2009. november 18., szerda

Fűszeres meggykrém leves

Napok óta motoszkál a fejemben egy leves. Mindegy, csak gyümölcsből. Mindegy, csak krémleves legyen. Mindegy, de karácsonyi hangulatú legyen.

A mindegy-gyümölcs a nyáron eltett meggy lett, s azt kell mondjam, meghökkentő, ugyanakkor remek választás volt! Még sosem ettem meggyből krémlevest :-) Meg is dolgozott érte a botmixer, de leküzdötte az akadályokat!

Kaptam egy mézeskalács-fűszertől illatozó, lángoló színű levest, amit lágy tejszínhab-galuskákkal csitítottam. Őszintén? Egyszerűen mennyei... Szerény CV-smiley :-)))




Fűszeres meggykrém leves

Hozzávalók:


  • 1 üveg magozott meggybefőtt
  • 2-3 ek. cukor
  • 2 ek. méz
  • 1 csapott tk. mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 ek. ételkeményítő
  • 2-3 dl tej
  • 1 dl tejszín


A befőttet fazékba borítjuk levével együtt, felöntjük annyi vízzel, hogy egy meggyleves alapot kapjunk. Nem mértem, kb. kétszeres mennyiség.

Felforraljuk, s főzzük kb. 15 percig, hogy a meggy (főleg a héja) jól megpuhuljon, turmixolható legyen! Ízesítjük a cukorral, mézzel, a fűszerkeverékkel, csipet sóval.

Ha megpuhult, botmixerrel leturmixoljuk. Kicsikét darabos marad, mint egy jobb minőségű rostos ivólé, ha hasonlítanom kellene.

A keményítőt a hideg tejjel simára keverjük, lassan a leveshez csurgatjuk, majd kiforraljuk. Langyosra hűtjük.

A tejszínből ovális habverővel, Z alakú mozdulatokkal lágy habot verünk - cukor nélkül. Teáskanállal kis galuskákat szaggatunk belőle a levesre - és már ehetünk is!



17 megjegyzés:

  1. Z, mint Zenesz. :)
    Most Imo is megenne... cseresznye/meggy korszakban van :)

    VálaszTörlés
  2. De szeretem az ilyen krémleveseket.
    Almából is de finom:D

    VálaszTörlés
  3. De gyönyörű színe van, és milyen finom lehet!:)

    VálaszTörlés
  4. Belly :-) Nálatok is sok meggy termett, hajrá!

    Edit :-DD Ilyen aspektusból eszembe sem jutott! Nosza, Imonak egy nagy fazékkal!


    Gabi,igen! Almából is!


    Szepy, légy a vendégem :-) Van még! És nem integetsz, éljen!!

    VálaszTörlés
  5. Micsoda színek!! A mély bársonyos bordós a fehérrel... Tiszta Karácsony! Isteni lehet! :))

    VálaszTörlés
  6. Az a gyönyörű mélybordó színe...Úgysem ebédelek mostanában -elfelejtek enni..Khmmm, ez most kellőképp meghatott, ugye??

    VálaszTörlés
  7. Yasmine, teljesen meg vagyok kergülve a karácsonytól :-)


    Mónika :-) A lányszakasznak szeretettel!


    Trin, tálalok! Hidegen vagy langyosan? Tejszínhabbal, ugye?

    VálaszTörlés
  8. Ez igen!!! Érdekes, számbavettem, hogy milyen gyümölcsből nem főztem még krémlevest; ugye kitalálod?

    VálaszTörlés
  9. Kata, bingó! Jelentem, én sem! Ezidáig meggykrém leves-szűz voltam :-)))

    VálaszTörlés
  10. Iyenkor (majdnem-télen) ez annyira jó fogás! Feledteti a hideg-szürke napokat!!:)

    VálaszTörlés
  11. Jajj az ilyen levesek a gyengéim, sajnálom, hogy nem vettem észre reggel, mert ma itthon voltam, ráértem főzicskézni. Na nem baj, majd holnap...

    VálaszTörlés
  12. Napmátka, ahogy mondod! Köd van, szürkeség. Ez a tüzes szín egyszerűen egy tömény boldogsághormon :-)


    ManóAnyó, no problem! Kész szerencse, hogy hamar készen van! Jó lesz az holnap is!

    VálaszTörlés
  13. fúú, nagyokat nyeltem..., irtó guszta!!!!

    VálaszTörlés
  14. Picit megkésve :-) jegyezném meg, hogy a család nagy kedvence!!

    VálaszTörlés
  15. Liz, de törve nem :-))) Köszönöm, nagyon örülök :-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.