2009. április 5., vasárnap

Hamis sztrapacska

Több okból is hamisítvány... De tesztalanyaink (Zuram és én) szerint semmit nem veszített az élvezeti értékéből! Sőt!

Főztem én már rendes sztrapacskát is. Mire lereszeltem finomra a krumplit, s hozzá a hüvelyk- és mutatóujjamból is menetrendszerűen 1-1 pici darabot... Ráadásul nincs galuskaszaggatóm. A krumplireszelék miatt a massza nem úgy viselkedett, ahogy az a normál galuskatésztától elvárható, így kb. negyed óra után már füstölögtem, miért is fogtam hozzá ilyen babra munkához? S igazából a végeredményen észre sem vettük, hogy van benne krumpli... Akkor azt mondtam, még egyszer ilyet soha.



Többek között ezért is kellett hamisítani, ez bizony csak natúr galuska! Ráadásul a boltban nem kaptam füstölt szalonnát hozzá. Gyors döntés (s persze lustaság fél egészség, másik bolt nagyon messze van): azt a nagyon húsos fajta szalonnát vettem, talán még főtt is volt. Gondoltam csuda bánja, majd megsütöm úgyis - libazsírban :-) Finom lett, na!

Hamis sztrapacska

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 2 dl tej
  • 1 dl víz
  • 20 dkg juhtúró
  • 3 dl tejföl
  • 2 ek. libazsír
  • 15 dkg füstölt-(főtt) szalonna

A lisztből, tojásból, tejből és vízből só hozzáadásával galuskatésztát kavarunk, és sós-lobogó vízbe szaggatjuk kézzel vagy galuskaszaggatóval. Ha feljöttek a víz tetejére, picit még főzzük, majd leszűrjük. Papám szerint érdemes megkeresni az utolsónak kiszaggatott galuskát, s ha az megfőtt, a többi is jó :-D

A szalonnát kicsi kockákra vágjuk, és libazsírban megsütjük. Ha szerencsénk van, és kapunk rendes kolozsvári szalonnát, akkor simán pörcösre kiolvasztjuk a zsírját.

A forró galuskát összekeverjük a juhtúróval és a szalonnapörcökkel, s persze a szalonna zsírjával. Tűzálló tálba simítjük, tetejét meglocsoljuk a tejföllel, és sütőben összesütjük. Szerintem sózni nem kell, mert a szalonna és a juhtúró egyaránt sós.

Vigyázat, szédületes mennyiségű kalória!



5 megjegyzés:

  1. Galuska-nokedli, nevezzük bárminek: szeresssssük:))

    VálaszTörlés
  2. Egyszer én is próbálkoztam sztrapacskával, de hasonló élmények miatt nem lett folytatása.Ez viszont igazán jól hangzik!

    VálaszTörlés
  3. Sok noki, sok juhtúró, jól összemelegítve, tejföl :-) A szalonnapörcöt odaadom neked, Viki, a sztrapacska adagodért cserébe :-)) Vendégség után vagyok, de ahogy nézem a fényképed, egy lábasnyit meg tudnék enni belőle.

    VálaszTörlés
  4. Trinity, mi is, de módjával, mert juuuuuuujjj de hízlal! :-)

    ManóAnyó :-) Szörnyű átkokat motyogtam közben az orrom alá, hogy lehetek ilyen állat, hogy belefogok :-)

    Garffyka, jó az a pörc, hidd el :-) Fiiiiinom volt!

    VálaszTörlés
  5. Profik között is a legprofibb vagy mondták már Neked? Már sok receptedet ki próbáltam és mind bevált nelunk is. izgatottan várom az újabbnál újabb kiprobált recepteidet. A.E.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.