2009. április 20., hétfő

Búvártúrós

Először reszelt túrósat szerettem volna sütni, fél adagnyit. Az eredeti receptúra 1 kg túrót írt :-o Aztán úgy alakult, hogy hipp-hopp vendégségbe mentünk, és adjuramisten sütni akartam valamit, ami kiadós, finom, vendégségbe vihető - mégse állítsunk be üres kézzel!



Szemle az alapanyagok felett, s mivel a reszelt túróshoz így is, úgy is megvettem a hozzávalókat, a búvártúrósra szavaztam. A recept E.Margit oldaláról származik. Gyors, könnyű, nagyon kiadós, de nekem tovább sült, mint 30 perc.


Búvártúrós

Hozzávalók:

A tésztához:
  • 35 dkg liszt
  • 20 dkg cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 2 ek. kakaó
  • 1 cs. sütőpor
  • 1 tojás
  • 5 dl kefír
  • 1,5 dl olaj

A búvártúrókhoz:
  • 50 dkg túró
  • 6 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 12 dkg vaj/margarin
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 10 dkg mazsola
  • 1 citrom reszelt héja


A mazsolát beáztatjuk.

A tészta száraz hozzávalóit összekeverjük egy tálban. Hozzáütjük a tojást, belecsorgatjuk az olajat, hozzákanalazzuk a kefírt. Ha nagyon száraz lenne a tészta, nyugodt szívvel lazítható némi hideg tejjel. Egy sűrű, inkább kenhető, mint folyékony masszát kell kapnunk.

Erősen kikent, lisztezett tepsibe simítjuk.

A túrót, ha nagyon darabos volna, áttörjük. Ízesítjük a cukorral, vaníliás cukorral, a citrom reszelt héjával, hozzáadjuk a tojásokat, az olvasztott margarint, végül beleszórjuk az áztatott mazsolát.

Ebből a túrós masszából kanállal halmokat szaggatunk a kakaós tészta tetejére. Sülés közben a tészta megemelkedik, a túrólabdák belesüllyednek - innen a név. Előmelegített sütőben én 40-45 percig sütöttem - tűpróbával ellenőrizzük!


5 megjegyzés:

  1. Nem értettem, miért búvár-most már oké!!Fini!
    Ezt a díszítést én is szeretem, olyan látványos!!

    VálaszTörlés
  2. Fini bizony!

    Díszítésnek pedig ott és akkor semmim nem volt - a kisházban :-))

    VálaszTörlés
  3. Viki, én a fordítottját ismerem, fehér tésztában kakaós búvárok :-) Nekem is tovább sült mindig, mint félóra.
    Naon-naon finom :-)

    VálaszTörlés
  4. Ahh! Megértettem miért búvár túrós!!

    Tetszik, ki kell próbálnom.

    VálaszTörlés
  5. Garffyka, valaki sütött is ilyet múlt héten, amit Te ismersz! Talán Gabriella?

    Max, szia! Próbára fel, isteni és kiadós!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.