2009. február 22., vasárnap

Banánfánk a farsang farkára

Farsang lévén sorra látom a bloggerek és bloggerinák serpenyőiből kiszökellő szalagos fánkot, csörögét, rózsafánkot, rizsfánkot, s mindig eszembe jut, de jó lenne belőle 1-2 darab :-)

Mert a fánk csak frissen jó, s tényleg elég belőle néhány darab. Ráadásul igen ritkán sütök bő zsiradékban. Azon törtem a fejemet, hogy is tudnám kivitelezni ezt kétszemélyes háztartásunkra, hogy süssek 5-6 fánkot :-) Ugye micsoda hatalmas problémák?

Neten bóklászva találtam rá erre a fánkra, ami talán nem is fánk, csak nevében. Egyszerű sütőporos kavart tészta banánnal bolondítva, evőkanállal a forró olajba szaggatva. Kipróbáltam, nagyon finom, fél órán belül elkészül, s ideális egy tartalmas leves után második fogásként. Így farsang farkára tisztelettel :-)




Banánfánk

Hozzávalók kb. 15 tenyérnyi darabhoz

  • 2 db banán
  • 1 tojás
  • 1 dl tej
  • 1 ek. cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 12-14 dkg liszt
  • 1 kk. sütőpor
  • késhegynyi őrölt fahéj
  • sütéshez olaj

A banánt villával/krumplinyomóval áttörjük, hozzáadjuk a tojás sárgáját, a cukrot, vaníliás cukrot, csipet sót, a tejet. Hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet, s a felvert tojásfehérjét. Egy hígabb galuskatészta állagot kell kapnunk eredményül.

Az olajat felmelegítjük, s evőkanál segítségével beleadagoljuk a tésztát. Kissé szétterül benne és fel is fújódik, egyszerre ne tegyünk bele túl sokat! Mindkét oldalát aranybarnára sütjük, oldalanként 1-2 perc alatt.

Papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat feligya róla, s azon frissiben tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése