2009. november 11., szerda

Körtemázas csirke


Még mindig hegyekben a körte :-) A mélyhűtőben meg egy csirke alkatrészei: combja és melle.

Gyümölcs és hús nálunk igen kedvelt párosítás, így aztán turmixoltam egy fűszeres körtepépet, azzal bekentem a húsokat, és római tálban gyönyörűen megsült.

Héjában sült krumplit készítettem mellé. A sülő krumpli illata teljesen a nagyszüleimnél töltött hétvégék vasárnap reggeleit idézte. Papa korán kelt, rakás krumpli be a sütőbe. Amikor kész volt, egy régi pólóval bélelt kosárkába borította, meglocsolta vízzel, állni hagyta a gőzben. Utána a héja játszi könnyedséggel lejött. Picit átpirította kolbász-zsíron és tessék: kész is volt a voltaképpen rém egyszerű, mégis isteni finom vasárnapi reggeli :-) Igen, sült krumpli reggelire :-) Puha kenyérrel, savanyúsággal. Imádtam.

Imádom a mai napig. Papa kifejezetten nekem válogatott ki egy fél zsáknyi egyforma, kb. dió méretű krumplit, hogy kisunokája immár felnőttként kiélhesse a hajlamait :-)




Körtemázas csirke

Hozzávalók:

  • 4 egész csirkecomb
  • 5-6 kisebb, érett körte
  • 1 mk. őrölt fahéj
  • frissen őrölt szerecsendió
  • pici csipet sáfrány (opcionális)
  • bors
  • 1-2 ek. méz
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • néhány gerezd fokhagyma


A combokat megmossuk, enyhén besózzuk.

A körtéket meghámozzuk, magházát kivágjuk, késes betétű robotgéppel péppé zúzzuk. A fűszerekkel ízesítjük.

Római tál aljába pakoljuk a húsokat, bekenjük a körtemázzal. Körédobjuk a fokhagyma gerezdeket és a cikkekre vágott vöröshagymát, majd a tálat annak 30 percre beáztatott fedelével lezárjuk. Hideg sütőben kezdjük el sütni, s közepes lángon kb. 1 óra alatt elkészítjük.





A körethez a kicsi krumplikat sütőben megsütjük. Vagy kosárba borítjuk és meglocsoljuk vízzel, hogy gőz képződjön, vagy egy fél pohár vizet beloccsintunk a már elzárt sütőjű tepsibe, kicsit állni hagyjuk - héja így felpuhul, hipp-hopp lehúzható. Tetszés szerinti zsiradékon picit átpirítjuk, megsózzuk, és azon forrón tálaljuk is!



15 megjegyzés:

  1. Huh, ez megint isteni... Kreativitásod nem ismer határokat, mindannyiunk szerencséjére! :))

    VálaszTörlés
  2. Én is imádom a hús-gyümölcs párost....és ezt feltétlenül ki kell próbálnom!

    VálaszTörlés
  3. Lassan át kell magamat keresztelni,mert ezeket a kajákat muszáj lesz kipróbálni:-))
    Nagyon tetszik!:-))

    VálaszTörlés
  4. Yasmine :-) De aranyos vagy, köszönöm!


    Lori, nálunk is nagyon menő a gyümölcs és a hús együtt! Zuram is szereti, asszem ez ritkaság :-)


    Andi :-) Keresztvíz alá tartsalak? :-)))

    VálaszTörlés
  5. Zseniális ez a körtés máz! Annyira tetszik, hogy vacsira el is készítem birsalmából! :)
    A héjában sült krumpli meg nekem is gyerekkori kedvencem, fokhagymás tejföllel! :)

    VálaszTörlés
  6. Flat-Cat, nekem jöhet a birsalmás cucc :-) Imádom az illatát!

    A krumpli... Megboldogult gyermekkorom :-)


    Edit :-) Bocsi! De rá fogsz szokni, meg fogod szeretni. Hidd el :-D

    VálaszTörlés
  7. VIKI drága, guríts nekem, kérlek szépen, néhányat azokból a körtékből :)
    Sült krumpli - gyerekkori emlék :), igen, méghozzá kellemes, meghitt és nagyon finom emlék :)

    VálaszTörlés
  8. Ez a drága papi...Mire képes még most is az unokájáért!!! Habár tudom, te is imádod, szóval kölcsönös:)))
    Valóban nagyon ötletes a körtemáz-nagyon finom lehetett!!

    VálaszTörlés
  9. Boszi, igen!

    Garffykám, gurítanék én! Isten bizony, még van egy fél ládányi! Olyan illatos-csurgós körte :-)


    Trin, kölcsönös a szerelem, abszolút! Nagyon hasonlítunk egymásra, már ami a habitust és a gondolkodásmódot illeti! Az a baj csak, hogy nem fiatalabb vagy 15-20 évvel...

    VálaszTörlés
  10. Nagyon tutti jo ez a kortes maz, de ugyi vagy!!! kiprobalom az bizti! Koszi

    VálaszTörlés
  11. Szerintem te készültél ma merénylettel ellenem!!:) Isteni finom lehetett!!!
    Mi kacsa zsírral és savanyú káposztával ettük anno a sült krumplit.(de finom is volt)

    VálaszTörlés
  12. Körtéből körte lekvárt, ebből meg egy combját kérnék, megy egy pár szem krmplit, oszt csá!

    VálaszTörlés
  13. Delish :-) Remélem, ízleni fog!


    Gizike, az bizony :-) Jaaaaaaj, egy kis jó kacsazsír... Jöhet!


    Max, most főzzek lekvárt? Na majd meglátjuk :-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.