fel: de hát a krumplipüré dobozból érkezik! Mikor is volt Meryl Streep kislány? Ugye? No ott már akkor dobozos kaják mentek.
  • S végül a harmadik gondolat a saját szakdolgozatom volt :-) Egész más piaci termék volt a témám, nem élelmiszer, de párhuzam abszolút húzható. Akkoriban volt az uniós csatlakozásunk, s ment egy reklám a tévében, talán Sváby András biztatott mindenkit a magyar termékek fogyasztására, vásárlására. Paradicsommal, ha jól emlékszem. Sikerült levonnom azt a következtetést akkor a szakdolgozatom kapcsán, hogy késő. Az emberek egész egyszerűen a pénztárcájukhoz lojálisak, nem a magyar termelőkhöz, nem a magyar gyártókhoz, nem a magyar kereskedőkhöz, nem a magyar gazdasághoz. Az, hogy hosszú távon hova vezet a magyar gazdaság szereplőinek ellehetetlenítése, egyelőre sokaknak megfoghatatlan vagy érdektelen. Majd lesz valami. Ha más nem, valami import vacak. Jó az.

Térjünk át a tudatos vásárlók tízparancsolatára. Felül az eredeti szöveg, alul a személyes kommentem, én hogyan működök.

A környezettudatos vásárló tízparancsolata

1. Írd össze, mire van szükséged!
Csak azt vedd meg, amire ténylegesen szükséged van, ne azt, amit el akarnak neked adni. A nagy bevásárlóközpontok és a reklámok profi módon csábítanak a felesleges pénzköltésre.

Megrögzött cetlis vagyok. Akár három dolgot is felírok :-) Cetli a kézben, toll a másikban, ami megvan, lehúzom :-) Elvétve veszek mást, mint ami ott szerepel. Legutóbb történt, hogy féláron mérték a konyhai kiegészítőket, s annyi pénzért vettem egy gyönyörű, hatalmas kerámia sütőtálat. Ez tényleg nem szerepelt a listámon :-)

2. Menj a piacra vagy helyi boltba!
Így vásárlásoddal a helyi kisvállalkozókat, a helyi gazdaságot támogatod, amitől a te jóléted is függ. A multinacionális üzletláncok profitja kikerül a helyi gazdasági körforgásból.

Piac van, szeretem - épp ma reggel is voltam - helyi bolt nincs. Üzletláncok vannak, abból lehet választani.

3. Vigyél magaddal táskát, szatyrot!
Ne fogadj el zacskót mindenhol. Egyrészt pénzt adsz érte feleslegesen, másrészt szemét lesz belőle, ami terheli a környezetet, sőt a szemétdíjat is te fizeted.

Stimm. 1-2 éve a Nők Lapja Konyhában volt egy klassz zöld vászon bevásárlótáska, remekül megtömhető, hosszú füle van, hogy a vállamra tudjam akasztani. Azt hurcolom mindenhova, praktikus, imádom!

4. Menj gyalog vagy tömegközlekedéssel!
A mozgás egészséges és ingyen van. Ha tömegközlekedéssel utazol, tizenötször kevesebbet szennyezed a környezeted, mintha autóval közlekednél, és jóval olcsóbb is.

Bicajos vagyok, a legkeményebb télben is. Jobban haladok, mint autóval vagy gyalog, nem kell parkolási díjat fizetni, s csak annyit fogyaszt, amennyit én :-) Oké, ez egy kicsi város!!! De nagybevásárláshoz autó.

5. Vegyél helyi termékeket!
Keresd a lakóhelyed közelében készülő dolgokat, ezáltal a helyi gazdaság fenntartásához és fejlődéséhez járulsz hozzá és csökkented a szállítással járó környezetterhelést is. Minél távolabbról jön, annál többet szennyez.

Most mondjam azt, hogy itt már nem készül semmi? Szinte semmi? Ami igen, a zöldség-gyümölcs formájában érhető el a piacon.

6. Válaszd az egyszerű, környezetbarát csomagolást!
Ne dőlj be a szép külsőnek. A drága csomagolást Te fizeted meg, holott neked csak a termékre van szükséged. Kettőt fizetsz egyet kapsz! Keresd a visszaváltható, újrahasznosított, egyszerű csomagolást.

