2009. április 22., szerda

Nagyon csokis Segítsüti - Zsuzsától

Zsuzsa alkotta ezt a valóban nagyon csokis, az édességek oltárán szent áldozatot bemutató segítsütit. Az akció szédületes sikert aratott, tetemes összeg gyűlt össze a Lea Anyaotthon lakóinak, s a szervezők további meglepetés(eke)t tartogatnak!

A kekszet Ízbolygó is megsütötte a saját licitnyertesének egyéb sk. finomságokkal kiegészítve ajándékát. Mi csajbulira készültünk, s volt két névnapos is a csapatban! Kinéztem magamnak a kekszet, brutál csokival és mandulával csak nem lövök nagyon mellé! Nem lőttem a visszajelzések alapján :-) Még langyosan megkóstoltam, aztán gyorsan még egyet, hogy tényleg ilyen finom-e a másik darab is :-D Az ajándékba adott mennyiségből megmaradt 4 darab (dupla adagot sütöttem!), azt még a buli után, hajnalban megettük Zurammal, nehogy szomorkodjanak ott a tálban! S csak hüledezek, mekkora a képtelenebbik felem :-DD




Nagyon csokis segítsüti

Hozzávalók 16 darabhoz:

  • 7 dkg puha margarin
  • 6 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 18 dkg liszt
  • 1 tk. sütőpor
  • 2 ek. kakaópor
  • egy csipet só
  • 2 ek. víz
  • 15 dkg jó minőségű étcsokoládé (min. 50%)
  • 5 dkg mandula
  • kristálycukor a forgatáshoz

Az egész mandulát meghámozzuk. Lefedhető jénaiba szórjuk, ráöntünk 4 ek. vizet, befedjük, 2 percig a legnagyobb fokozaton felmelegítjük, s további 5 percig lefedve hagyjuk a gőzben. A vizet leöntve simán kipattinthatók a mandulaszemek a héjából! Pikk-pakk!

A margarint és a cukrot robotgéppel habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojást, alaposan elkeverjük. Összekeverjük a lisztet, a sütőport, a kakaót és a sót, majd a cukros-margarinos-tojásos keverékbe szórjuk, a vízzel lazítjuk. Ragadós, sűrű masszát kapunk, nekem az összes lisztes keverék hozzáadása után át kellett váltanom fakanálra!

A csokoládét és a mandulát éles késsel apróra vágjuk egy nagy vágódeszkán és a masszához adjuk. Lapos tányérra kevés kristálycukrot szórunk. A tésztából diónál nagyobb adagokat gombócot formálunk, majd a kristálycukorba forgatjuk, és picit szétlapogatjuk.

Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, a kekszeket sorban belepakoljuk. 180 fokra előmelegített sütőben 13 percig sütjük. A kész kekszeket rácsra szedjük, és hagyjuk teljesen kihűlni. Jól záródó dobozban sokáig eláll - ez a standard mondat, de ez egyáltalán nem igaz! Eleve két adagot kell sütni, az egyiket befaljuk, mert úgysem tudjuk megállni, esetleg a második adag áll majd el fémdobozban, ha jól eldugjuk!

Zsuzsa köszönöm! Ez maga az elkárhozás!!!


4 megjegyzés:

  1. Ejnye-bejnye-így kínozni engem:))
    Legalább egy pici morzsácska ha jutott volna:))))

    VálaszTörlés
  2. Viki! Várom már a július 26.-a környékét, hátha megint ilyet sütsz!
    Ancsi

    VálaszTörlés
  3. Ancsikám, ez ráutaló magatartás? :-DD

    VálaszTörlés
  4. Nem kérlek, ez reménykedés! :-))

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.