2009. április 8., szerda

Házi májkrém

Többször készítettem már csirkemájból házi májkrémet. Sőt, legeslegelőször Max házi májas krémjét prezentáltam, sertésmájból! Legutóbb Ízbolygónál láttam a medvehagymás verziót, és akkor már nekem is volt növényem :-)

Az övénél ez azért egy hétköznapibb recept, se tejszín, se bor - csak máj meg hagyma, amúgy rusztikusan.



A kenyér az a bizonyos medvehagymás kenyér, s Zuram egyszerűen nem bírt leállni az evéssel :-) Utána persze panaszkodott, hogy jaaaaaaaj, de jóllaktam! Telhetetlen méhecske :-)



Házi májkrém

Hozzávalók
:
  • 2 ek. libazsír (ennek hiányában olaj vagy sertészsír)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 50 dkg csirkemáj (vagy egyéb szárnyas mája)
  • 20 levél medvehagyma
  • só és tömérdek bors
A hagymát karikára vágjuk, s a megolvasztott zsírban lassan üvegesre pároljuk.

Míg a hagyma puhul, a májat megtisztítjuk, falatnyi darabokra vágjuk. Hozzádobjuk a hagymához, erős tűzön addig kevergetjük, míg a máj kifehéredik. Eztán fedő alatt, mérsékelt energián kb. 15-20 percig pároljuk.

A medvehagymát finomra vágjuk, a májhoz tesszük, 1 percig együtt pároljuk, majd sóval és sok-sok borssal ízesítjük. Botmixerrel pépesítjük. Megkóstoljuk, ha kell, korrigáljuk az ízeket.

Langyosra hűtjük, s hűtőben tároljuk.






4 megjegyzés:

  1. hamm, tartom a kenyérkémet, jó vastagon kenjed, légyszí! :-)

    VálaszTörlés
  2. Hétvégén én is készítettem egy hasonló májkrémet, de mire lefényképeztem volna elfogyott :)

    VálaszTörlés
  3. Vacsorára, ha küldenél......:)

    VálaszTörlés
  4. Garffyka, tarthatod! Látod benne a medvehagymát, ugye? :-)

    ManóAnyó, nekem is résen kellett lenni! Azon frissiben katt!

    Trinity, kettes rajtszám :-)

    VálaszTörlés