Történt ugyanis, hogy igen-igen jutányos áron sikerült szert tennem egy egész libára múlt hét végén. Egész liba - értsd: májával együtt!!! Rögtön elkapott a hév, libát - pláne libamájat - valamikor előző életemben ettem utoljára, kb. 10 éve :-) Zuram meg még sosem...
A madár 6 kg-os súllyal büszkélkedett, ebből 75 dkg a máj volt, s gyönyörűen megpucolva került a birtokomba. Alkatrészeire szedtem, egyes darabjait fagyra tettem, s megsütöttem a máját és a combját.
A máj sütéséhez nagy izgalommal láttam neki, még sosem sütöttem. Sok tanácsot, receptet elolvastam a témában, s a végeredményen meg is mutatkozott az "előzetes gyűjtőmunka"!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEirFMlhu7Q5e5VCpv5xVcrLi4PSAM8K22l3Jr_RAIFz-PEM3n6tcQEPsTSJ5oVGLhhkd61POeOrfWbNmJ-AkP9IK_m0b0Ko4Bzcar_EpfjNuewMAoe90yJYWj1_IqL76FI_tN0S05ORc3yL/s320/DSCN0609logos.jpg)
A májat előző éjszakára hideg vízbe/tejbe áztatjuk, teljesen lepje el! A hideg folyadék kiszivattyúzza a májból az esetlegesen benne maradó vért, hófehérré téve. Megtűzdeltem fokhagymával. A liba testháját tepsibe tettem, ráültettem a májat, aláöntöttem kb. 2 dl vizet, s alufólia alatt sütöttem 30 percet.
A 30 perc letelte után levettem a fóliát, s míg a víz szépen elpárolgott, a máj kívülről aranybarnára, belülről gyönyörű rózsaszínre sült, s a hájból töpörtyű lett. A zsírból kivéve, utólag sóztam. Nem mellesleg keletkezett kb. 8 dl zamatos zsír...
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEilKWTtCtfGkKEY2brbzvDWEJlYtQOyJ6aRNvUkmZmOnbeAWAcIPwwAsS3nmmsULsY1otSuJWFeqkE7XbaspMFoDcTKuaoL9G-llzcN78GgtJsQsSb73sStu6PmeiwSaodaMkyN6B8GhJFy/s320/DSCN0614logos.jpg)
Minden fakszni nélkül a langyosra hűlt májat felszeleteltem, mellé lilahagymát, frissen sült foszlós kenyeret ettünk - kétpofára :-DD Sajnos a kép nem adja vissza, milyen szép rózsás volt a máj belseje...
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiKtd6vV2iBFnBSvrQjMAL93R11pbZdsSP25btrD9K3arVjSggHioMJi0EItLV5GRSOtIkxCIdbd7fP1LLk5ms5yt0ItjdBWP01g9KKXNduBmkKol4h2WYsICBnEF-nGCRVRIQ98rMdIdei/s320/DSCN0617logos.jpg)
Igen, ez pedig pontosan az, aminek látszik! Leszűrtem a kezelhető hőmérsékletűre hűlt zsírt egy üvegbe, aztán a puha kenyérrel "kitakarítottuk" a tepsit. Azért csak egy kis részlete látszik a kenyérnek, mert a másik - láthatatlan - sarkán egy óriási harapásnyom van :-DD Zuram :-DD
Hűha....ezt most de megenném! Ügyes vagy, jó libamájat sütni nem a legegyszerűbb!!!
VálaszTörlésCsúnyán meg is ülte a gyomrunkat a meleg máj meg a temérdek hagyma, puha kenyér :-)
VálaszTörlésViki, tudod, már nemzetközi egyezmény is tiltja ám a kínzást! Még az ilyen íncsiklandó, gusztusos gasztro-módszerrel elkövetett kínzást is :-))
VálaszTörlésAjjaj, ugye nem kell miatta Brüsszelbe mennem? :-DD
VálaszTörlésGyorsan rá is térdepelek néhány szem kukoricára :-D
NEM Brüsszelbe! Ide hozzánk gyorsan-gyorsan, ha nem is sülttel, de májjal és zsírjával! Kenyérkét addig sütök frisset, ropogósat :-)
VálaszTörlés