2009. november 29., vasárnap

VKF!XXX/3. - Mini stollenek

Klasszikus karácsonyi sütemény, melyet számtalanszor sütöttem már - másoknak ajándékba. Sütemény, melyet ezen okból kifolyólag sosem kóstoltam! Persze tudtam milyen: egyik kolléganőm anyukája rendszeresen küld az ünnepekre eredeti drezdai kalácsot Németországból - én a más ajándékából ettem :-)

Most szándékosan készítettem picike kis stolleneket: ezt aztán mindenki meg tudja kóstolni! Fémdobozban sokáig eláll, ha nem járunk rá egyfolytában!

Az illata egyszerűen ellenállhatatlan: fahéj, szerecsendió, citrushéjak... A tenyerem, később az egész lakás ebben az illatfelhőben úszott! A klasszikus verzióval ellentétben csak vékonyan porcukroztam, mert nem szeretem, ha ropog a fogam alatt. Élvezeti értékén mit sem ront!




Mini stollenek


Hozzávalók:

A tésztához:
  • 10 dkg puha vaj
  • 1 tojás
  • 1 dl tej
  • 30-35 dkg liszt (tojás nagyságától függ)
  • 2 dkg élesztő
  • 5 dkg cukor
  • 2-3 nagyobb tömb rahát!!
  • 1/2-1/2 citrom és narancs lereszelt héja
  • 1/2 mk. őrölt fahéj és szegfűszeg
  • pici reszelt szerecsendió

Plusz:
  • 10 dkg mazsola
  • 1-1 ek. kandírozott narancs- és citromhéj
  • tetejére porcukor


A tészta hozzávalóit kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, megdagasztjuk-megkelesztjük.

Ha megkelt, lisztezett nyújtólapra borítjuk, kézzel kicsit széthúzogatjuk. Meghintjük a beáztatott, lecsepegtetett mazsolával, a felaprózott raháttal és a kandírozott citrushéjakkal, jól beledolgozzuk.

Kis darabokra vágjuk, és két tenyerünk között ujjnyi vastag nudlikat sodrunk belőle. Sütőpapírral borított tepsire sorakoztatjuk őket, 10-15 percig kelni hagyjuk, majd előmelegített sütőben rózsaszínűre sütjük.

Még melegen meghintjük porcukorral.



17 megjegyzés:

  1. Hú, Viki! Ez is nagyon szuper, olyan nekem való, főleg, hogy a kenyérsütőgép is dolgozhat :-)) Drága Mamám hókiflijére emlékeztet. Idén először kezd dolgozni bennem, hogy lehet, hogy kerül a fa alá gasztroajándék is...Hm, köszi-köszi. Jaj, nagyon várom a VKF-es összefoglalót!! Ja és kedden várunk benneteket!

    VálaszTörlés
  2. Jaj, kéééééééééééééééééééééééééérek!

    VálaszTörlés
  3. Igaza van Szepykének, én is megyek végig a blogokon, és majd kiesik a szemem az éhségtől...és a gyönyörűbbnél gyönyörűbb sütiktől. Ezt is meg kéne sütnöm.....

    VálaszTörlés
  4. Mindig szemeztem vele, de még nem kóstoltam, a sok porcukortól megrettentem. De így leírva nagyon jól hangzik:)))

    VálaszTörlés
  5. Piciben még nem ettem...de még gusztább és praktikusabb is!!! Nagyon kis helyesek lettek!!!

    VálaszTörlés
  6. Ezt én imádom!!! :)
    Eddig mindig készen vettem, nagyon ritkán, mert baromi drága! De ezt most ki fogom próbálni! :)

    VálaszTörlés
  7. Bocsánat, csak tőlem a gmalre kérdéses, hogy megérkezik-e az üzenet, ezért ide is beteszem:


    http://piszke.blogspot.com/2009/11/vkf-xxx-hazi-mezes-marcipan-anthon-berg.html


    http://piszke.blogspot.com/2009/11/vkf-xxx-sutott-fozott-karacsonyi.html

    Jó munkát!!

    VálaszTörlés
  8. Liz, aham olyan neked való :-) Az ajándékokról akkor egyeztetünk kedden, jó? Lesz miből válogatni...

    VálaszTörlés
  9. Szepy, éééééééljen! :-))

    VálaszTörlés
  10. Andi, mi lesz még eztán :-)) Hajjaj! Eszméletlen művek érkeztek!

    VálaszTörlés
  11. Kriszta, a rengeteg porcukor engem is borzaszt :-) Itt tök jól érvényesülnek a fűszerek!

    VálaszTörlés
  12. Trin, én még nagyot sem a sajátomból :-))) Mindig csak a német importból :-)

    VálaszTörlés
  13. Flat Cat, remélem ízleni fog! Íze stollen, külseje hókifli :-)

    VálaszTörlés
  14. Júúújj ezek nagyon fincsik lehetnek, a nagy testvérét párszor már gyártottam marcipánnal a közepén, de ezek így annyira cukik, ki kell majd próbáljam.köszi

    VálaszTörlés
  15. Í.Sz :-))) Aha! Ezek a kistesók :-DDD

    VálaszTörlés
  16. Oszt rahát honnan vót?

    VálaszTörlés
  17. Csúcs ez a mini stollen!
    Egy kis reszelt marcipán biztos nem fog rontani rajta ;-)
    Viki, ebből hány darab lesz kb.???
    (gondolom nem baj, ha a rahát kimarad?!)

    Üdv: LK

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.