2009. február 4., szerda

Variációk egy témára - burgonyás kenyér

Meghibásodott a saccolós szemmértékem - kimaradt némi petrezselymes burgonya. Kaját márpedig ki nem dobunk, újrahasznosítás! Így született a petrezselymes burgonyás kenyér :-))



Petrezselymes burgonyás kenyér


Hozzávalók:

  • 2 ek. olaj
  • 1 ek. ecet
  • 2,5 (szűk 3 dl - burgonyafüggő!!) langyos víz
  • kb. 20 dkg petrezselymes burgonya
  • 55 dkg liszt
  • 2 tk. cukor
  • 2 kk. só
  • 1/4 kocka élesztő

A burgonyát éppencsak meglangyosítjuk, villával összetörjük. A felsorolás sorrendjében a hozzávalókat kenyérsütő gépben megdagasztjuk-kelesztjük.

Lisztezett munkalapon átgyúrjuk, veknire formáljuk, s egy kicsit "alágyűrjük" a szélét, így egy kis tömör, helyes tésztát kapunk eredményül, ami utána formáját megtartva növekszik újra 20-30 perc után.

A sütőt - aljában egy kis tálka vízzel - előmelegítjük. A kenyér tetejét megkenjük vízzel, s 30-35 perc alatt alatt aranyszínűre sütjük. Akkor jó, ha az alját megkopogtatva kongó hangja van!

Rácsra téve kihűtjük. Nagyon finom, foszlós bélzetű, zamatos kenyér.







3 megjegyzés:

  1. Nagyon szép a kenyér!!! Sárgulok:)))

    VálaszTörlés
  2. AZt szeretném megkérdezni, hogy a 20 dkg krumpli nem sok a fel kiló liszthez, mert sajnos en is sütöttem kenyeret, és nagyon nehéz kenyér lett,1300gr liszthez tettem 400 gr krumplit-arra gondoltam, hogy a krumpli nehezítette meg.
    Amúgy nagyon szép ez a kenyér és lazának is tünik
    Üdv.Brigi

    VálaszTörlés