2009. április 24., péntek

Burgonyás csirketorta

Valami laktató egytálétel kellett hétköznapra. Valami, amit csak össze kell rakni, bumm be a sütőbe, és aztán csak előhúzom a finomságot. Ez volt a kiindulási alap.


Aztán, ha összeadjuk a munkafolyamatokat, nem is olyan gyors ez a kaja, viszont remekül előkészíthető! A burgonya megfőzhető előre. A csirke is felcsíkozható. Mondjuk reggel, indulás előtt. Este pedig így tényleg pikk-pakk össze lehet dobni!



Burgonyás csirketorta

Hozzávalók:

  • 80 dkg burgonya
  • 50 dkg felső csirkecomb kicsontozva, tisztán mérve, kb. 5-6 db
  • 3 tojás
  • 2 ek. liszt
  • 2 dl tej
  • olaj
  • só, bors
  • őrölt szerecsendió
  • 2 tk. provance-i fűszerkeverék
  • tetejére zsemlemorzsa/reszelt sajt/tejföl

A burgonyát héjában megfőzzük - ne főjjön szét!! - hideg vízben kihűtjük, meghámozzuk, és karikákra vágjuk, mintha rakott burgonyát főznénk.

A csirkecombokat kicsontozzuk, vékony csíkokra vágjuk. 1-2 ek. olajon, erős lángon fehéredésig sütjük, majd elpárologtatjuk alóla a sütés közben eresztett levet - zsírjára sütjük. Provance-i fűszerkeverékkel ízesítjük.

A 2 ek. lisztet kevés olajon gyengén megpirítjuk, felöntjük apránként tejjel, csomómentesre keverjük ovális habverővel, kiforraljuk - tehát besamelt készítünk. Jócskán megsózzuk (a burgonyát nem fogjuk!), megborsozzuk, szerencsendióval illatosítjuk.

Ha kissé meghűlt, egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáit, majd a kemény habbá vert fehérjét. A karikára vágott burgonyával összeforgatjuk a tojásos besamelt.

Egy tortaformát kibélelünk sütőpapírral. A mártásos burgonya felét elsimítjuk benne, egyenletesen elosztjuk rajta a sült csirkecsíkokat, végül befedjük a maradék burgonyával. A tetejére tetszés szerint szórható zsemlemorzsa, reszelt sajt, de akár tejföllel is meglocsolható!

Forró sütőben 30 percig sütjük.











4 megjegyzés:

  1. Vikim, most már biztos, hogy mindketten boszik vagyunk! Azon törpöltem, hogy hétvégére rántott cs.hús legyen vagy sajtos csirketorta ..., lévén krumpli volt a héten három nap is, aztán jóból is megárt a sok :-)
    De ezt előjegyeztem, finomnak hangzik!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom...
    Ezekkel a rakottakkal én is mindig így járok, hogy azt hiszem, csak bepakolom, aztán el lehet vele szöszmötölni:))De megéri!!

    VálaszTörlés
  3. Garffyka, hát most festettél Te is vörösre! Enyém is lángol most :-)

    Trinity, aha bemásztam a csőbe, elég pepecselős, de fene bánta utólag!

    VálaszTörlés
  4. Tetszik! Nagyon szeretjük az ilyen rakott-összesütött ételeket!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.