2009. február 17., kedd

Sült libacomb - vagy egy liba életútja II.

Folytassuk az alkatrészeire bontott túzok méretű liba feldolgozását. Hétvégi ebéd gyanánt megsütöttem a combját és a hátát, némi bőrös háj, vöröshagyma és fokhagyma társaságában. Hozzá a klasszikusok: krumplipüré és párolt káposzta. Hmmmmm...

Sült libacomb krumplipürével és párolt káposztával

Hozzávalók:

  • 2 db egész libacomb
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 db kézilabdányi (Zuram mértékegysége), kb. 1 kg fehér káposzta
  • 75 dkg krumpli
  • 2 dl tej
  • libazsír
  • só, bors, kömény
  • 2 ek cukor

A libacombokat megmossuk, az esetleges tollmaradványokat eltávolítjuk, a bőrét 2-3 helyen óvatosan bevágjuk (a húst ne vágjuk be!), sóval alaposan bedörzsöljük. 2-3 órán át állni hagyjuk, hogy a só alaposan átjárja a húst.

Az idő letelte után tepsibe tesszük - ha van - mellétesszük a feldarabolt bőrös hájat, a gerezdekre bontott fokhagymát, a cikkekre vágott vöröshagymát. Aláöntünk 1-2 dl vizet, s fólia alatt forró sütőben másfél órán át pároljuk. Ennyi idő alatt szépen kiolvad a zsírja, s vajpuhára puhul a hús.

A fóliát levéve ropogós pirosra sütjük a combokat, 15-20 percenként meglocsolgatjuk. Mire megpirul a madár, az aláöntött víz elpárolog, s kisül a finom zsír.

Míg sül a hús, elkészítjük a köretet. A káposzta külső leveleit eltávolítjuk, megmossuk, s vékony csíkokra metéljük. Fél órára besózzuk. Kevés olajon/libazsíron 2 ek cukrot megkaramellizálunk, rádobjuk a besózott káposztát, 1 tk. köményt, s előbb fedő alatt, majd sűrűn kevergetve fedő nélkül megpirítjuk.

A krumplipüréhez a puhára főzött krumplit forrón áttörjük, s 2 dl langyos tejjel, friss libazsírral krémesre keverjük. Sóval, borssal ízesítjük.

Forrón tálaljuk a boldog triumvirátust :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése