2009. február 20., péntek

Nyírségi gombócleves - az Alföld csücskéből :-)

Hétköznap délre mi csak egyfajta ételt eszünk, vagy leves van, vagy második. Nem mintha nem lenne idő (s pláne kedv) főzni, hanem mindketten a munkahelyünkön ebédelünk. Reggel bedobozolom ételhordós pikszisbe az előző este főtt ételt, délben megmikrózzuk és megesszük - az íróasztalunknál (bizony-bizony).

Na mármost kinek van kapacitása két ételhordozó csajkát hurcolni? Azt utána megmelegíteni, megenni? Zuram egyébként is "gyomros": egyszerre csak kicsit, de inkább többször eszik.

Így aztán általában a "második fogások" dominálnak hétköznap, leves többnyire hétvégén. Viszont ha hétköznap van leves, akkor abban megáll a kanál :-) Ilyenkor van műsoron pl. frankfurti leves, gulyásleves, bableves, palócleves, stb. stb.

Most erre a gombócbetétes, zöldséges-húsos levesre esett a választásom, nagyon finom, laktató, bőven elég hétköznap délre - munkahelyre, íróasztal mellé :-)




Nyírségi gombócleves

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 40 dkg hús (comb, lapocka, csirkemell, pulykamell, stb.)
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál petrezselyem
  • 1 fej karalábé
  • fél fej zeller (nálunk kimaradt, nem szeretem)
  • 10 dkg (fagyasztott) zöldborsó
  • 15 dkg (fagyasztott) karfiol - én fagyasztott zöldségmix-ből tettem bele két marékkal
  • 2 dl tejszín
  • 1 ek. keményítő
  • fél citrom leve
  • só, bors, szerecsendió

A gombóchoz:
  • 15 dkg burgonya
  • 1 tojás
  • 4-5 ek. liszt (burgonyafüggő)
A zöldségeket megtisztítjuk, a hagymát finomra, a gyökérzöldségeket karikára/hasábra vágjuk. A húst is felkockázzuk.

Kevés olajon aranyszínűre pirítjuk a vöröshagymát, rádobjuk a húskockákat, fehéredésig kevergetjük, majd felöntjük vízzel. Félpuhára főzzük, ekkor adjuk hozzá a zöldségeket. Sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük.

Közben a 15 dkg burgonyát megfőzzük, áttörjük, langyosra hűtjük, majd összekeverjük 1 tojással, a szükséges mennyiségű liszttel, sóval, hogy formázható, a szilvásgombóc/nudli tésztájával megegyező keménységű masszát kapjunk.

Ha a hús és a zöldségek megpuhultak, teáskanál segítségével apró gombócokat formázunk belőle, s a levesbe szaggatjuk. Ha feljöttek a felszínre, még néhány percig főzzük. Az ételkeményítőt előbb kevés vízzel, majd a tejszínnel simára keverjük, folytonos keverés mellett óvatosan a leveshez adjuk, egyet forralunk rajta, végül egy fél citrom levével tesszük pikánssá.

Kóstolunk, ha kell, fűszerekkel korrigálunk, és azon melegében tálalhatjuk is. Nagyobb étkű férfiemberek egy karaj puha kenyeret haraphatnak mellé :-)



2 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.