2009. február 16., hétfő

Megkésett (jócskán!) Márton-nap - avagy egy liba életútja I.

Történt ugyanis, hogy igen-igen jutányos áron sikerült szert tennem egy egész libára múlt hét végén. Egész liba - értsd: májával együtt!!! Rögtön elkapott a hév, libát - pláne libamájat - valamikor előző életemben ettem utoljára, kb. 10 éve :-) Zuram meg még sosem...

A madár 6 kg-os súllyal büszkélkedett, ebből 75 dkg a máj volt, s gyönyörűen megpucolva került a birtokomba. Alkatrészeire szedtem, egyes darabjait fagyra tettem, s megsütöttem a máját és a combját.

A máj sütéséhez nagy izgalommal láttam neki, még sosem sütöttem. Sok tanácsot, receptet elolvastam a témában, s a végeredményen meg is mutatkozott az "előzetes gyűjtőmunka"!



A májat előző éjszakára hideg vízbe/tejbe áztatjuk, teljesen lepje el! A hideg folyadék kiszivattyúzza a májból az esetlegesen benne maradó vért, hófehérré téve. Megtűzdeltem fokhagymával. A liba testháját tepsibe tettem, ráültettem a májat, aláöntöttem kb. 2 dl vizet, s alufólia alatt sütöttem 30 percet.

A 30 perc letelte után levettem a fóliát, s míg a víz szépen elpárolgott, a máj kívülről aranybarnára, belülről gyönyörű rózsaszínre sült, s a hájból töpörtyű lett. A zsírból kivéve, utólag sóztam. Nem mellesleg keletkezett kb. 8 dl zamatos zsír...

Minden fakszni nélkül a langyosra hűlt májat felszeleteltem, mellé lilahagymát, frissen sült foszlós kenyeret ettünk - kétpofára :-DD Sajnos a kép nem adja vissza, milyen szép rózsás volt a máj belseje...



Igen, ez pedig pontosan az, aminek látszik! Leszűrtem a kezelhető hőmérsékletűre hűlt zsírt egy üvegbe, aztán a puha kenyérrel "kitakarítottuk" a tepsit. Azért csak egy kis részlete látszik a kenyérnek, mert a másik - láthatatlan - sarkán egy óriási harapásnyom van :-DD Zuram :-DD

5 megjegyzés:

  1. Hűha....ezt most de megenném! Ügyes vagy, jó libamájat sütni nem a legegyszerűbb!!!

    VálaszTörlés
  2. Csúnyán meg is ülte a gyomrunkat a meleg máj meg a temérdek hagyma, puha kenyér :-)

    VálaszTörlés
  3. Viki, tudod, már nemzetközi egyezmény is tiltja ám a kínzást! Még az ilyen íncsiklandó, gusztusos gasztro-módszerrel elkövetett kínzást is :-))

    VálaszTörlés
  4. Ajjaj, ugye nem kell miatta Brüsszelbe mennem? :-DD

    Gyorsan rá is térdepelek néhány szem kukoricára :-D

    VálaszTörlés
  5. NEM Brüsszelbe! Ide hozzánk gyorsan-gyorsan, ha nem is sülttel, de májjal és zsírjával! Kenyérkét addig sütök frisset, ropogósat :-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.