Nem, nem szoktam bedőlni :-)

7. Kerüld a vegyszereket!
Kerüld a nem természetes alapanyagokból, gyárilag előállított, vegyszerezett, félkész élelmiszereket. A vegyszerek ártanak az egészségednek.

Nem veszek ilyeneket. Ennyi.

8. Vegyél idényzöldséget és -gyümölcsöt!
Az üvegházi, vegyszerezett, több ezer kilométert utaztatott, mesterségesen érlelt, agyoncsomagolt és tartósított áruk jelentős környezetterhelést okoznak és csak a szemnek szépek.

Mindent a maga idejében. Sosem éreztem sürgető kényszert, hogy télvíz idején sárgadinnyét kellene tálalnom. De pl. paradicsomot, paprikát sem eszünk télen. Minek? Semmi íze, maximum dekoratív külseje van. Sokszor még az sem.

9. Kerüld az egyszer használatos és felesleges dolgokat!
Az egyszer használatos termékek előállítása majd kidobása energiapazarlással és felesleges környezetterheléssel jár. Elektromos fogkefe, konzervnyitó és kenyérszeletelő? Ugyan már…

Van elektromos kenyérvágó késünk :-) Ajándékba kaptuk :-) És használom! Évek óta! Mert a sima kenyérvágó késem nincs mindig topon. De porfogó kacatokat nem gyűjtünk.

10. Olvasd el a címkéket!
Nézd meg: ki állítja elő a terméket, honnan jött, mit tartalmaz, mibe csomagolják, hová kerül? Ha nincs is tökéletes termék, válaszd a lehető legjobbat. Az vagy, amit eszel.


El szoktam olvasni, igen. Aztán időről időre napvilágra kerülnek ilyen-olyan hírek, hogy éppen mivel szennyezik az élelmiszereket, zöldséget, gyümölcsöt, tejet, kenyeret, pirospaprikát... Igen nehéz így egészségesen táplálkozni, a negyedik emeleten kevés dolog terem meg :-)

Ha betartod ezeket a szabályokat egészségesebb leszel, több pénzed és szabadidőd lesz, hozzájárulsz a helyi gazdaság megerősödéséhez és a környezetszennyezés csökkentéséhez. Mindenképp megér egy próbát.

Szeretném továbbgurítani a kérdést:


felé.

12 megjegyzés:

  1. Jujj, nagyon köszi a tartalmas, részletes bejegyzésedet. El is küldöm a linkedet a zöld erdélyes ifjaknak, hadd örüljenek neki. :)

    VálaszTörlés
  2. Köszi Alíz :-)

    Lássák, mi sem bóbiskolunk!

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm, igyekszem megírni!
    Fontos nekem, remélem, fontos másnak is!

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm szépen a kérdést! A napokban elkészül nálam is a válasz :-))

    VálaszTörlés
  5. Én is örömmel olvastam ezt a bejegyzést:)

    VálaszTörlés
  6. Viki,
    igyekszem megírni!!!Kösz!

    Csak egy aprócska, ám annál szomorúbb megjegyzés. Nagyon szép dolog a " vásárolj magyar terméket " mozgalom, egyetértek vele. De!!!
    Amíg egy csomó családban az a napi probléma, hogy a csekkek feladása mellett a gyerek ne éhgyomorral menjen iskolába és ott az éhségtől ne forduljon le a székről, addig nincs miről beszélni. Széles ez a réteg, sajnos. A jövőben félek, még többen lesznek. Az ő és hozzájuk közelállók esetében nincs miről beszélni, itt az ár diktál. Lássuk be, nekik közük nincs a " muffinporos" sztorihoz, az egy másik történet. Mindkettő szomorú, de mindkettő másként....

    VálaszTörlés
  7. Viki, köszönöm, becsszóra ígérem, behozom a lemaradásaim ilyen postok terén.

    Trin, teljesen egyetértek veled ... nem dobozos-üveges-zacskós gyorskaját veszek, de ha az adott termékből a magyar szinte duplájába kerül, bizony, nem, mindig tudom megvenni azt ... Arra azért nagyon kíváncsi vagyok, mitől kerül sokszor jelentősen kevesebbe az X országból szállított termék, mint a szinte azonos összetevőkből álló, talán kevésbé csicsásan csomagolt, azonos súlyú magyarországi ...

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm! Megválaszoltam, és nemsokára fenn lesz!

    VálaszTörlés
  9. Nem, de a Mekibe finom a sajtburger :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.