2009. április 16., csütörtök

Pácolt combok - vaslapon

A hétvége termése. Kisüt a nap, kimegyünk a kisházba, és egyszerűen nem bírunk magunkkal, sütni kell, főzni kell - enni kell. Mások lefogynak nyáron, na mi nem :-)))

A berendezést, amit előszeretettel használunk, műtárcsának hívjuk. A tárcsa egy nagy vastányér (mezőgazdasági eszközről származó...) szerencsés esetben lábakon áll, és tüzet kell alá rakni.


Ez a szerkentyű is lábakon áll, de a viszonylag nagy méretű szögletes vaslap alatt 3 szálon jön ki a láng, egy gázpalack hathatós segítségével. Ez mindig meggyullad, nincs füstje - csak lángja, eső esetén is használható teraszon vagy egyéb fedett helyen.

Használjuk is! Csak úgy magunknak sütök rajta valami finomat, vagy ha vendégek jönnek, őket nyűgözzük le a friss, illatos húsokkal. Vagy zöldséggel. Vagy gyümölccsel...

A pácot Max-tól nyúltam le: méz, mustár, olaj - utána tetszőleges fűszerek. Sosem okozott még csalódást! A méztől nem kell megijedni, nem lesz édes a végeredmény, ellenben kap egy kellemes karamelles mellékízt!



Pácolt combok

Hozzávalók:

  • 8-10 felső csirkecomb
  • 8 ek. olaj
  • 6 ek. mustár
  • 2-3 ek. méz
  • őrölt bors
  • egyik feléhez 2 tk. kakukkfű
  • másik feléhez 2 tk. provance-i fűszerkeverék

A csirkecombokat megmossuk, bőrét lehúzzuk, kicsontozzuk.

A páchoz összekeverjük a mézet, az olajat és a mustárt, elfelezzük. Egyik felébe kakukkfüvet, másik felébe provance-i fűszerkeveréket szórunk, elkeverjük, s beleforgatjuk a combokat. Egy éjszakára hűtőbe költöztetjük.

Másnap alaposan előmelegítjük a sütőalkalmatosságunkat, pici olajat aláöntve, a pácból kiemelve - de azt nem letörölve! - pirosra sütjük a combokat. Sütés után sózzuk! Ha a pácba sót tennénk, kiszedné a húsból a nedvességet, és egy adag taplót kapnánk eredményül!

Tetszőleges - pl. héjában sült burgonya, zöldsaláta, görög saláta, stb. - körettel tálaljuk.




5 megjegyzés:

  1. Mennyei, mi szintén így vagyunk a nyári fogyással:))) Bár ezek a húsok elvileg nem hízlalnak! :))

    VálaszTörlés
  2. Szuper, hogy itt a jó idö és vele együtt a grill szezon is! Ezt a recit "elraktároztam". Mindenképp kipróbáljuk! :)

    VálaszTörlés
  3. Éhes vagyok!!!!!!!!!!!!!!
    Per pill a fogyás se nyáron-se télen nem aktuális:)))) Kit is érdekel, mikor ilyeneket látok? :)

    VálaszTörlés
  4. Egy nagy adag friss salátával mennyei finom lehet!

    VálaszTörlés
  5. Limara :-))) Nem is értem, hogy lehet nyáron fogyni, amikor vagy tárcsa, vagy bogrács, vagy grill :-))

    Ancsika, nem fogtok csalódni! Mondjuk én nagy kakukkfű mániás vagyok :-)

    Trinity, irigy vagyok! A nem aktuális fogyásra :-) Mindig igyekszem magam kordában tartani!

    ManóAnyó, ahogy mondod! Tessék kipróbálni :-)

    Ja! Egyébként sütőben vagy gázon serpenyőben is elkészíthető!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.