Itt következik az a recept, melyben több "évszázados" hagyomány látszik megdőlni :-)
Gyönyörű rózsaszín csirkezúzát kaptam a baromfiboltban, otthon épp csak át kellett mosnom, átnézni kicsit és már lehetett is vele dolgozni. Visszatért az ihlet!
Gyönyörű rózsaszín csirkezúzát kaptam a baromfiboltban, otthon épp csak át kellett mosnom, átnézni kicsit és már lehetett is vele dolgozni. Visszatért az ihlet!
Hagyomány I. - a zúzáról nekem első körben a jó kis szaftos zúzapörkölt jut eszembe, tarhonyával, savanyú uborkával, ahogy az kell. Lehetőleg valami hangulatos kis vendéglőben, ahol vérbeli házikoszt van. Ugye? Tiszta sztereotípia :-)
Hagyomány II. - zúzát legtöbbször húsleves kísérőjeként eszünk legtöbbször. Jó esetben igazi kapirgálós csirkéből, összes belsőségével, ahogy azt kell. Rendszerint ez egy darab, s jöhet a vetélkedés, kié legyen! Ilyenkor vagy kettévágtuk igazságosan, vagy a szemfülesebb egész egyszerűen bedobta a szájába :-) Tesómmal masnis húsnak hívtuk :-))
Hagyomány III. - a köret. Grízgaluska, amivel legtöbbször a fent emlegetett húslevesben találkozunk levesbetétként, de köret gyanánt még nem sűrűn futottam bele. Pedig egy misét mindenképp megér mártásos fogások mellé!
Így aztán amondó vagyok, rúgjuk fel a hagyományokat, és evezzünk picit más jellegű vizekre!
Tárkonyos csirkezúza óriás grízgaluskával
Hozzávalók:
- kb. 70 dkg csirkezúza
 - 1 fej vöröshagyma
 - 2 dl tejszín
 - 1-2 ek. ételkeményítő
 - 1 gerezd fokhagyma
 - tárkony
 - 1-2 ek. tárkonyecet/balzsamecet
 - só, bors
 
A grízgaluskához:
- 20 dkg búzadara
 - 10 dkg zsír
 - 2 tojás
 - só
 
A zúzákat alaposan átnézzük, megmossuk, megtisztítjuk, a nagyobb darabokat félbevágjuk. A hagymát megpucoljuk, pici olajon megpároljuk, rádobjuk a zúzát. Sózzuk, borsozzuk, felöntjük kicsivel több vízzel, mint amennyi ellepi, sózzuk, borsozzuk, s vajpuhára főzzük. Én egész egyszerűen kuktába borítottam, s forrástól kb. 40 perc alatt készre főztem. Szétfőni nem fog, nem kell megijedni :-)
Ha puhára főtt, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a tárkonyt, az ecetet. A keményítőt elkeverjük a tejszínnel, a zúzához adjuk folyamatosan kevergetve, majd kiforraljuk.
Elkészítjük a grízgaluskát. A hozzávalókat alaposan összekeverjük, pihentetjük legalább fél órán át. Forrásban lévő, sós/leveskockás/vegetás vízbe szaggatjuk a tésztát evőkanál segítségével, s szelíd forrásban tartva készre főzzük. Ne ijedjünk meg: akár 20 perc is lehet! Érdemes egyet kivenni, kettévágni és ellenőrizni a közepét!
Azon forrón tálaljuk a tárkonyos ragunkkal!

Ha puhára főtt, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a tárkonyt, az ecetet. A keményítőt elkeverjük a tejszínnel, a zúzához adjuk folyamatosan kevergetve, majd kiforraljuk.
Elkészítjük a grízgaluskát. A hozzávalókat alaposan összekeverjük, pihentetjük legalább fél órán át. Forrásban lévő, sós/leveskockás/vegetás vízbe szaggatjuk a tésztát evőkanál segítségével, s szelíd forrásban tartva készre főzzük. Ne ijedjünk meg: akár 20 perc is lehet! Érdemes egyet kivenni, kettévágni és ellenőrizni a közepét!
Azon forrón tálaljuk a tárkonyos ragunkkal!
Én imádom a zúzát...nekem jöhet! Majd a grízgaluska helyett eszem mással....
VálaszTörlésBelsőséget enni pedig jó dolog. Punktum :-)
VálaszTörlésEzt ki fogom próbálni, nagyon jól néz ki!
VálaszTörlésMe
Én integetek!:))))
VálaszTörlésJókaja, szerintem is :-))) Láttam a pejslidet :-))) De én a pacalt is szeretem... Piruló smiley :-))
VálaszTörlésMesi, köszi! Remélem, ízleni fog!
Szepy, miért nem csodálkozom? :-DDD
Lehet a tárkony miatt még a zúzát is megenném!:-))
VálaszTörlésElsőre meglepő a galuskás köret, de ahogy modod: egy misét megér.
VálaszTörlés