2009. április 14., kedd

Fonott kalács

Húsvétra sütöttem ezt a fonott kalácsot! Kinn, a rezidencián, egy ősrégi, lábon álló, palackos gáztűzhely sütőjében! Sőt, kézzel is dagasztottam, mert imádott kenyérsütő gépemet nem cipeltük ki magunkkal hétvégére.

Isteni finom lett. Foszlós. Hatalmas. Repetára hívó :-) Sonkával, főtt tojással, újhagymával, ahogy kell :-)

A rezidencián nincs vezetékes gáz. Évekig egy mikró és egy kétlapos rezsó, s természetesen bogrács korlátozta a főzési lehetőségeimet. Egy idő után rettentően szenvedtem... Aztán néhány éve Zuram egy hirdetési újságban látott pár sort: palackos gáztűzhely megkímélt állapotban olcsón eladó. Megörültünk, régóta kerestünk már ilyet! Egy idős bácsi árulta, még az ő anyukája sütött benne süteményt... Döbbenet. A tűzhely olyan kifogástalan állapotban volt, hogy a szememnek nem akartam hinni, pedig kb. 40-50 évesre saccoltam. Se egy leverés, se egy rozsdafolt. A gáztepsije gond nélkül használható süteménysütésre. Tökéletes! Csak át kellett törölgetni, palackra kapcsolni, és aléltan vettem birtokba ezt a kincset!

Fonott kalács

Hozzávalók:
 • 2,5-3 dl langyos tej
 • 3 tojás sárgája
 • 6 dkg olvasztott vaj/margarin
 • 50 dkg liszt
 • 3 dkg friss élesztő
 • 6 dkg cukor
 • csipet só

A hozzávalókat felsorolás sorrendjében kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, dagasztjuk-kelesztjük. Vagy felfuttatjuk az élesztőt, és hagyományos módon kézzel tésztát dagasztunk, majd tálban megkelesztjük.

Ha megkelt, kissé átgyúrjuk, majd egyharmad-kétharmad (kistestvér-nagytestvér) arányban elvágjuk. A darabokat további három egyenlő darabra vágjuk, hurkákat sodrunk belőle, és egyszerű hármas fonással külön-külön megfonjuk. A nagyobbik közepét átkenjük tojásfehérjével, ráültetjük a kisebbik kalácsot, és langyos helyen 30 percig kelesztjük.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, esetleg kis edény vízzel az aljában. A kalácsot lekenjük tojásfehérjével, és 30 perc alatt aranybarnára sütjük.
8 megjegyzés:

 1. Gyönyörű kalácsot sütöttél!!!
  Forma nélkül nekem oldalra is kelne-nem tudom , hogy tudod anélkül ilyen szépre, de csodás!!!

  VálaszTörlés
 2. Gyönyörüséges!!! És le a sapkával elötted, hogy kézzel dagasztottál! Ez igen! :)

  VálaszTörlés
 3. Nagyon szép kalács! Én igencsak elgondolkodnék rajta, hogy nekiálljak kézzel dagasztani. Minden elismerésem! Ügyi vagy! :))

  VálaszTörlés
 4. Köszönöm :-)

  Szükség nagy úr: se kenyér, se semmi nem volt vasárnap délutánra, boltok zárva - maradt a dagasztás :-)

  Trinity, nem volt lágy a tészta, szerintem azért tartotta meg ilyen frankón a formáját! És sima lisztből van, nem réteslisztből - nem tudom, számít-e valamit?

  VálaszTörlés
 5. Köszönöm Limara :-) Épp most rágjuk a végét :-))

  VálaszTörlés
 6. Szia!

  Nagyon jól néz ki.Nekem is inkább oldalra szokott nőni,de a kiflireceptnél gondoltam,hogy eddig túl lágyra csináltam a kelt tésztát,biztos azért.Ezek szerint jól gondoltam.Kézzel dagasztani meg szeretek,mert kikapcsol és dögönyözni olyan jó:-D{de karácsonyra már izzítom a jézuskát,hogy kenyérsütő nélkül nem élet az élet:-D}

  VálaszTörlés
 7. Belly, szia! Szerintem is a lágyság-keménység a megoldás. Ez inkább kemény volt, mint lágy.

  És tök jó volt tényleg dögönyözni, ezer éve nem csináltam! Olyan selymes volt a végén :-))

  Viszont tény, hogy kenyérsütő nélkül nem élet az élet :-DD

  VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.